Οι Ρώσοι αποκλείστηκαν από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι Κινέζοι έχουν αποκλειστεί από το 2020, όταν ξεκίνησε ο κορωνοϊός και φάνηκε να υπάρχει μια κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής από το κινεζικό κράτος προς τη Δύση. Οι τζιχαντιστές και το Ισλαμικό Κράτος έχουν αποκλειστεί από το Twitter από το 2015, λίγο μετά το Bataclan. Τώρα που ο Elon Musk έχει πλέον την πλατφόρμα υπό την κατοχή του, έχει αρχίσει η πίεση από αυτή την τρομοκρατική τριπλέτα για να ανταποκριθεί στις εξαγγελίες του.

Ο Elon Musk είχε ως βασικό στόχο να επιστρέψει αυτό που ο ίδιος έχει στο μυαλό του ως ελευθερία του λόγου, αφαιρώντας το labeling από τις αναρτήσεις που διασπείρουν ψευδή γεγονότα ή ρητορική μίσους. Συνολικά, η ακροδεξιά παγκοσμίως τρίβει τα χέρια της με τη νέα στροφή της πλατφόρμας, όπου μάλιστα το μειωμένο κατά σχεδόν 50% δυναμικό, δημιουργεί κι ένα κενό στο fact checking και στον έλεγχο του τι ανεβαίνει και τι όχι.

Ρωσία, Κίνα και Ισλαμικό Κράτος είναι τα τρία μέτωπα που έχουν αρχίσει, ενδεχομένως και συνωμοτικά, να ασκούν πίεση προς τον Elon Musk για να ανατρέψει το ban που έχουν δεχτεί ρωσικά κρατικά μίντια όπως το RT και το Sputnik, λογαριασμοί αξιωματούχων του κινεζικού κράτους και φυσικά οι τζιχαντιστές.

Ούτως ή άλλως, το Twitter είναι πλέον ένα πεδίο γεμάτο νάρκες και όλοι προσπαθούν να πλησιάσουν τον Musk αποφεύγοντας τις νάρκες και ταυτόχρονα δείχνοντας τις προθέσεις τους. Είτε μιλάμε για φιλελεύθερες πλευρές που προσπαθούν να του εξηγήσουν ότι αυτό που έχει στο μυαλό του δεν είναι ελευθερία του λόγου, είτε πρόκειται για ακροδεξιές πλευρές που θέλουν να βρουν χώρο να διαδώσουν τη ρητορική μίσους, ο Musk είναι πιο περιζήτητος κι από νύφη τη δεκαετία του ’50.

Η αρχισυντάκτρια του RT, Margarita Simonyan, μαζί με άλλους δημοσιογράφους του δικτύου, έστειλαν πριν μερικές μέρες μήνυμα στον Elon Musk να άρει τα ban που έχουν επιβληθεί στο μέσο τους και στους ίδιους, αλλά και το shadow ban, δηλαδή την κατάσταση στην οποία μπορούν να δημοσιεύουν περιεχόμενο, αλλά να μην εμφανίζονται στο feed και στις αναζητήσεις.

Στην Κίνα, αν και στο εσωτερικό της χώρας το Twitter δεν χρησιμοποιείται, αρκετοί αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι που υπόκεινται στο κράτος, ετοιμάζονται για επάνοδο μετά από 2 χρόνια στα οποία η προπαγάνδα τους και η φίμωση όσων κριτικάρουν το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα ήταν ανηλεής και τους οδήγησε εκτός Twitter.

Ο Chen Weihua, επικεφαλής της εφημερίδας China Daily που είναι φερέφωνο του κράτους στην ευρωπαϊκή αγορά, ζήτησε από τον Musk να τηρήσει τις υποσχέσεις του και να «αποσύρει αυτή την μακαρθιστική διάκριση».

«Μπορείτε σας παρακαλώ να απελευθερώσετε την προειδοποίηση που έχετε βάλει στα κινεζικά μέσα για να έχουμε μια καλύτερη και πιο ευχάριστη εμπειρία; Ευχαριστώ», έγραψε ο Zhang Heqing, αξιωματούχος στην Πρεσβεία της Κίνας στο Πακιστάν.

Το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται πως είναι πιο ζωηρό απ΄όλους στην χρήση του Twitter, με το Politico να αναφέρει πως υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα σε σχέση με 11 μέρες πριν αναλάβει το Twitter επίσημα ο Musk.

Στη σκιά όλων αυτών, ο δισεκατομμυριούχος τηρεί σιγήν ιχθύος,  με τον Yoel Roth, επικεφαλής ασφάλειας και αξιοπιστίας του Twitter, να δηλώνει πως δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην πολιτική της εταιρείας ως προς τη ρητορική μίσους και τα trolls, παρά το ότι απολύθηκε το 15% του τμήματος διεθνούς αξιοπιστίας και ασφάλειας.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Το «μαύρο κουτί» του TikTok: Είναι το νέο περιβάλλον των fake news και του deepfake;

Οι χρήστες του Twitter στρέφονται στο Mastodon: Τι ακριβώς είναι το νέο κοινωνικό δίκτυο;

Στο δρόμο που χάραξε ο Musk: Ο Mark Zuckerberg θα ανακοινώσει χιλιάδες απολύσεις σε Facebook και Instagram