Ένας από τους πιο επιτυχημένους ράπερς της γενιάς τους, που φέρνει σε τραγούδια του πνοή από old school hip hop, είναι ο Saske. Ο Οδυσσέας δεν είναι απλά ένας ακόμα της «φάσης». Η άνοδος του στην κορυφή δεν του χαρίστηκε. Σαν ένας σύγχρονος «Οδυσσέας», θα λέγαμε, ταξίδεψε, πήγε από την Καβάλα στο Μαϊάμι κι από κει πάλι στην Καβάλα, για να φτάσει στον τελικό του προορισμό του. Ποιος είναι αυτός; Η μουσική. Μια μουσική γεμάτη διαμάντι, αφού το single του NASA με τον Rackattack έγινε διαμαντένιο.

Ο Saske έδωσε την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη στο περιοδικό Nitro, στο 4ο τεύχος που κυκλοφορεί στα περίπτερα, κι εδώ μπορείς να διαβάσεις ένα μικρό απόσπασμα από τα πολλά και ενδιαφέροντα που είπε για το ταξίδι του στη ραπ και τραπ μουσική.

Saske

Συχνά μιλάς για την κουλτούρα του «δρόμου», τα ναρκωτικά και τη νύχτα. Ποια η σχέση σου με αυτά;

Η σχέση μου με αυτά είναι τεράστια, πλέον μπορώ να πω πως έχω ξεκόψει από αυτά. Είμαι καθαρός και παρόλα αυτά θεωρώ πως αν είναι να μιλήσεις για αυτά, επειδή είναι μια μουσική του δρόμου, πρέπει να τα έχεις βιώσει όλα αυτά, το καθένα με τον δικό του τρόπο. Δεν προτείνω σε κανέναν να κάνει ναρκωτικά γιατί σου παίρνουν περισσότερα από όσα σου δίνουν και μακάρι τα νεανικά μου κόμπλεξ να μην με έβαζαν να τα κάνω ποτέ. Την ίδια στιγμη δεν μπορεί κανένας να κόψει την νεανική περιέργια του νεανία.

Μιας και η νέα γενιά δεν ακούει τόσο old school hip hop και πολλοί παλιοί «κράζουν» τους νέους καλλιτέχνες, πιστεύεις ότι αυτό έχει οδηγήσει σε έναν διαχωρισμό μεταξύ της τραπ/ραπ;

Δεν υπάρχει ορολογία τράπερ στην πραγματικότητα που να σε διαχωρίζει από την ραπ. Αυτό είναι ένα πράγμα που το κάνουμε μόνο στην Ελλάδα. Ράπερ είμαστε όλοι και ραπ κάνουμε. Το παλιό λεγόταν boo bap και το σήμερα λέγεται τραπ ·ραπ είναι όμως όλα αυτά. Στη Ελλάδα υπήρχε σίγουρα μια έχθρα στο να αποδεχτούν οι old school τους new school. Το old school rap – και το τονίζω – στην Ελλαδα είχε συνδεθεί με κοινωνικές ιδεολογίες. Είναι ένα ελληνικό κόμπλεξ γιατί η μουσική δεν άλλαξε πέρα από τα bpm και φτάνουμε στη σήμερον εποχή που βλέπουμε καλλιτέχνες της old school γενιάς να συνεργάζονται με τους new school.

Το όνομά σου είναι σχετικά «καθαρό» ακόμα, δηλαδή δεν είναι συνδεδεμένο με κόντρες και beefs. Είναι κάτι που επιδιώκεις ή απλά δεν είναι του χαρακτήρα σου;

Απέχω από όλους, τα κατανοώ ότι υπάρχουν, δεν ταιριάζουν όμως με την εικόνα μου και αφοσιώνομαι στην τέχνη μου, στις δουλειές μου και στο game plan μου. Είμαι της ιδεολογίας πως αν κάποιος με πειράξει θα τα πούμε πίσω από τις κάμερες, δεν αφορά τον κόσμο αυτό. Δεν αναζητάω κόντρα, αλλά όποιος παρενοχλήσει την ηρεμία μου, έχει επιπτώσεις.

Saske

Έχουμε δει πολλούς καλλιτέχνες και celebrities να τρώνε cancel μετά από δηλώσεις τους. Εσύ φοβάσαι να εκφραστείς ελεύθερα λόγω της πολιτικής ορθότητας; Πώς επηρεάζει τη μουσική σου;

Σίγουρα πρέπει να προσέχουμε όταν είμαστε δημόσια πρόσωπα το πώς εκφραζόμαστε γιατί επηρεάζουμε πολύ κόσμο. Οπότε αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε είναι ότι πρέπει όλοι μας να προσέχουμε τι λέμε χωρίς να σημαίνει ότι θα βάλουμε φίμωτρο.

Έχεις κάνει πραγματικές φιλίες με άλλους ράπερ;

Ναι έχω κάνει με δυο τρεις που έχουν αποδείξει ότι είναι πραγματικοί φίλοι μου. Κατά τ΄αλλά απέχω από το να έχω φιλίες με άλλους ράπερ γιατί σε βάζουν σε κόντρες που έχουν οι ίδιοι μέσα στον χώρο και καλείσαι να πάρεις θέση. Προτιμώ οι φίλοι μου να μην έχουν σχέση με την ραπ, με τον χώρο, να είναι άνθρωποι απλοί, όπως είμαι εγώ μαζί τους που είμαι ο Οδυσσέας.

* Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Saske στο Nitro που κυκλοφορεί στα περίπτερα σε νέα, μειωμένη τιμή

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Κόνι Μεταξά στο νέο τεύχος του Nitro: «Μπορεί να έκανα πλαστική στο στήθος μου, αλλά δε με αφορά να είμαι όμορφη»

Ηλιάνα Παπαγεωργίου στο νέο τεύχος του Nitro: «Το σεξ παίζει βασικό ρόλο στην ηλικία που βρίσκομαι»

Η Asimina ήρθε για να μείνει: Η τραπ, η σχέση της με τον Mad Clip και τα «μαλλιοτραβήγματα»