Την πρώτη δια ζώσης συνάντηση, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πραγματοποίησαν οι Vladimir Putin και Xi Jinping, πρόεδροι της Ρωσίας και της Κίνας αντίστοιχα. Η συνάντηση έγινε στο πλάσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, η οποία πραγματοποιείται στη Σαρκαμάνδη, στο Ουζμπεκιστάν. Αυτό δε, είναι και το πρώτο ταξίδι του Xi εκτός Κίνας, από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Η συνάντηση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της έντασης που υπήρξε πρόσφατα στην Ταϊβάν. Κίνα και Ρωσία διαμηνύουν συνεχώς την αντίθεσή τους στην κυριαρχία των ΗΠΑ και της Δύσης, εκφράζοντας την πρόθεση τους να δημιουργήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων, που θα λειτουργεί δίκαια και ισορροπημένα.

Αυτό ήταν και το μήνυμα που μετέφερε ο Κινέζος διπλωμάτης Yang Jiechi στο Ρώσο πρέσβη Andrey Denisov σε συνάντηση που είχαν στις αρχές της εβδομάδας στο Πεκίνο και ενόψει των επαφών Putin – Jinping.

Ειρωνικό βίντεο από τον Lukashenko: «Κόβουμε ξύλα για να μην πεθάνουν από το κρύο οι Ευρωπαίοι»

Κίνα – Ρωσία: Νέα τάξη πραγμάτων

Ο Jiechi δήλωσε πως «η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να οδηγήσει την παγκόσμια τάξη» αναφέροντας πως πως υπό την καθοδήγηση του προέδρου Xi Jinping και του προέδρου Vladimir Putin, «η σχέση μεταξύ των δύο χωρών ήταν πάντα σε σωστή πορεία και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν σταθερά η μία την άλλη σε θέματα που αφορούν τα βασικά τους συμφέροντα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, ο Jiechi πρόσθεσε πως από την πλευρά της η χώρα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ρωσία, για τη συνεχή εφαρμογή της στρατηγικής συνεργασίας υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών, τη διασφάλιση των κοινών συμφερόντων και την προώθηση της ανάπτυξης της διεθνούς τάξης σε μια πιο δίκαιη και λογική κατεύθυνση».

Από τη μία, η Κίνα προσπάθησε να είναι ουδέτερα στον πόλεμο της Ρωσίας, παρά το γεγονός πως ο Xi είχε κάνει λόγο για μια συνεργασία «χωρίς όρια» με τον Putin. Μάλιστα το Πεκίνο δεν επικρίνει τον πόλεμο κατηγορηματικά, αλλά αποφεύγει να παράσχει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία, εξαιτίας των κυρώσεων.

Από την άλλη, πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας και της Κίνας εκτελούν κοινές περιπολίες στον Ειρηνικό Ωκεανό. Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται πως περιλαμβάνονται τακτικοί ελιγμοί και ασκήσεις με τη συμμετοχή πυροβολικού και ελικοπτέτων. «Οι σκοποί των περιπολιών περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ναυτικής συνεργασίας Ρωσίας-Κίνας, την προάσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, την εποπτεία παράκτιων περιοχών και τη διασφάλιση των ΑΟΖ Ρωσίας και Κίνας», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ρωσία: Κι άλλος παράξενος θάνατος – Πέθανε από «εγκεφαλικό» ο αρχισυντάκτης της Komsomolskaya Pravda

Στήριξαν τη ρωσική οικονομία οι κινεζικές εξαγωγές

Οι κινεζικές εξαγωγές αυτοκινήτων, τηλεοράσεων και smartphones βοήθησαν τη Ρωσία να καλύψει ένα κενό όταν οι ξένες μάρκες αποχώρησαν, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, το 81% των νέων εισαγωγών αυτοκινήτων της Ρωσίας ήταν κινεζικά και η Xiaomi ήταν ο κατασκευαστής smartphone με τις περισσότερες πωλήσεις στη Ρωσία.