Πολλά καμπανάκια χτυπάνε στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία μετά την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα. Για την ακρίβεια, από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά και την κατάργηση της πολιτικής μηδενικής ανοχής, άρχισαν τα πράγματα να δυσκολεύουν και να γίνονται ανησυχητικά, δύο χρόνια πλέον μετά την εμφάνισή του ιού.

Τώρα η Κίνα, παραδέχεται πως είναι αντιμέτωπη με αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, ενώ την ίδια στιγμή κυκλοφορούν βίντεο στα social media με τις αίθουσες των νοσοκομείων να είναι ασφυκτικά γεμάτες. Οι ασθενείς είναι ξαπλωμένοι από ράντζα μέχρι φορεία.

https://twitter.com/Ak_bh2047/status/1610255483419648000?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1610255483419648000%7Ctwgr%5Ef4335625e579ca165adfddbce6d1ce5243dd4db4%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Foembed%3Furl%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FAk_bh20472Fstatus2F1610255483419648000provider%3Dtwitter

Αυτή είναι μια σπάνια παραδοχή του υπουργείου Υγείας, μιας και η ενημέρωση από την χώρα γίνεται με το σταγονόμετρο. Εξού και πολλές χώρες υιοθέτησαν μέτρα για τους Κινέζους ταξιδιώτες, μη γνωρίζοντας το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Βέβαια, μπορεί να παραδέχτηκαν πως η εικόνα είναι δύσκολη, ωστόσο φρόντισαν να υποβαθμίσουν την κατάσταση, μιας και τονίζουν ότι η αύξηση αυτή είναι σύμφωνη με αυτήν άλλων χωρών.

Παράλληλα, το Πεκίνο επέκρινε τα κράτη που απαιτούν πλέον από τους Κινέζους επιβάτες να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού πριν από την είσοδό τους, προειδοποιώντας πως θα μπορούσε να λάβει «αντίμετρα» ως απάντηση.

Ο Jiao Yahui, αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, σε μια σπάνια δήλωσε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα China Central Television: «Έχουμε μια τεράστια βάση, οπότε υπάρχουν σοβαρές περιπτώσεις και θάνατοι, οι οποίοι αυξάνονται. Όσον αφορά αυτό το κύμα, αυτό που αισθάνεται ο κόσμος είναι ο απόλυτος αριθμός και όχι το χαμηλό ποσοστό των θανάτων. Σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, οι θάνατοι εδώ δεν είναι ασυνήθιστοι».

Xi Jinping: Έγιναν λάθη και είμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς δυσκολίες

Ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, παραδέχτηκε πως έγιναν λάθη από τη δρακόντεια πολιτική του για τη «μηδενική Covid», η οποία απέτυχε να περιορίσει τον ιό και προκάλεσε τις εκτεταμένες μαζικές διαμαρτυρίες στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Στην ομιλία του προς το έθνος την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο πρόεδρος αναγνώρισε «πρωτοφανείς δυσκολίες και προκλήσεις» και δήλωσε ότι ήταν φυσικό τα σκληρά μέτρα που έλαβε να συναντήσουν αντίσταση. Με την άρση του όμως ήρθε και η αύξηση των κρουσμάτων και η Κίνα καλείται να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο κύμα έξαρσης.

Διαβάστε ακόμη: «Τρώγονται» στη Ρωσία μετά το σφοδρό χτύπημα των Ουκρανών: Οργή για τους «63» νεκρούς Ρώσους

Όπως δήλωσε ο Tong Zhaohui, αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου Chaoyang στο Πεκίνο, οι νοσήσεις έχουν ανοδική πορεία αλλά το ποσοστό θανάτων είναι μικρό. Από την άλλη, ο Chen Erzhen, αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου Ruijin εκτίμησε πως η πλειονότητα των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Σαγκάης μπορεί να έχει μολυνθεί.