Η εισαγγελία του Παρισιού συνέστησε να δικαστούν η ηγέτης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και 23 μέλη του κόμματός της Εθνικός Συναγερμός για φερόμενη κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ.

Το αίτημα, το οποίο θα εξεταστεί από τους δικαστές, έρχεται μετά από επταετή έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι το κόμμα, που τότε ονομαζόταν Front National, είχε χρησιμοποιήσει χρήματα που προορίζονταν για βοηθούς του κοινοβουλίου της ΕΕ για να πληρώσει το προσωπικό που αντ’ αυτού εργάζονταν για το κόμμα μεταξύ 2004 και 2016.

Στους νομοθέτες της ΕΕ διατίθενται κεφάλαια για την κάλυψη δαπανών, συμπεριλαμβανομένων των βοηθών τους, αλλά δεν προορίζονται να τα χρησιμοποιήσουν για κομματικά έξοδα.

Στην υπόθεση εμπλέκονται 11 ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων η Λεπέν, και ο 95χρονος πατέρας της, ο πρώην αρχηγός του κόμματος Ζαν-Μαρί Λεπέν, καθώς και 13 κοινοβουλευτικοί βοηθοί.

Η Λεπέν είναι μέλος του γαλλικού κοινοβουλίου, όπου το ακροδεξιό κόμμα της είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Ετοιμάζεται να διεκδικήσει την προεδρία για τέταρτη φορά το 2027, όταν ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα έχει δικαίωμα να είναι ξανά υποψήφιος.

Η Εθνική Συσπείρωση αρνήθηκε την αδικοπραγία. «Αμφισβητούμε αυτή τη θέση που φαίνεται να είναι μια εσφαλμένη κατανόηση του έργου των βουλευτών της αντιπολίτευσης και των βοηθών τους, η οποία είναι πάνω από όλα πολιτική», ανέφερε το κόμμα σε δήλωση στο Reuters.

Στη δίκη, η Λεπέν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιθανή ποινή φυλάκισης 10 ετών, πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ (870.000 £) και, επειδή είναι εκλεγμένη αξιωματούχος, αδυναμία κατοχής δημόσιου αξιώματος για 10 χρόνια, ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα.