Τουλάχιστον δεν μας έχουν περικυκλώσει. Δεν έχουμε να κοιτάμε τον έναν από την Ανατολή και τον άλλον από τη Δύση. Για την Ευρώπη ισχύει αυτό. Γιατί οι ΗΠΑ έχουν να φυλάγονται κι από τα δεξιά κι από τα αριστερά τους. Σε μια κατάσταση ετοιμότητας για την χρήση πυρηνικών μικρής κλίμακας από τη Ρωσία, υπάρχει ο Kim Jong Un και η Βόρεια Κορέα που συντηρεί ένα τεταμένο κλίμα στον Ειρηνικό, εκτοξεύοντας πυραύλους πάνω από την εναέρια επικράτεια της Ιαπωνίας χωρίς προειδοποίηση.

Σε μια περίοδο που η Ιαπωνία είναι ακέφαλη και προσπαθεί να ξεπεράσει το σοκ της δολοφονίας του Shinzo Abe, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο πάνω από τον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας, κάνοντας μια κίνηση που δεν έχει ξαναγίνει την τελευταία πενταετία και χαρακτηρίζεται ως πρόκληση.

Πρόκειται για μια κίνηση που σηματοδοτεί αυτό που είχε γίνει γνωστό από τις αρχές του έτους, ότι δηλαδή η Βόρεια Κορέα θέλει να αναπτύξει τα πυραυλικά της συστήματα και να δείξει μεγαλύτερη «επιθετική άμυνα» προς τη Δύση.

Από το 2017 είχε να εκτοξεύσει πύραυλο προς την Ιαπωνία, η οποία βρίσκεται σε μια δυνητικά δεινή θέση, αφού πρέπει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της Β. Κορέας, την Κίνα και τη Ρωσία.

Αυτός ο βαλλιστικός πύραυλος είναι ο 23ος που εκτοξεύεται το 2022 από τη Βόρεια Κορέα και αποτελεί ρεκόρ για την περίοδο διακυβέρνησης του Kim Jong Un. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος, το 2020 και το 2021 έγιναν συνολικά 12 πειραματικές εκτοξεύσεις. Σχεδόν διπλάσια επιχείρηση το 2022.

Ο τελευταίος πύραυλος διήνυσε απόσταση 4.600 χιλιομέτρων και κινήθηκε σε ύψος 1.000 χιλιομέτρων, με τη μέγιστη ταχύτητα του να είναι Mach 17, ήτοι 17 φορές η ταχύτητα του ήχου.

Η απόσταση αυτή δεν αφήνει αδιάφορες και τις ΗΠΑ, αφού η εδαφική τους επικράτεια βρίσκεται σε μικρότερη απόσταση, με το Γκουάμ, πυραυλική βάση των ΗΠΑ, να απέχει μόλις 3.380  χιλιόμετρα από τη Βόρεια Κορέα.

Αναλυτές του CNN κάνουν λόγο για έναν πύραυλο Hwasong-12, που είναι IRBM, δηλαδή βαλλιστικός μεσαίας εμβέλειας, ο οποίος είχε δοκιμαστεί πρώτη φοράα τον Ιανουάριο, αλλά δοκιμάζεται στα εργαστήρια της Β. Κορέας από το 2017. Αυτό αναφέρει ο Jeffrey Lewis, διοικητής του Προγράμματος Μη Μετάδοσης της Ανατολικής Ασίας.

«Η Βόρειος Κορέα έχει μια μεγάλη ποσότητα πυραύλων που είναι μικρότερης εμβέλειας και δεν θα περάσουν πάνω από την Ιαπωνία. Αλλά έχουν κι έναν μικρό αριθμό που θα μπορούσαν να κάνουν αυτό το ταξίδι», εξηγεί.

Δεδομένου λοιπόν ότι η Β. Κορέα έχει εκτοξεύσει φέτος τόσους πυραύλους, υπάρχει λόγος να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε αυτόν;

Μάλλον ναι, γιατί σε αντίθεση με τις προηγούμενες ορές όπου η πορεία ήταν πάνω από την επικράτεια της χώρας, τώρα το ότι μπήκε στον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας έχει συμβολικό και πρακτικά προβοκατόρικο χαρακτήρα, ιδίως γιατί έγινε απροειδοποίητα και θα μπορούσε να έχει καταστρέψει αεροσκάφη και πλοία στην πορεία του προς το νερό.

Κι αν το τεστ είχε αποτύχει και ο πύραλος έπεφτε σε σημείο άλλο από τον τελικό του προορισμό, ίσως να είχε θέσει σε κίνδυνο κατοικημένες περιοχές. Άλλωστε, ο πύραυλος πέρασε πάνω από την επαρχία Τοχόκου της Ιαπωνίας, όπου κατοικούν περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι.

Πάντως, ο Lewis είναι καθησυχαστικός, εξηγώντας πως είναι πολύ μικρό το ρίσκο όταν πρόκειται για πυραύλους που καταλήγουν τόσο βαθιά στον Ειρηνική και πετάνε σε τέτοιο ύψος πάνω από την Ιαπωνία.

«Για τους Ιάπωνες λογικά θεωρείται ως μια παραβίαση της αυτοκυριαρχίας τους. Αν η Ρωσία εκτοξεύσει πύραυλο πάνω από τη Φλόριντα, θα έχουμε πόλεμο», συμπληρώνει ο Lewis.

Αυτός ο πύραυλος είναι ένα πρώτο σοβαρό δείγμα για τις φιλοδοξίες του Kim Jong Un και για το τι θα δούμε στα επόμενα χρόνια. Ένα ερώτημα που προκύπτει, είναι η χρονική στιγμή που επιλέγει ο Kim να δώσει εντολή εκτόξευσης.

Ο Robert Ward, από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Επιστημών που είναι ειδικός στη μελέτη της ιαπωνικής ασφάλειας, εστιάζει στις πολλαπλές απειλές που έχει η Ιαπωνία από τη Βόρεια Κορέα, τη Ρωσία και την Κίνα.

«Η Β. Κορέα ίσως προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ασταθή διεθνή κατάσταση», υποστηρίζει, όμως ο Lewis θεωρεί ότι δεν έχει κάποια σχέση με όσα συμβαίνουν στη Δύση, αλλά ίσως είναι απλώς η επανεκκίνηση ενός πυραυλικού προγράμματος που το καλοκαίρι διακόπτεται λόγω του κακού καιρού που επικρατεί στη χώρα αυτή την εποχή. Το φθινόπωρο και ο χειμώνας έχουν τις ιδανικές συνθήκες για να τεστάρουν τους πυραύλους.

Καθώς τέτοιοι πύραυλοι προορίζονται για στόχους μεγάλης εμβέλειας, το να πετάξει πάνω από την Ιαπωνία, επιβεβαιώνει την ακρίβεια του στη Β. Κορέα για τις μεγάλες αποστάσεις, αλλά και την ικανότητα του να αντέξει διάφορες δυνάμεις που ασκούνται στον πύραυλο, ενδογενώς και εξωγενώς.

«Η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να κάνει τέτοια τεστ μέχρι να βρεθούν πιο μοντέρνα μοντέλα, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί να ακολουθήσει κι ένα τεστ πυρηνικών», αναφέρει ο Lewis. Αυτό είναι κάτι για το οποίο προειδοποιούν από τον Μάιο η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ, βασισμένες σε εικόνες που παίρνουν από τον δορυφόρο και δείχνουν θερμική κίνηση σε υπόγεια εργαστήρια. Αν γίνει ένα τέτοιο τεστ, θα είναι το πέμπτο τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ στην υπόλοιπη Ιστορία της έχει κάνει μόλις 2!

Εκτός από τον Hwasong-12, η Βόρεια Κορέα έχει ακόμα τρία είδη υπερηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, που μπορούν να πετάξουν πάνω από την Ιαπωνία, αλλά δεν έχουν ακόμα δοκιμαστεί.

«Αυτό είναι μάλλον το ορεκτικό για ένα κυρίως πιάτο που πρόκειται να έρθει. Θα περίμενα ότι όταν η Βόρεια Κορέα νιώσει πιο έτοιμη με τους ICBM πυραύλους της, θα πετάξει έναν απ΄αυτούς σε πλήρη εμβέλεια πάνω από την Ιαπωνία», υποστηρίζει ο Lewis.

Για πολλούς, ο Kim Jong Un περιμένει να τελειώσει το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για να εντείνει τις δοκιμές του σε πυραύλους.

Εξάλλου, εδώ και χρόνια εκτυλίσσεται ένα σχέδιο ανάπτυξης πυρηνικών κεφαλών και βαλλιστικών πυραύλων για υποβρύχια, στο πλαίσιο του αγώνα που κάνει η Βόρεια Κορέα να ξεπεράσει τη Νότια σε επίπεδο οπλοστασίου και με στόχο να διαταράξει τις σχέσεις των συμμάχων των ΗΠΑ.

* Πηγή: CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

«Απόβαση» της Τουρκίας στη Λιβύη: Με παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο απειλεί την Ελλάδα – Απάντηση του Δένδια

Καταπέλτης Μητσοτάκης προς την Τουρκία: «Η γεωγραφία δεν αλλάζει και ας προσπαθούν να παραχαράξουν τους χάρτες»

Forbes: Τι θα γίνει αν ο Putin εξαπολύσει τα πυρηνικά του στον κόσμο – Ανάλυση για τις κινήσεις του τα επόμενα 24ωρα