Αν και φαινομενικά έχουν γίνει κάποια βήματα για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και την σύναψη κάποιας συμφωνίας με την ρωσική πλευρά, στην πραγματικότητα απέχουμε πολύ από την επίτευξή της. Κι αυτό γιατί και οι δύο πλευρές δεν παραιτούνται εύκολα, όποιο κι αν ήταν το ειρηνευτικό σχέδιο.

Από την μια έχουμε έναν «εγκληματία πολέμου» θα διασπείρει παγκοσμίως την τρομοκρατία και από την άλλη έναν λαό που έχει υποδείξει σθεναρή αντίσταση και έχει ευαισθητοποιήσει τον κόσμο κατά του πολέμου. Πόσο εφικτό είναι να αφήσουν έναν αιμοβόρο ηγέτη να βγει «νικητής»; Η ιστορία μας το έχει αποδείξει. Η αιματηρή ρωσική επίθεση, άλλωστε, είναι ένας πόλεμος που ξεκίνησε στα μέσα του 20ού αιώνα που διαδραματίζεται επί 20 χρόνια στον 21ο αιώνα.

Σκηνές φυγής αμάχων και βομβαρδισμοί σε πολιορκημένες πόλεις μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από ασπρόμαυρες ειδήσεις της δεκαετίας του 1940, επεξεργασμένες με την σύγχρονη τεχνολογία για να πάρουν χρώμα. Δεν είναι, όμως, παλιές εικόνες, αλλά η αιματηρή πραγματικότητα σε μια σύγχρονη κλίμακα, που σείει την «ακεραιότητα» της Ευρώπης και μας υπενθυμίζει ότι οι εδαφικές διεκδικήσεις δεν αποτελούν παρελθόν.

Έχουν προταθεί μερικές λύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, μεταξύ των οποίων και η απόσυρση της Ουκρανίας από τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το να γνωρίζουμε πώς μπορεί να τελειώσει ένας πόλεμος, όμως, δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε στο τέλος του, όπως μας έχουν αποδείξει οι εντάσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Το ειρηνευτικό σχέδιο δεν ικανοποιεί τον Putin

Οποιοδήποτε διπλωματικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι γεμάτο στις αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ικανότητας τόσο των δύο πλευρών να κάνουν παραχωρήσεις μετά από τέτοιες συγκρούσεις. Ακόμα οι δυτικές εγγυήσεις ασφαλείας απαιτούν ένα επίπεδο συνεισφοράς από εξωτερικά έθνη και στην αποδοχή ενός ξένου συμμάχου στην Ουκρανία από τον Putin.

Επίσης, είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς εάν η Δύση, πόσο μάλλον η Ουκρανία, θα μπορούσαν ποτέ να αντιμετωπίσουν έναν Ρώσο ηγέτη, που από τον Joe Biden χαρακτηρίζεται ως «εγκληματίας πολέμου». Τα δυτικά έθνη αυτήν την στιγμή είναι αναγκασμένα να προτείνουν μια συμφωνία στον Ρώσο πρόεδρο, ωστόσο αυτός θα την δεχτεί;

Ο ίδιος είναι γνωστός για τις μη ειρηνευτικές πρακτικές που ακολουθεί και για την επεκτατική του πολιτική. Όταν, όμως, ο λαός και η οικονομία του απειλείται τότε πρέπει να κάνει πίσω και ενδεχομένως να συνάψει ειρήνη. Οι απώλειες, οι κυρώσεις και τιμωρίες έχουν κάνει τη Ρωσία διπλωματική.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν έχει κανέναν ενδοιασμό για το ανθρώπινο τίμημα που έχουν οι πράξεις του, ενώ ο αριθμός των αμάχων ολοένα και αυξάνεται. Σχολεία, παιδικοί σταθμοί και μαιευτήρια βομβαρδίστηκαν. Μπορεί να είναι διατεθειμένος για την καταστροφή της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει βαρύ πυροβολικό και ρουκέτες. Ακόμα, δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι οι κυρώσεις που απέκοψαν τη Ρωσία από τον κόσμο αποδυναμώνουν την εσωτερική πολιτική του θέση στο Κρεμλίνο.

Γιατί η Ουκρανία μπορεί να μην δεχθεί το προτεινόμενο σχέδιο

Ακόμα και η παραχώρηση του Zelensky να μην μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει το Putin, που κατά το ξεκίνημα του πολέμου είχε αναφέρει ότι η Ουκρανία δεν είχε δικαίωμα ύπαρξης και ότι ο λαός της ήταν ρωσικός. Με το επιχείρημα αυτό μπορεί να συνεχίσει τις συγκρούσεις. Ίσως, να προσπαθούσε να εξιλεωθεί αποκαλώντας οποιαδήποτε ενδεχόμενη συμφωνία ως δικαίωση για τον λαό του.

Από την πλευρά της η Ουκρανία, που έχει έρθει αντιμέτωπη με μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή, μπορεί να μην παραδοθεί τόσο εύκολα. Η στάση του Ουκρανού προέδρου και του λαού έχει χαρακτηριστεί ηρωική, αφού οι Ρώσοι φαίνεται να τους είχαν αρχικά υποτιμήσει. Παρότι υπήρξαν ορισμένα αισιόδοξα μηνύματα από την ουκρανική πλευρά για συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους, οι όροι μιας τελικής συμφωνίας μπορεί να είναι δύσκολοι.

Το έθνος έχει εξωθηθεί σε έναν αγώνα για ανεξαρτησία και αυτοδυναμία, οπότε ο Zelensky μπορεί να επιτρέψει στη Ρωσία να κρατήσει τις περιοχές στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία που έχει καταλάβει, ούτε να μπει στον ρωσικό έλεγχο. Κάτι επίσης που θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο, είναι η απαίτηση του Putin να μην ενταχθεί η Ουκρανία στην Ε.Ε, αφού ένας ακόμα λόγος που εισέβαλε ήταν οι στενοί δεσμοί με την Δύση.

Πολλές, λοιπόν, είναι οι προτεινόμενες λύσεις σε έναν πυρετώδη αγώνα διπλωματίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να επιτευχθούν. Σίγουρα και οι δύο πλευρές αντιπαρατίθενται σε αυτές, έχοντας γνώμονα το όφελός τους, για αυτό και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιο «κοινό έδαφος». Ωστόσο πιστεύεται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απίθανο να συμβεί όσο οι λαοί εξαντλούνται σωματικά, ψυχικά, ιδεολογικά και βέβαια οικονομικά.

Με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Joe Biden: Είναι αυτή η φράση του το επόμενο κρίσιμο ερώτημα για τον Putin;

Marina Ovsyannikova: Αρνείται το άσυλο στη Γαλλία η Ρωσίδα δημοσιογράφος που συνελήφθη – «Είμαι πατριώτισσα»

Volodymyr Zelensky: Το Netflix επαναφέρει την σειρά του – «Το ζητήσατε και επέστρεψε»