Η Μασσαλία φιγουράρει τους τελευταίους μήνες στα γαλλικά πρωτοσέλιδα και o Emmanuel Macron κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Το προηγούμενο διάστημα, παρατηρήθηκαν αρκετά περιστατικά «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» που συνδέονται με το εμπόριο ναρκωτικών.

Μία σειρά δολοφονιών το περασμένο καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας ενός 14χρονου αγοριού, του Rayanne στα μέσα Αυγούστου, στάθηκαν αφορμή για να επισκεφτεί ο πρωθυπουργός της χώρας Macron, τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη την περιοχή και να υποσχεθεί πως θα επενδύσει κάποια δισεκατομμύρια ευρώ στην επίλυση του θέματος.

Λίγο πριν τις εκλογές της επόμενης χρονιάς, η Μασσαλία φαίνεται να αποτελεί πόλο έλξης για τους Γάλλους υποψηφίους για την προεδρία, οι οποίοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να δείξουν την αφοσίωση τους στα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα της περιοχής. Ο Macron θέλει να αλλάξει το εγκληματικό τοπίο που μετατρέπει τη Μασσαλία σε Σικελία.

Η φτώχεια και η απομόνωση έχουν ριζώσει βαθιά στις φτωχότερες περιοχές της Μασσαλίας. ‘Οπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, η έλλειψη ευκαιριών και το επίπεδο αμέλειας από μεριάς του κράτους, οδηγεί αρκετούς νέους στο εμπόριο ναρκωτικών όπως η κάνναβη, η κοκαΐνη και η έκσταση.

Macron

Η φτώχεια «γεννά» δολοφόνους γύρω από το εμπόριο ναρκωτικών

Οι βόρειες περιοχές της Μασσαλίας, φημίζονται για το εμπόριο ναρκωτικών, τους πυροβολισμούς και τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας. Οι κάτοικοι συχνά φοβούνται για την ίδια τους τη ζωή.

Παρότι τα επίπεδα εγκληματικότητας στην περιοχή είναι χαμηλότερα σε σχέση με πέντε χρόνια πριν, σύμφωνα με δεδομένα της τοπικής αστυνομίας, τα θύματα πυροβολισμού γίνονται όλο και νεότερα σε ηλικία. Δυστυχώς πολλά σημαντικά ζητήματα, όπως η φτώχεια και η απομόνωση, δεν έχουν βελτιωθεί σχεδόν καθόλου.

Για αυτόν τον λόγο, συγγενείς των θυμάτων τονίζουν πως υπάρχουν βαθύτερα κοινωνικά αίτια και πως το εμπόριο ναρκωτικών είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου.

Η Amine Kessaci, 17 ετών και κάτοικος Μασσαλίας, δήλωσε πρόσφατα στο CNN πως οι νεαροί έμποροι ναρκωτικών δεν είναι εγκληματίες.

Οι νεαροί έμποροι ναρκωτικών είναι θύματα. Θύματα του συστήματος που τους άφησε ξεχασμένους και άνεργους μέσα σε αυτές τις γειτονιές. Θύματα της φτώχειας, θύματα των κατσαρίδων, των ποντικών, της βρωμιάς αυτής της γειτονιάς. Θύματα από σπίτια που δεν έχουν internet, θέρμανση ή ασανσέρ.

Ένας κάτοικος της περιοχής και δημοσιογράφος, ο Pujol, λέει πως ο ρατσισμός και οι διακρίσεις απέναντι σε όσους έχουν βορειοαφρικανικές ρίζες, είναι αρκετά έντονα στη Μασσαλία. «Είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεις δουλειά όταν είσαι νοτιοαφρικάνος και ζεις στο γκέτο.» αναφέρει ο ίδιος. «Με το που αναφέρεις το όνομα και τη διεύθυνση σου, ήδη δεν έχεις κάνει ένα καλό ξεκίνημα».

https://www.intronews.gr/emmanuel-macron-kata-ton-anemvoliaston/news/

Ο Pujol δεν είναι ο μόνος που εκφράζει αυτή την πεποίθηση.

Κάτοικοι της περιοχής και συγγενείς θυμάτων, παραμένουν σκεπτικοί για το αν η επίσκεψη του Macron και το πλάνο επιχορήγησης του θα βελτιώσουν την κατάσταση. Κάπου εδώ να αναφέρουμε πως λίγο πριν την επίσκεψή του στην περιοχή Bassen, όλοι οι δρόμοι πέρασαν από επιχείρηση σκούπα. Αναφέρθηκε επίσης πως η ίδια η αστυνομία αντιμετωπίζει με ρατσισμό τις υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών, αφού συλλαμβάνει κατοίκους με καταγωγή από την Αφρική, όταν δεν καταφέρνει να βρει τους πραγματικούς υπόπτους.

Η απάντηση της αστυνομίας σε τέτοιους είδους κατηγορίες δεν άργησε να έρθει, με την Frédérique Camilleri, αστυνομική επίτροπο του τμήματος Bouches-du-Rhône να δηλώνει: «Δεν υπάρχει κανένας συστημικός ρατσισμός στη γαλλική αστυνομία. Στην πραγματικότητα, οι αστυνομικές δυνάμεις της Μασσαλίας δρουν σύμφωνα με την γενικότερη κατάσταση και δεν κάνουν τέτοιου είδους διακρίσεις. Η δουλειά της αστυνομίας είναι να συλλάβει τον εγκληματία. Όποιος και αν είναι αυτός.»

Τα στοιχεία δείχνουν να επιβεβαιώνουν τη δήλωση της επιτρόπου, αφού η κατάσταση τον περασμένο χρόνο σημείωσε σημαντική βελτίωση, χάρη στην αστυνομία. 16 δολοφονικά περιστατικά έλαβαν χώρα το 2021, σε σύγκριση με το 2016 που είχαν σημειωθεί 26. Επιπλέον, περισσότεροι από 800 έμποροι ναρκωτικών έχουν συλληφθεί, αριθμός που σημειώνει αύξηση συλλήψεων κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι.

Macron

Γιατί οι έμποροι ναρκωτικών στη Μασσαλία είναι νέα, ακόμη και ανήλικα παιδιά;

Η επιλογή νεαρών παιδιών κρύβει πολλά οφέλη για τα αρχηγικά μέλη της αλυσίδας στο εμπόριο ναρκωτικών. Πρώτον, είναι πολύ πιο εύκολο να τα εκμεταλλευτεί κανείς και πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ποινή. Στην Γαλλία, ο νόμος ορίζει πως οι ανήλικοι κάτω των 16 ετών, αντιμετωπίζουν τη μισή ποινή από εκείνη των ενηλίκων και οι ίδιοι αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη συμπόνια λόγω του νεαρού της ηλικίας τους.

Σε ομιλία που έδωσε ο Macron τον περασμένο Σεπτέμβρη, ανέφερε στους ηγέτες της Μασσαλίας πως επιβάλλεται η δημόσια στήριξη από τους ίδιους τους κατοίκους. Επιπλέον, υποσχέθηκε πως θα επιστρέψει τον Φεβρουάριο 2022 για να δει ποιες βελτιώσεις έχουν γίνει. Μέχρι στιγμής έχει τηρήσει τον λόγο του, αφού στα μέσα Οκτώβρη επισκέφτηκε και πάλι την πολυπαθούσα περιοχή.

Πηγή: CNN