Σε μια περίοδο που ΗΠΑ και Ευρώπη αντιμετωπίζουν τις εσωτερικές τους κρίσεις σε επίπεδο ενέργειας και ακρίβειας, Ρωσία και Κίνα κοιτούν τη Δύση αφ΄υψηλού, αφού δεν έχουν κανένα πρόβλημα και φαίνεται αυτή τη στιγμή να διαθέτουν το πάνω χέρι. Κι η συμπαρουσία του Putin με τον Xi Jinping και άλλους ηγέτες χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και Δυτικής Ασίας, στο Ουζμπεκιστάν, μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί.

Πρόκειται για δύο από τις 5 ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις στον κόσμο, για την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου (Κίνα), για δύο μη δημοκρατικούς ηγέτες, άρα αδίστακτους και με know how στο να καταπιέζουν και να σκοτώνουν. Ένας δυτικός ηγέτης δεν θα αποφασίσει το ίδιο εύκολα να προχωρήσει σε επίθεση, φοβούμενος τη διεθνή κατακραυγή. Putin και Jinping το έχουν δείξει πως δεν κωλύονται ιδιαίτερα.

Κι αυτή την άνεση τους τη δίνει η στρατιωτική πυγμή με την οποία διοικούν. Είδαμε όμως πως η Ρωσία δεν είναι τόσο δυνατή όσο πίστευε και ηττήθηκε κατά κράτος στην Ουκρανία. Τα δόντια της Κίνας δεν τα έχουμε δει παρά μόνο με υποχθόνιες κινήσεις, αλλά σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, δεν πρόκειται για έναν συνδυασμό που τρομάζει.

Η αναφορά που έγινε γνωστή, κάνει λόγο για μια μεγάλη έλλειψη σε διασωματική εκπαίδευση στους στρατιώτες του People’s Liberation Army, του κινέζικου στρατού, χωρίς αυτό να επιτρέπει την υποτίμηση, μιας και πρόκειται για στρατό καλύτερο από της Ρωσίας.

Το πρόβλημα πάντως του PLA βρίσκεται στα ανώτερα κλιμάκια, με την αναφορά να βασίζεται σε στοιχεία που συνέλεξε για 300 από τους κορυφαίους αξιωματικούς στις 5 μονάδες, δηλαδή πεζικό, αεροπορία, ναυτικό, πυραυλική δύναμη και στρατηγική δύναμη υποστήριξης. Η έρευνα έγινε από το 2015 ως το 2021 και κατέληξε πως οι 5 επικεφαλής δεν έχουν επιχειρησιακή εμπειρία σε άλλο κομμάτι πέραν αυτού που διοικούν. Ο γενικός αρχηγός αεροπορίας δεν γνωρίζει από πολεμικό ναυτικό και πεζικό για παράδειγμα.

Κι αφού ισχύει αυτό, ισχύει το ίδιο και για την εκπαίδευση που κάνουν στους στρατιώτες τους. Οι αεροπόροι δε γνωρίζουν από μάχες εδάφους, οι στρατιώτες δεν έχουν ιδέα από μάχες αέρος κοκ. Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπου γίνεται cross-training από το 1986. Σε μια περίπτωση πολέμου, αν ο αντίπαλος της Κίνας στοχεύσει αποκλειστικά σε ένα τμήμα, στο ναυτικό για παράδειγμα, και το θέσει εκτός, τότε θα έχει διασφαλίσει τη νίκη.

Ο PLA μοιάζει να έχει τα ίδια μειονεκτήματα, την ίδια αχίλλειο πτέρνα με αυτή του ρωσικού στρατού, όπως την είδαμε σε πλήρη έκφανση στην εισβολή στην Ουκρανία και στις εχθροπραξίες 7 μήνες τώρα. Δεν υπήρχε στον ρωσικό στρατό συνεννόηση ανάμεσα στο αντίστοιχο ΓΕΝ και ΓΕΑ. Είδαμε πολλές φορές τις δυνάμεις εδάφους να μην έχουν κάλυψη από αέρος, ενώ από τις πρώτες ημέρες γινόταν λόγος για προμηθευτικό πρόβλημα, άρα οι δυνάμεις υποστήριξης ήταν προβληματικές.

«Οι διοικητές των επιχειρήσεων, για παράδειγμα, σπάνια είχαν εμπειρίες στα logistics και το ανάποδο. Δεν μπήκαν ποτέ σε διαδικασία να αποκτήσουν γνώσεις σε ένα βαθύτερο επίπεδο της διαχείρισης της συντήρησης οχημάτων ή της προμηθευτικής αλυσίδας και το πιθανότερο είναι να αποτύχουν», αναφέρει ο συντάκτης Joel Wuthnow, που είναι στρατιωτικός και καθηγητής στο Georgetown της Ουάσινγκτον.

Στην πλευρά των ΗΠΑ αντιθέτως, και οι 40 ανώτατοι αξιωματικοί που θα σχεδιάσουν τις επιχειρήσεις στον πόλεμο, έχουν κάνει κοινή εκπαίδευση σε όλα τα πεδία. Επιπρόσθετα, η πλειοψηφία τους έχει εμπειρία σε μάχη, σε επιχειρησιακό επίπεδο, ενώ στην Κίνα το 50% και άνω είναι πολιτικοί αξιωματικοί.

Η Κίνα πάντως έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τη Ρωσία. Οι νεοσύλλεκτοι εκπαιδεύονται πολύ καλύτερα και δεν βασίζονται σε κληρωτούς. Η Ρωσία για παράδειγμα έχει κληρωτούς βραχείας θητείας και εκπαίδευσης μόλις 7 μηνών. Σε κάθε περίπτωση, η Κίνα βρίσκεται 5 χρόνια πίσω από τις ΗΠΑ σε επίπεδο ικανοτήτων σε συνδυαστικές επιχειρήσεις, όμως προετοιμάζονται για να αντεπεξέλθουν σε αυτό. Κι ίσως αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουν κάνει ακόμα κίνηση προς Ταϊβάν. Παράληλα, οι Κινέζοι δεν έχουν λάβει μέρος ούτε σε πόλεμο σε άλλες χώρες, εν αντιθέσει με τους Αμερικάνους ομολόγους τους.

Ένα πλεονέκτημα εμπειρίας το έχουν πάντως οι ανώτατοι αξιωματικοί, δηλαδή Στρατηγοί, Πτέραρχοι και Ναύαρχοι, είναι τα παραπάνω χρόνια τους στον στρατό (46 έναντι 40).  Επίσης, ο κινεζικός στρατός βρίσκεται σε μια φάση που πολλοί γηραιοί αξιωματικοί αφυπηρετούν και αναλαμβάνουν νεότεροι με περισσότερη γνώση στις σύγχρονες στρατηγικές και τεχνολογίες.

Αυτό όμως δεν αρκεί για να ισοσκελίσει το έλλειμμα και το ότι υπηρετούν με φόβο, όχι με πίστη και καθήκον προς την Κίνα. Ο Xi Jinping έχει αναλάβει την τοποθέτηση των αξιωματικών στην κορυφή της πυραμίδας σε κάθε σώμα, αλλά τους αλλάζει τόπο εργασίας συχνά, για να μην προλάβουν να συνωμοτήσουν εναντίον του.

* Πηγή: CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Putin – Jinping: Ο απώτερος στόχος τους και το σχέδιο «Αποσταθεροποίηση σε 2 μέτωπα»

Στη Νέα Υόρκη οι άστεγοι είναι πλέον 80.000 – Οι περισσότεροι από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης

Fake News οι 38 μετανάστες στη νησίδα του Έβρου – Ο λόγος που η ΜΚΟ παραδέχτηκε την αλήθεια