Πολλές φορές αναρωτιέμαι πώς είναι η ζωή ενός πολιτικού πίσω από τις κάμερες. Τι κάνει. Πώς περνάει τα βράδια του. Πώς διασκεδάζει. Διασκεδάζει; Κοιμάται τις νύχτες κανονικά με τόσο hate ή έχει μάθει να ζει σε αυτή τη φούσκα της πολιτικής; Αυτές τις σκέψεις, τις αναπάντητες προφανώς, μου τις πυροδότησε ξανά η Sanna Marin, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας που βρίσκεται στην επικαιρότητα μετά το ξέφρενο πάρτι, στο οποίο παρευρέθηκε.

Βίντεο που απεικονίζουν την ίδια να χορεύει μαζί με άλλους παρέα, να γλεντάει, να πίνει και να απολαμβάνει τη στιγμή, έχουν γίνει αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού. Κι αυτό γιατί την ώρα που εκείνη του δίνει και καταλαβαίνει, η Φινλανδία υποφέρει από τις υψηλές τιμές ρεκόρ στην ηλεκτρική ενέργεια και την έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης και επαγγελματιών φροντίδας ηλικιωμένων. Δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα, αλλά στην πραγματικότητα, θα υπάρχει μέρα που μία χώρα δεν θα αντιμετωπίζει κρίση;

Η 36χρονη πολιτικός έχει δείξει από την αρχή πως δεν είχε την πρόθεση να προωθήσει την εικόνα μιας καθώς πρέπει κυρίας, μόνο και μόνο γιατί ηγείται μιας χώρας. Είναι μια millennial που δημοσιεύει φωτογραφίες με φίλους, αποκαλύπτοντας πολλές φορές τον τρόπο ζωής της. «Είμαι εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς και ναι, αυτό αντικατοπτρίζεται στον τρόπο που κάνω τη δουλειά μου και στον τρόπο που ζω», είχε δηλώσει η ίδια. Προφανώς και επικρίνεται, αλλά η γενικότερη εικόνα είναι αυτή που έχει σημασία.

Οι πολιτικοί είναι άνθρωποι. Πρέπει να διασκεδάζουν. Πρέπει να κάνουν διακοπές. Έχουμε μια τάση, κάθε φορά που βλέπουμε ένα πρωθυπουργό ή γενικότερα πολιτικό να διακοπάρει, να τον στήνουμε στην γωνία γιατί είναι απαράδεκτο. Είναι απαράδεκτο να περνάει καλά, όταν όλοι εμείς δεν περνάμε. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία δεν είναι γιατί διασκεδάζουν, αλλά τι πραγματικά προσφέρουν στη χώρα τους.

Και προφανώς δεν ανήκουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Η Sanna Marin είχε από την αρχή φιλοδοξίες, που την οδήγησαν στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Έχει δεχθεί πολλές φορές σεξισμό, τον οποίο όμως έχει διαχειριστεί άψογα, παρά τη διαμάχη που ξεσπούσε κάθε φορά. Τον περασμένο Δεκέμβριο λογοκρίθηκε και αναγκάστηκε να ζήτησει δημόσια συγγνώμη, όταν ο υπουργός Εξωτερικών διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό και η ίδια λίγο αργότερα βγήκε να διασκεδάσει. Ξέρει να αναγνωρίζει τα λάθη της και πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν πως είναι ευθυτενής σε όσα λέει.

Σαν πολιτικός, κατάφερε να διαχειριστεί καλύτερα από πολλούς πρωθυπουργούς την πανδημική κρίση κι αυτό εκτόξευσε την δημοφιλία της. Θέλει να εντάξει την εξάωρη εργασία ημερησίως επί τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, ενώ δεν δίστασε να τα «βάλει» με τον Vladimir Putin. Έστειλε οπλισμό στην Ουκρανία με δήλωση ότι η χώρα της υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και ξεκίνησε συζητήσεις για να ενταχθεί η χώρα της στο ΝΑΤΟ.

Το ζήτημα είναι πως πάντα θα υπάρχουν παράπονα από τους πολιτικούς. Δεν τα κάνουν όλα σωστά, δεν τα κάνουν και όλα λάθος. Και από την άλλη, ούτε εμείς θα νιώσουμε ποτέ ικανοποιημένοι από εκείνους. Γιατί έτσι είναι η πάστα μας. Γουστάρουμε την γκρίνια και δεν θέλουμε να περνάει κανείς τους καλά. Καλά κάνει η Sanna Marin και διασκεδάζει, πηγαίνει σε φεστιβάλ και ντύνεται με ροκ outfit. Υπάρχει μια φινλανδική λέξη, sisu. Μεταφράζεται ως μια αίσθηση αποφασιστικότητας. Κι αυτό είναι μάλλον χαρακτηριστικό της Marin. Γιατί από την αρχή έχει δείξει επαγγελματίας, αλλά και άνθρωπος.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Brooklyn Beckham: «Καλείται» να απολογηθεί γιατί γεννήθηκε γιος του David και της Victoria

Εθνική Ελλάδος: Αν δε μπορεί αυτό το υλικό να πάει 4άδα, ας το κλείσουμε το μαγαζί

Ο Che Guevara ζει στο Κάστρο της Σίφνου