Ο ελληνικός τουρισμός προετοιμάζεται να καταγράψει ένα νέο θετικό ρεκόρ σε επίπεδο αφίξεων και εσόδων κατά τη φετινή θερινή σεζόν, σηματοδοτώντας, όπως όλα δείχνουν, την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα μετά την τεράστια περιπέτεια της πανδημίας.

Σε αντίθεση με αυτό το κλίμα, υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που κυρίως λόγω των διαδοχικών κρίσεων, πρώτα με την πολυετή οικονομική κρίση και μετά με τον covid, οδηγήθηκαν στα… σχοινιά. Έτσι, ο χαμηλός τζίρος, σε συνδυασμό με τα δάνεια, έφεραν μια σειρά από μονάδες στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το αποτέλεσμα είναι ότι περισσότερα από 35 ξενοδοχεία,-μέχρι τώρα-, όλων των κατηγοριών, σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουν προγραμματιστεί να βγουν στο σφυρί το επόμενο διάστημα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μονάδες που βγαίνουν και ξαναβγαίνουν σε πλειστηριασμό καθώς δεν έχουν καταφέρει να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και «νεοεμφανιζόμενες».

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τονιστεί ότι τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, η οποία δεν επηρεάζεται από τις εν λόγω διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης ενώ για αρκετά εξ αυτών έχουν ασκηθεί ένδικα μέσα για την αναστολή των σχετικών πλειστηριασμών.

Το Five Senses Hotel

Το Five Senses Hotel βρίσκεται επί της παραλιακής λεωφόρου Κάτω Γουβών, στη θέση «Προφήτης Ηλίας» ή «Πηγαδάκια», στις Γούβες Χερσονήσου στο Ηράκλειο. Το συγκρότημα εντοπίζεται σε απόσταση λίγων μέτρων από τη θάλασσα, σε μια περιοχή με σημαντική τουριστική δραστηριότητα, που απέχει 18 χλμ από το κέντρο του Ηρακλείου, 16 χλμ από το διεθνές αεροδρόμιο του Ηρακλείου και 7 χλμ από τη Χερσόνησο.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται μάλιστα η πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών, η οποία πρόκειται να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια με προβλεπόμενες χρήσεις πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, συνεδριακού – εκθεσιακού κέντρου, εμπορικών κέντρων, μαρίνας, και πιθανόν λειτουργία καζίνο.

Το ακίνητο της Five Senses Hotel προέρχεται από τη συνένωση δύο επιμέρους ξενοδοχείων που είχαν κατασκευαστεί, το ένα στο βόρειο τμήμα και το έτερο στο νότιο τμήμα του σημερινού συνολικού γηπέδου, επιφάνειας 9.014,59 τ.μ., εκ των οποίων τα 3.426,73 τ.μ. είναι εντός ορίων οικισμού Κάτω Γούβες, τα 4.732,96 τ.μ, εκτός ορίων οικισμού και τα 854,90 τ.μ. αποτελούν ζώνη παραλίας.

Είναι κλασσικού τύπου, κατηγορίας 4 αστέρων, και η δυναμικότητα ανέρχεται σε 68 δωμάτια με 193 κλίνες. Συγκεκριμένα το (άλλοτε) ξενοδοχείο “Gouves Mare” με δυναμικότητα 27 δωμάτια και 51 κλίνες και το (άλλοτε) ξενοδοχείο “Gouves Sea” που λειτουργούσε με δυναμικότητα 34 δωμάτια με 76 κλίνες, συνενώθηκαν λειτουργικά από το 2017.

Επιπλέον, έχουν τακτοποιηθεί και χώροι 7 δωματίων, όποτε η συνολική δυναμικότητα ανέρχεται σε 68 δωμάτια.

Σημειώνεται ότι το πρώτο ακίνητο κατασκευάστηκε αρχικά το 1980, και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε προσθήκη κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος το 1987. Το 2012 έγινε ριζική ανακαίνιση σχεδόν στο σύνολο του συγκροτήματος.

Το δεύτερο ακίνητο κατασκευάστηκε αρχικά το 2005-2006, και στη συνέχεια, ενώ έγινε ανακαίνιση το 2012 με αναδιάρθρωση των δωματίων εσωτερικά. Η ποιότητα κατασκευής χαρακτηρίζεται ως τυπική για τέτοιου τύπου κτίρια.

Εντός του γηπέδου υπάρχουν 6 μεγάλες και μικρότερες πισίνες επιφάνειας από 62,53 τ.μ. έως 138 τ.μ., γήπεδο αντισφαίρισης- καλαθοσφαίρισης διαμορφωμένης επιφάνειας περί τα 500τ.μ. κ.α. Επιπλέον, εντός της ζώνης παραλίας έχει κατασκευαστεί κτίριο με χρήση παρασκευαστηρίου με επιφάνεια 59,22 τ.μ., και στεγασμένη πέργολα με επιφάνεια 74,22 τ.μ., κάτω από την οποία λειτουργεί κυλικείο.

Καθοριστικό ρόλο για την πορεία της επιχείρησης έπαιξε αφενός η πανδημική κρίση, αφετέρου μια καταστροφή που έγινε προ τριετίας. Συγκεκριμένα, λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή, το ξενοδοχείο πλημμύρισε σε ένα μέρος του και υπέστη σοβαρές ζημιές.

Κάπως έτσι το συγκρότημα σταμάτησε να λειτουργεί. Όπως αναφέρεται στην έκθεση «το ξενοδοχείο δεν φαίνεται να είναι σε πρόσφατη χρήση κάτι που φαίνεται και από το μηδενικό κύκλο εργασιών για τις οικονομικές χρήσεις 2020 και 2021, ενδεχομένως δε η έλλειψη συντήρησης να έχει ξεκινήσει προγενέστερα και να περιλαμβάνει και την περίοδο της καραντίνας».

Όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν στα δάνεια του παρελθόντος για τα οποία έχουν γραφτεί προσημειώσεις και υποθήκες. Έτσι για τις 20 Σεπτεμβρίου 2023 έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός του συγκροτήματος, με επισπεύδουσα την Παγκρήτια Τράπεζα και με τιμή πρώτης προσφοράς 5,89 εκατ. ευρώ.
Λίγες μέρες νωρίτερα, όμως, στις 6 Σεπτεμβρίου το ξενοδοχείο θα βγει στο σφυρί, με επισπεύδοντα ιδιώτη για χρέος 32.135,88 ευρώ και με τιμή εκκίνησης στα 3,13 εκατ. ευρώ.

To Lesse Hotel στη Χαλκιδική

Για τις 16 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός που αφορά το 4 αστέρων “Lesse Hotel” στη δημοφιλή τουριστικά περιοχή Xανιώτη της Kασσάνδρας στη Xαλκιδική. Πρόκειται για ένα μεγάλο συγκρότημα που αποτελείται από 5 κτίρια και αναπτύσσεται σε οικόπεδο 9,5 στρεμμάτων μπροστά στη θάλασσα. Η επιχείρηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τους πλειστηριασμούς εδώ και περίπου μια τριετία.

Τα κτίρια είναι συμβατικής κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα, με στέγη κεκλιμένης πλάκας και επικάλυψη κεραμιδιών, κουφώματα ξύλινα και αλουμινίου και εξωτερικές επενδύσεις με πέτρα, ενώ το συνολικό εμβαδόν τους φτάνει τα 4.251 τ.μ..

Ο περιβάλλον χώρος έχει τυπικές διαμορφώσεις που περιλαμβάνουν περίφραξη με τοιχίο και μεταλλικό κιγκλίδωμα, δαπεδοστρώσεις και διαμορφώσεις με κυβόλιθους και σταμπωτά δάπεδα, φυτεύσεις καθώς και πισίνα επιφάνειας 350 τ.μ. Όπως τονίζεται, η περιοχή έχει όμορφο φυσικό περιβάλλον και παραλίες υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος.

Η αρχική τιμή εκκίνησης είχε οριστεί σε 3,3 εκατ. ευρώ, ωστόσο κατόπιν ανακοπής το δικαστήριο την αύξησε στα 4,2 εκατ. ευρώ.

Το Αντωνιάδης στην Καλαμπάκα

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 7 Ιουνίου, θα βγει για μια ακόμη φορά στο σφυρί ένα από τα πλέον γνωστά ξενοδοχεία στην Καλαμπάκα. Το «Αντωνιάδης», κατηγορίας 4 αστέρων, είναι ένα ξενοδοχείο πόλης κλασικού τύπου, δυναμικότητας 98 δωματίων και 174 κλινών, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Καλαμπάκας και αποτελείται από τρεις κτιριακούς όγκους ενοποιημένους και χτισμένους σε διαφορετικές χρονικές περιόδους από το 1987 ως το 2009.

Το συγκρότημα έχει αναπτυχθεί σε τέσσερα όμορα οικόπεδα συνολικού εμβαδού 1.859 τ.μ. ενώ η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 4.764 τ.μ. Η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού έχει οριστεί στα 3,28 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα είναι η Special Financial Solutions, ενώ η κατάσχεση επιβλήθηκε για ποσό 800.000 ευρώ, ως μέρος συνολικής απαίτησης ύψους 8,1 εκατ. ευρώ.

Το Royal Beach Hotel και το Rehymno Sunset Hotel

Από το 2020 βρίσκεται αντιμέτωπο με τους πλειστηριασμούς το «Royal Beach Hotel» στην Αρκάσα της Καρπάθου. Έτσι, το νέο σφυρί έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου με επισπεύδουσα την PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση και τιμή εκκίνησης στα 3 εκατ. ευρώ.

Το ξενοδοχείο, που κατασκευάστηκε το 2009, αποτελείται από πέντε κτίρια και είναι δυναμικότητας 56 δωματίων και 98 κλινών, ενώ τόσο η ποιότητα κατασκευής του όσο και η κατάσταση συντήρησής του χαρακτηρίζονται καλές. Ο περιβάλλων χώρος είναι πλακοστρωμένος και διαμορφωμένος. Διαθέτει πάρκινγκ, πισίνα εμβαδού 130 τ.μ. και ένα εκκλησάκι εμβαδού 15 τ.μ. περίπου.

Στην περιοχή του οικισμού Αδελιανός Κάμπος της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου του Δήμου Ρεθύμνου βρίσκεται το Rethymno Sunset Hotel το οποίο αναπτύσσεται σε γεωτεμάχιο 6.000 τ.μ. Εντός αυτού έχουν ανεγερθεί κτιριακά συγκροτήματα συνολικής επιφάνειας 3.820 τ.μ. που περιλαμβάνουν το κεντρικό κτίριο και 14 κτίρια δωματίων.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης το Rethymno Sunset Hotel προσφέρει πανοραμική θέα στο Κρητικό Πέλαγος και στο Ρέθυμνο, διαθέτει εστιατόριο στον τελευταίο όροφο, εξωτερική πισίνα με ευρύχωρες βεράντες και μπαρ δίπλα στην πισίνα.
Ο πλειστηριασμός για το εν λόγω συγκρότημα έχει προγραμματιστεί για τις 18 Μαΐου με τιμή πρώτης προσφοράς 2,78 εκατ. ευρώ.

Το ιστορικό Αλκυονίς στον Ωρωπό

Στις 5 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί ένα ξενοδοχείο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιστορικό. Πρόκειται για το γνωστό «Αλκυονίς» στον Ωρωπό, το οποίο πρωτολειτούργησε στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Το ξενοδοχείο αναπτύσσεται σε έκταση 4.051 τ.μ. μπροστά στην Ακτή Αμφιαρείου και είναι κατηγορίας 2 αστέρων. Στην σημερινή του κατάσταση περιλαμβάνει 86 δωμάτια, με 158 κλίνες και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, τρεις ορόφους και δώμα, συνολικής επιφάνειας 3.080,42 τ.μ.

Σύμφωνα με την αυτοψία βρίσκεται σε καλή κατάσταση συντήρησης εξωτερικά, αλλά υπάρχουν μερικές φθορές σε ορισμένα σημεία του κτιρίου. Ακόμη, τα δωμάτια με πρόσοψη προς την παραλιακή οδό διαθέτουν θέα προς τη θάλασσα, ενώ ο περιβάλλων χώρος είναι διαμορφωμένος με πράσινο και φυτεύσεις. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1,35 εκατ. ευρώ.