Η πολιτική, εκτός από ρεαλισμό και ανάλυση, κάποιες φορές μπορεί να χρειάζεται και λίγη τρέλα. Όπως στον αθλητισμό είναι απαραίτητοι οι Τζέιμς, οι Ντόρσεϊ και όσοι άλλοι, έτσι και στην πολιτική. Και ο Εμμανουέλ Μακρόν φαίνεται πως θέλει να γίνει ένας Μάικ Τζέιμς της πολιτικής σε διεθνές επίπεδο.

Σε μια περίοδο που η Γαλλία βρίσκεται στα κάγκελα και η καρέκλα του «τσουρουφλίζεται», ο Μακρόν έχει βάλει στο στόχαστρο τον Σι Ζινπίνγκ και ταξιδεύει στην Κίνα με στόχο να απομακρύνει τον Κινέζο ηγέτη από τη στήριξη στον Πούτιν.

Αιθεροβάμων; Ουτοπιστής; Σίγουρα. Το μήνυμα που έλαβε από Ουάσινγκτον μεριά ήταν «good luck with that», δηλαδή «καλή τύχη» ή, ακριβέστερα «φέξε μου και γλίστρησα».

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Μακρόν μεταφέρει την πολιτική σε προσωπικό επίπεδο και θέλει να παίξει το χαρτί της άμεσης επαφής, ελπίζοντας πως αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική η εξέλιξη σε σχέση με τη συνάντηση που είχε κάνει πέρσι στη Μόσχα με τον Πούτιν, όταν και έκατσε σε ένα τραπέζι με απόσταση 6 μέτρων από τον Ρώσο ηγέτη.

Ο Μακρόν έχει προγραμματίσει αρκετές ώρες συζητήσεων με τον Ζινπίνγκ, ενώ θα ταξιδέψουν μαζί και στην Γκουάνγκζου, μια ιδιαίτερη πόλη για τον Κινέζο ηγέτη, αλλά το ιστορικό του δεν πείθει ιδιαίτερα τους ηγέτες στη Δύση. Ο Μακρόν είχε επιλέξει την κατ’ ιδίαν επικοινωνία και με τον ηγέτη του Ιράν για την πυρηνική συμφωνία, αλλά κι εκεί οι προσπάθειες του απέβησαν άκαρπες.

Στον Λευκό Οίκο το έχουν σίγουρο πως ο Μακρόν θα κάνει μια τρύπα στο νερό, όπως μετέφεραν το κλίμα τρεις αξιωματούχοι που μίλησαν στο Politico ανώνυμα.

Από την πλευρά των ΗΠΑ υπάρχει και έντονη ανησυχία πως ο Μακρόν μπορεί να αποκτήσει κάποια σχέση εμπιστοσύνης ή, έστω, επικοινωνίας σε καλό κλίμα με την Κίνα, και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουν. Η Γαλλία από την άλλη, που είχε ενοχληθεί με την πισώπλατη μαχαιριά της συμφωνίας ΗΠΑ-Αυστραλίας-Βρετανίας για τα υποβρύχια που είχε αφήσει έκθετη την ίδια. Τότε, η συνάντηση Μακρόν-Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, είχε ηρεμήσει το κλίμα, αλλά στις ΗΠΑ έχουν τον φόβο των Ιουδαίων.

Σε μια περίοδο που οι δικές τους σχέσεις με την Κίνα είναι σε διπλωματικό αναβρασμό και είναι ξεκάθαρο πως δεν θέλουν να τη δουν να συνεργάζεται ούτε για τα τυπικά με κάποιον σύμμαχο, οι ΗΠΑ βλέπουν με έντονη αμφιβολία αυτό το ταξίδι του Γάλλου Προέδρου.

Μαζί του και η φον ντερ Λάιεν

Μακρόν
(Photo credits: Chesnot/Getty Images)

Η υπόθεση περιπλέκεται έτι περισσότερο από τη στιγμή που θα ταξιδέψει στην Κίνα και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με την Κίνα και έχει εκφραστεί εις βάρος της αρκετές φορές στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα, προωθεί μια ατζέντα απεξάρτησης της Ευρώπης από την Κίνα σε εμπορικό επίπεδο. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι η εμπορική συμφωνία-ορόσημο με την Κίνα που ήταν να υπογραφεί το 2020, αλλά έχει καθυστερήσει, ίσως δεν προχωρήσει. Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν την απογοήτευση της Κίνας, όπως την επικοινώνησε ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ε.Ε., ο Φου Κονγκ.

Η επίσκεψη Μακρόν και φον ντερ Λάιεν στην Κίνα αποτελεί και πεδίο συγκρουσιακής ρητορικής για εκπροσώπους οργανισμών γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Ο Πρόεδρος Μακρόν και η φον ντερ Λάιεν δεν πρέπει να κρύψουν κάτω από το χαλάκι την βαθιά απολυταρχία στη διάρκεια της επίσκεψης τους στο Πεκίνο», δήλωσε ο Μπενεντίκτ Ζανρόντ, επικεφαλής του Human Rights Watch στη Γαλλία.

Το κοινό ταξίδι με την φον ντερ Λάιεν πάντως, είναι ένα μήνυμα του Μακρόν προς την Ε.Ε. και τον Όλαφ Σολτς, πως αυτός είναι η ηγετική μορφή της Ευρώπης πλέον.

Ποιες είναι οι κινήσεις του Μακρόν για να γοητεύσει τον Ζινπίνγκ

Μακρόν
(Photo credits: Jason Lee – Pool/Getty Images)

Ο Μακρόν έχει κάνει σαφές πως θέλει να ζητήσει από την Κίνα να συμβάλλει στις πιέσεις προς τον Πούτιν, ώστε να μην προχωρήσει τα πλάνα του για τα πυρηνικά. Όταν όμως η Κίνα έχει υπογράψει συμφωνία εξοπλισμού της Ρωσίας με πολυβόλα όπλα και άλλα πυρομαχικά, είναι εφικτό κάτι τέτοιο;

Η επίσκεψη του Μακρόν είναι η δεύτερη και πιο έντονη απόπειρα της Ευρώπης να αλλάξει την πλεύση της Κίνας, αφού ο Ισπανός Πρωθυπουργός είχε απευθύνει κάλεσμα στον Ζινπίνγκ.

Για να μπορέσει να ισχυροποιήσει την πολιτική του γοητεία, ο Μακρόν σκοπεύει να γίνει ο πρώτος Γάλλος Πρόεδρος που θα επισκεφτεί την Γκουανγκζού, μια πόλη όπου ο πατέρας του Ζινπίνγκ ήταν ηγέτης. Σε αυτές τις 6-7 ώρες της συναναστροφής τους, ο Μακρόν θα επιχειρήσει να κερδίσει τη στήριξη στην προσπάθεια αποτροπής των Ρώσων ως προς τις επιθέσεις τους σε πολιτικές δομές στην Ουκρανία και ως προς το παράνομο εμπόριο παιδιών.

Κυρίως όμως, ο Μακρόν θέλει να δει τη στάση του Σι Ζινπίνγκ ως προς τις απειλές της Ρωσίας για πυρηνικό σταθμό στο Μινσκ.

«Είναι θεμελιώδες να υπάρξουν στιγμές ιδιωτικών συζητήσεων. Η διπλωματία είναι ένας μαραθώνιος. Με την Κίνα, δε νομίζω ότι θα είναι τόσο εύκολο να χτίσει κανείς τις σχέσεις της με τη Δύση. Αλλά μπορεί να διευκολύνει τη συζήτηση για όταν έρθει αυτή η στιγμή», δηλώνει η πρώην πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κίνα, Σιλβί Μπέρμαν.

Τα παραπάνω δε σημαίνουν πως ο Μακρόν θα μιλήσει τον Ζινπίνγκ με την ουρά στα σκέλια. Ίσα ίσα που στοχεύει να ξεκαθαρίσει κάποιες κόκκινες γραμμές και να στείλει μηνύματα για την στάση του στο θέμα της Ρωσίας, ιδίως στην προμήθεια εξοπλισμού από την Κίνα προς τη Ρωσία.

«Δεν πρόκειται να απειλήσουμε, αλλά να στείλουμε κάποιες προειδοποιήσεις. Οι Κινέζοι πρέπει να κατανοήσουν ότι το να στείλουν όπλα, θα έχει συνέπειες για την Ευρώπη, για εμάς. Πρέπει να τους υπενθυμίσουμε τα ενδιαφέροντα μας σε επίπεδο ασφάλειας», αναφέρουν αξιωματούχοι στα Ηλύσια Πεδία.

Ένα στοιχεί που μπορεί να καθορίσει την επιτυχία ή αποτυχία του ταξιδιού, είναι ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει επενδύσει 400 ώρες συναντήσεων την τελευταία δεκαετία με τον Ζινπίνγκ. Ο Μακρόν και η Δύση δεν έχουν ούτε τις μισές συνολικά.

Ο άσος στο μανίκι του Μακρόν είναι η πλειάδα επιχειρηματιών που θα ταξιδέψουν μαζί του, με επιφανέστερους όλων τους εκπροσώπους της Alstom, της Airbus και της Veolia. Μάλιστα, με την Airbus υπάρχει συμφωνία για να φτιάξει 300 αεροπλάνα για την Κίνα από το 2019, η οποία ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ.

* Φωτογραφίες: Getty Images