Από τα ξημερώματα της Πέμπτης ένα μεγάλο τμήμα της Ουκρανίας είναι υπό καθεστώς πολέμου και βομβαρδισμών. Άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους, άλλοι έχουν τραυματιστεί και ενώ Δύση και Ρωσία κοντράρονται σε επίπεδο πολιτικής και κυρώσεων, κόσμος βλέπει το βιος του να χάνεται και τη ζωή του να κινδυνεύει. Τα βορειοανατολικά και νότια της χώρας έχουν χτυπηθεί άσχημα τις τελευταίες ώρες και εκρήξεις ακούγονται παντού.

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει πυραύλους και πυρά σε αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις κοντά στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της χώρας, ενώ στα νότια η Οδησσός έχει βρεθεί στο στόχαστρο. Στα ανατολικά, το Χάρκοβο και το Ντνιέπρ έχουν δεχτεί χτυπήματα από βόμβες, όπως και το Κραματόρσκ. Συνολικά, σύμφωνα με την Ουκρανία, 10 περιοχές της χώρας έχουν δεχτεί βομβαρδισμούς, ιδίως στα νότια και τα ανατολικά, ενώ κυκλοφορούν ήδη αρκετά βίντεο με την επίθεση στο Κίεβο. Σε ένα άλλο βίντεο καπνός υψώνεται πάνω από το αεροδρόμιο Kherson, σε μια περιοχή στα σύνορα με την Κριμέα.

Σε ένα άλλο βίντεο αποτυπώνονται ρωσικά στρατεύματα και τανκς να εισβάλλουν στην Ουκρανία από την Κριμέα. Οι ρωσικές επιθέσεις ξεκίνησαν ταυτόχρονα με το διάγγελμα του Vladimir Putin όπου έκανε λόγο για στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία που θα φέρει την αποστρατιωτικοποίηση της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όλοι είχαν παγώσει από τις εξελίξεις, με τον Antonio Guteres, Γενικό Γραμματέα του οργανισμού, να απευθύνει έκκληση στον Putin και τους εκπροσώπους Ουκρανίας-Ρωσίας να έχουν μια συνομιλία πολεμικού περιεχομένου, όπου ο Ρώσος διπλωμάτης είπε ότι «δεν έχω καμία πρόθεση να πάρω αυτή τη στιγμή τηλέφωνο τον Sergey Lavrov (υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας) και να τον ξυπνήσω».

Ουκρανία

Το στρατιωτικό build up της Ρωσίας έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο, για να φτάσουμε στην παράταξη 190.000 στρατιωτών σε συνοριογραμμή 2.000 χιλιομέτρων. Εκτός από στρατιώτες, η Ρωσία έχει έναν μεγάλο στόλο από ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και ελίτ μονάδες παραστρατιωτικών μισθοφόρων, που αποτελούν την κορυφή της ακίδας στην εισβολή.

Ρωσία: Πώς τα κρυπτονομίσματα την βοηθούν να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η εισβολή στην Ουκρανία χτίστηκε μέσα σε 4 φάσεις

Φάση 1η: Τον περασμένο Οκτώβριο η Ρωσία έφτιαξε νέες μονάδες στρατού στην Κριμέα και στα σύνορα με την Ουκρανία. Το ίδιο συνέβη και στην Τρανσνιστρία, μια περιοχή της Μολδαβίας που είναι υπό την επιρροή των Ρώσων.

Φάση 2: Τον Δεκέμβριο η Ρωσία άρχισε να μεταφέρει στρατεύματα, τανκς και βαρύ οπλισμό σε στρατηγικά σημεία γύρω από την Ουκρανία. Όλο το build up επικεντρώθηκε στο Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ, τις δύο περιοχές που ανακήρυξε ως ανεξάρτητες ο Putin για να εισβάλλει δίχως να εισβάλλει και να έρθει πιο κοντά στο Κίεβο χωρίς να δώσει σήμα ότι ξεκίνησε η εισβολή.

Φάση 3η: Τον Ιανουάριο η Ρωσία μετέφερε εξοπλισμό και στρατό στη Λευκορωσία, μια χώρα-σύμμαχο, με τον Lukashenko, Πρόεδρο της χώρας, να είναι τσιράκι του Putin. Εκεί διεξάγονταν για εβδομάδες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και στήθηκε ο ένας πολιορκητικός κριός.

Φάση 4η: Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν μια μερική απόσυρση στρατευμάτων για να θολώσουν τα νερά, αλλά στην πράξη ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους, με τις Κεντρικές και Ανατολικές Στρατιωτικές Περιφέρειες της χώρας, που είναι και οι πιο άρτια εκπαιδευμένες, να αποτελούν τον πυρήνα της παράταξης.

Πηγή: The New York Times