Δεν ήταν τελικά ούτε μία, ούτε δύο οι σοβαρές παραλήψεις της ΕΛΑΣ, που ξεκίνησαν πριν καν μπουν οι Κροάτες χούλιγκαν στα αυτοκίνητά τους στο Ζάγκρεμπ και κορυφώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, με το «ντου» στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή.

Όπως προκύπτει από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, έγιναν πολλά λάθη, το ένα πίσω από το άλλο, ανεπίτρεπτα για ένα οργανωμένο κράτος που οφείλει να προστατεύει τους πολίτες του.

Οι προειδοποιήσεις και η διχογνωμία

Η πρώτη μεγάλη παράλειψη ήρθε όταν η ΕΛΑΣ αγνόησε τις προειδοποιήσεις για ταξίδι οργανωμένων χούλιγκαν στη χώρα μας. Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», την περασμένη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία έγιναν τα θλιβερά επεισόδια, το γραφείο της Iντερπολ Μαυροβουνίου έστειλε σήμα στην ΕΛ.ΑΣ. στις 10 το πρωί ότι γίνεται οργανωμένη μετακίνηση.

Το αρχηγείο της Αστυνομίας «εξέδωσε μια αόριστη διαταγή, που καλούσε τις αστυνομικές υπηρεσίες να λάβουν επιβαλλόμενα αστυνομικά μέτρα. Αν και η διαταγή έχει την ένδειξη «κατεπείγον», εστάλη από το αρχηγείο προς τις περιφερειακές υπηρεσίες 2 και 4 μ.μ. Μάλιστα, περισσότερες από μια πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι από το ηλεκτρονικό σύστημα αλληλογραφίας της ΕΛ.ΑΣ. (Police On Line) φαίνεται ότι οι αξιωματικοί των περιφερειακών υπηρεσιών είτε διάβασαν με καθυστέρηση τη διαταγή (σ.σ. μετά τις 7 μ.μ.) είτε δεν τη διάβασαν καθόλου.

Ορισμένοι μάλιστα απ’ αυτούς φέρεται να προέβησαν ετεροχρονισμένα (σ.σ. την επομένη της δολοφονίας) σε ενέργειες προκειμένου να καλύψουν την αδράνειά τους».

Λάθος έγινε και σε ό,τι αφορά στον έλεγχο στην Κακαβιά. Οι αστυνομικοί της Περιφέρειας Ηπείρου υποστηρίζουν ότι έλεγξαν 15 ΙΧ με οπαδούς της Ντιναμό, την ίδια ώρα που από την Ασφάλεια Αττικής τονίζουν ότι η ενημέρωση που είχαν αφορούσε μόλις δύο αυτοκίνητα.

Διόδια Ελευσίνας

Το επόμενο λάθος έγινε στα διόδια της Ελευσίνας όπου είχαν διατεθεί αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, της Ασφάλειας, αλλά και η Τροχαία. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», αποστολή τους να εντοπίσουν το κονβόι με τους Κροάτες χούλιγκαν, τα ίχνη του οποίου αγνοούνταν μετά τη διέλευση των ελληνοαλβανικών συνόρων. Το διάστημα μεταξύ 7 και 8 μ.μ. ωστόσο, στις δυνάμεις της ΟΠΚΕ και της Τροχαίας δόθηκε εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ για «αποδέσμευση».

Τελικά η αυτοκινητοπομπή με τους 100-120 Κροάτες πέρασε από το σημείο στις 10 μ.μ. κι ενώ στα διόδια είχε απομείνει μόνο το δίκυκλο της Ασφάλειας με τους δύο αστυνομικούς με πολιτικά. Οι τελευταίοι εντόπισαν τα οχήματα αλλά μόλις αυτά μπήκαν στην Αττική Οδό τα έχασαν. Αναφέρεται σχετικά στη δικογραφία που συνέταξε η ΕΛ.ΑΣ.:

«Την 22.00 ώρα, από εποχούμενη περιπολία της υπηρεσίας μας, εντοπίστηκαν να διέρχονται από τα διόδια της Ελευσίνας 25 οχήματα. Στην έξοδο της Αττικής Οδού, τα οχήματα διασπάστηκαν αναπτύσσοντας ταχύτητα και άλλα συνέχισαν να κινούνται επί της εθνικής οδού και άλλα εισήλθαν στην Αττική Οδό, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον δυνατή η επιτήρησή τους». Λανθασμένες αποδείχθηκαν και οι εκτιμήσεις των αστυνομικών αναφορικά με τα σχέδια των Κροατών χούλιγκαν και των Ελλήνων «συνδέσμων» τους. Και αυτό διότι θεωρούσαν ότι το κονβόι θα κατευθυνόταν σε σύνδεσμο οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού επί της Αλεξάνδρας και είχαν κατευθύνει εκεί τις αστυνομικές δυνάμεις, υπό τον φόβο επεισοδίων γύρω από την περιοχή των Εξαρχείων.

Ενδεικτικό είναι και το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», σύμφωνα με το οποίο φέρεται να δόθηκε η λανθασμένη εντολή από ανώτερους αστυνομικούς ότι οι Κροάτες «πάνε για ύπνο».

Στον Ηλεκτρικό

Όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή», όσα έχουν αποτυπωθεί στη δικογραφία επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν τελικά για το δρομολόγιο των χούλιγκαν από σταθμάρχη του Ηλεκτρικού:

«Περί την 10.55 μ.μ. από τη ΣΤΑΣΥ υπήρξε ενημέρωση για περίπου 100 άτομα με κουκούλες και αντικείμενα στον σταθμό “Ειρήνη”, ενώ επί της οδού Νερατζιωτίσσης εντοπίστηκαν σταθμευμένα τα οχήματα με κροατικές πινακίδες που αναζητούνταν», αναφέρεται στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ.

Οι Κροάτες και οι Έλληνες συνεργοί τους εντοπίστηκαν τελικά στις 23.00 στον σταθμό του Περισσού, να κατευθύνονται πεζή προς την OPAP Arena, με εξοπλισμό που παρέπεμπε σε πόλεμο. Έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ και ο επικεφαλής της δύναμης ζήτησε ενισχύσεις από ακόμη δύο ομάδες ΔΡΑΣΗ και μία ΟΠΚΕ που έφτασαν στο σημείο μερικά λεπτά αργότερα.

Η αρχική εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων προς τους αστυνομικούς ήταν να παρακολουθούν τις κινήσεις των χούλιγκαν «εκ του μακρόθεν» και μόνο όταν ο υπαστυνόμος-επικεφαλής της δύναμης ζήτησε άδεια να επέμβουν, το κέντρο επιχειρήσεων του άναψε το πράσινο φως. Όπως αποδείχθηκε οι σωστές κινήσεις της αστυνομίας έγιναν μετά το χτύπημα.

Η ουσία, όμως, είναι ότι ένας νέος άνθρωπος σκοτώθηκε για το τίποτα, ένα 13χρονο κοριτσάκι νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, ένα κράτος έδειξε ότι δεν έχει μάθει τίποτα από τα δυσάρεστα μαθήματα του παρελθόντος και οι οπαδοί βρίσκονται σε μια συνεχή ένταση που μπορεί να προκαλέσει κι άλλες ανεπιθύμητες καταστάσεις.