Το Ινστιτούτο Κοστουμιών του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης αποκάλυψε λεπτομέρειες για την ανοιξιάτικη έκθεσή του το 2024, η οποία θα αποτελέσει έμπνευση για το θέμα του συνοδευτικού Met Gala.

Και ενώ τα θέματα των τελευταίων τριών ετών ήταν πιο ξεκάθαρα, με θέματα βασισμένα στον Karl Lagerfeld, στην αίγλη της χρυσής εποχής και την αμερικανική μόδα γενικά, το Met Gala του επόμενου έτους -που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 6 Μαΐου- θα βασίζεται σε αναφορές που θα αντλούν θέματα από την ιστορία της μόδας, τη φύση, την Τεχνολογία και τις αισθήσεις.

Το «Sleeping Beauties: Reawakening Fashion» θα παρουσιαστεί στο Costume Institute της Νέας Υόρκης από τις 10 Μαΐου έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2024, παρουσιάζοντας σπάνια «αριστουργήματα» από το αρχείο του Ινστιτούτου για τους επισκέπτες ώστε να βιώσουν μία νέα ευφάνταστη έκφραση, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Με τη βοήθεια της Τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της επαυξημένης πραγματικότητας, της Τεχνητής Νοημοσύνης, των ακτίνων Χ, των κινούμενων σχεδίων και των ηχοτοπίων, οι εγκαταστάσεις θα επανασυνδεθούν με τις «μυρωδιές, τους ήχους, τις υφές και τις κινήσεις» τόσο των ιστορικών όσο και των εμβληματικών σύγχρονων ενδυμάτων -κομμάτια που δεν μπορούν πλέον να φορεθούν μετά την απόκτησή τους από τη ΜΕΤ.

Met Gala

Μεταξύ των κομματιών που θα εκτεθούν θα είναι μία τουαλέτα του τέλους του 19ου αιώνα από το House of Worth, ένα βραδινό φόρεμα της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου της Madeleine Vionnet και αρχειακά κομμάτια των Elsa Schiaparelli, Christian Dior και Alexander McQueen.

«Όταν ένα ρούχο μπαίνει στη συλλογή μας, η κατάστασή του αλλάζει αμετάκλητα. Αυτό που κάποτε ήταν ζωτικό μέρος της βιωμένης εμπειρίας ενός ατόμου, μετατρέπεται σε «έργο Τέχνης» που δεν μπορεί πλέον να φορεθεί ή να ακουστεί, να αγγίξει ή να μυρίσει», δήλωσε ο επιμελητής του Ινστιτούτου Άντριου Μπόλτον.

«Απευθυνόμενοι στο ευρύτερο δυνατό φάσμα των ανθρώπινων αισθήσεων, η παράσταση στοχεύει να επανασυνδεθεί με τα έργα που εκτίθενται όπως είχαν αρχικά προβλεφθεί -με ζωντάνια, με δυναμισμό και τελικά με τη ζωή» προσθέτει.

Τα κομμάτια της έκθεσης θα ενωθούν όλα μέσω των συνδέσεών τους με τον φυσικό κόσμο, εξερευνώντας την «αναγέννηση και ανανέωση», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι χώροι των γκαλερί θα μεταμορφωθούν ανάλογα -για παράδειγμα χλωρίδα και έντομα από κεντήματα της Ελισαβετιανής εποχής θα «ντύσουν» τους τοίχους ενός δωματίου, ενώ τα δάπεδα ενός άλλου θα ζωντανεύουν με κινούμενα φίδια εμπνευσμένα από τη λαιμόκοψη ενός φορέματος με παγιέτες των αρχών του 20ού αιώνα.

Τα ρούχα που είναι πολύ εύθραυστα για να τα φορέσουν μανεκέν θα εμφανίζονται ως οι «ομορφιές που κοιμούνται» σε γυάλινες οθόνες που μοιάζουν με φέρετρο, ενώ θα διατίθενται μικροσκόπια για να παρατηρούν οι επισκέπτες με λεπτομέρεια τη φθορά τους, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρησιμοποιηθεί μια απατηλή τεχνική προβολής, γνωστή ως «Pepper’s ghost» -χρησιμοποιείται συχνά στο θέατρο- και θα δείξει στους θεατές πώς έμοιαζαν τα κομμάτια της μόδας στην ακμή τους.

Met Gala τουαλέτες εκθέματα

Met Gala: Μήπως οι διασημότητες χαθούν στη «μετάφραση» του θέματος;

Πώς θα ερμηνεύσουν, όμως, οι διασημότητες ένα πιο αφηρημένο θέμα στο κόκκινο χαλί του Met Gala -ειδικότερα ένα θέμα που εστιάζει σε ρούχα τα οποία είναι αδύνατον να φορέσει πλέον;
Οι καλεσμένοι μπορούν να αντλήσουν έμπνευση από ιστορικά φορέματα, ερμηνεύοντάς τα με νέο τρόπο.

Ίσως κάποιοι βασιστούν στη βοήθεια της Τεχνολογίας -θυμηθείτε το φόρεμα Marchesa της Karolina Kurkova το 2016, το οποίο περιείχε φωτισμό LED που ανταποκρινόταν στις αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης -ή την ιδέα της πλήρους μεταμόρφωσης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το εμπνευσμένο από το Άγαλμα της Ελευθερίας φόρεμα της Blake Lively το 2022, ένα εξωφρενικό Ralph Lauren σχέδιο που ξεδιπλωνόταν υπέροχα με αποχρώσεις που ξεκινούσαν από το μπρονζέ και εξελίσσονταν στην απόχρωση της πράσινης πατίνας.

Όπως και να έχει, αν οι διασημότητες ανατρέξουν στα αρχεία της μόδας για να επαναφέρουν μία εμβληματική «ωραία κοιμωμένη», ελπίζουμε ότι τα κομμάτια που θα επιλέξουν θα αντιμετωπιστούν με τόση φροντίδα στη λεπτομέρεια ανάλογη του πνεύματος της έκθεσης.

Με πληροφορίες από CNN

Φωτογραφίες: Hippolyte Petit/BFA.com; Courtesy The Metropolitan Museum of Art /
Nick Knight/Courtesy of The Metropolitan Museum of Art