Η Δανία είναι από τις πρώτες χώρες που έβαλε τέλος στα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, παρότι τα κρούσματα της χώρας ήταν από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Η σκανδιναβική χώρα κατέγραψε μια έκρηξη κρουσμάτων τον προηγούμενο μήνα, λόγω της Όμικρον. Τα κρούσματα εκτινάχθηκαν από κατά μέσο όρο 1.500 ανά εκατομμύριο ανθρώπους στα μέσα Δεκεμβρίου σε περίπου 7.900 ανά εκατομμύριο στις 29 Ιανουαρίου, δηλαδή τρεις ημέρες πριν άρει όλα τα μέτρα.

Η Maria Van Kerkhove από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προειδοποίησε ότι «δεν είναι ακόμα η ώρα να αρθούν οι περιορισμοί». Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, υποστήριξε ότι, παρόλο που η Όμικρον δεν προκαλεί τόσες νοσηλείες, μπορεί μακροπρόθεσμα να επιφέρει περισσότερους θανάτους, καθώς είναι πιο μεταδοτική.

Στην Δανία ο φόβος για σοβαρή ασθένεια έχει εξασθενήσει, καθώς το 61% του πληθυσμού έχει κάνει την ενισχυτική δόση και το 91% τις δύο πρώτες. Αν και οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί, λιγότεροι καταλήγουν στην εντατική. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι επίσης μικρότερη και οι περισσότεροι νοσηλεύονται για άλλους λόγους. Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού ήταν η αφορμή για να παρθεί η απόφαση να αρθούν τα μέτρα.

Η Δανία επέβαλε τα μέτρα στις αρχές Δεκεμβρίου, λόγω της νέα μετάλλαξης. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, έχει άρει όλα τα μέτρα όταν πιστεύει ότι είναι ασφαλές να το κάνει. Αυτό έκανε και τώρα. Αυτή η προσέγγιση υποστηρίζεται ευρέως από τον πληθυσμό, δήλωσε ο Michael Bang Petersen, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Aarhus, ο οποίος συμβουλεύει την κυβέρνηση. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή οι άνθρωποι εμπιστεύονται την κυβέρνηση, αλλά και η κυβέρνηση εμπιστεύεται τους πολίτες ότι θα τηρήσουν τα μέτρα.

Κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως της Διεθνούς Διαφάνειας, κάτι που υποδηλώνει έναν εξαιρετικά διαφανή και αξιόπιστο δημόσιο τομέα. Αυτό μαρτυρά τον λόγο που οι Δανοί είναι τόσο πρόθυμοι να δεχτούν τις αποφάσεις της κυβέρνησής τους. Θεωρούν ότι τους παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες και οι πολίτες της θέλουν να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

Ενώ οι πολιτικές flip-flopping μπορεί να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη σε ορισμένες χώρες, όπως στη Βρετανία, στη Δανία ισχύει το αντίθετο. «Η ηγεσία μιας χώρας υψηλής εμπιστοσύνης δίνει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στην προσαρμοστική αντιμετώπιση της κάθε απειλής», είπε ο Petersen. Οι πολίτες στη Δανία αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση εργάζεται προς το συμφέρον τους, πρόσθεσε.

Η εμπιστοσύνη αποτελεί βασικά όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Η κανονικότητα έχει επανέλθει και οι νέοι μπορούν να επιστρέψουν στα αγαπημένα τους μπαρ και κλαμπ, τα οποία άνοιξαν ξανά, χωρίς μάσκες, με κανονικό ωράριο. Για τους μεγαλύτερους, η επαναλειτουργία των νυχτερινών κέντρων είναι ο τρόπος τους για να δείξουν αλληλεγγύη στους νέους. Σαν μια μορφή επιβράβευσης που έκαναν ό,τι τους ζητήθηκε για την προστασία των ηλικιωμένων και των ευάλωτων ομάδων.

Οι μεγαλύτεροι τώρα «αναλαμβάνουν το πρόσθετο κόστος της προστασίας τους κατά τη διάρκεια αυτού του κύματος, έχοντας αλληλεγγύη με την υπόλοιπη κοινωνία», είπε ο Petersen. Είναι πιο εύκολο να το αντέξουν τώρα γιατί νιώθουν πιο σίγουροι για την αντιμετώπιση των κινδύνων, πρόσθεσε.

Οι Δανοί ανησυχούν περισσότερο για την καλή λειτουργία ενός νοσοκομειακού συστήματος παρά για τον κορονοϊό. Καθώς τα νοσοκομεία δεν ασφυκτιούν, οι άνθρωποι αισθάνονται λιγότερο απειλούμενοι. Η άρση των περιορισμών τόσο νωρίς είναι επίσης ένας δείκτης της δέσμευσης της χώρας στη δημοκρατία, υποστήριξε ο John Preston, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ. «Υπάρχουν στοιχεία ότι οι διαρκείς καταστάσεις έκτακτης ανάγκης παράγουν μεγαλύτερη διαφθορά και βοηθούν τις κυβερνήσεις να παραμείνουν στην εξουσία», είπε.

Το παράδειγμα της Δανίας, ακολούθησε γρήγορα η Σουηδία, η οποία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα άρει όλους τους περιορισμούς έως τις 9 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, η Δανία αποφάσισε την περασμένη άνοιξη να σταματήσει να χορηγεί τα εμβόλια από την AstraZeneca και την Johnson & Johnson λόγω ανησυχιών για θρόμβους αίματος, βασιζόμενη αντ’ αυτού σε εμβόλια από την BioNTech/Pfizer και τη Moderna. Αυτό ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των πολιτών στα διαθέσιμα εμβόλια, παρά το γεγονός ότι αντίκειται στη συμβουλή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ότι τα οφέλη αυτών των εμβόλων υπερτερούσαν των κινδύνων.

Τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει η Δανία

Το Statens Serum Institut ανέφερε ότι οι λοιμώξεις αυξάνονται πλέον σε ηλικιωμένους ηλικίας 50 έως 79 ετών. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με το πόσο καλά ένας ηλικιωμένος με τρεις δόσεις προστατεύεται από την Όμικρον.

Επιπλέον, η παραλλαγή BA.2 της Όμικρον εξαπλώνεται όλο και περισσότερο, ξεπερνώντας το αρχικό στέλεχος Omicron στη χώρα. Μια μελέτη στη Δανία έδειξε ότι αυτή η υποπαραλλαγή ήταν ακόμη πιο μεταδοτική και μπορούσε να ξεφύγει από την προστασία των εμβολίων. Από την άλλη, μια έρευνα στην Βρετανία έδειξε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά.

Το αν η απόφαση της Δανίας ήρθε πολύ νωρίς, θα καθοριστεί τις επόμενες εβδομάδες. Αν και οι πολίτες είναι χαρούμενοι τώρα, ο χρόνος θα δείξει αν οι πολιτικοί έκαναν τη σωστή έκκληση. Εάν όχι, θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στην υγεία των ανθρώπων, αλλά και στη εμπιστοσύνη που έχουν αυτοί στη χώρα.