Αν υπάρχει ένα απογοητευτικό νούμερο στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών, αυτό δεν είναι άλλο από την αποχή. Πολλοί συμπολίτες μας επιλέγουν να μην ψηφίσουν επιτρέποντας σε άλλους να αποφασίζουν αντί για αυτούς.

Στο ποσοστό ρεκόρ του 42,08% έφθασε η αποχή στις εθνικές εκλογές της 7η Ιουλίου 2019, με τους μισούς σχεδόν ψηφοφόρους να επιλέγουν παραλία αντί κάλπης.

Παράλληλα, πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό αποχής της Μεταπολίτευσης, μετά τις εκλογές του 2015, όταν το 43,43% των ψηφοφόρων απείχε της εκλογικής διαδικασίας.

Ελπίδα μας οι νέοι

Μια ομάδα πάντως που μπορεί να μεταβάλλει τη συγκεκριμένη συνθήκη και να κάνει ξανά τις εκλογές «γιορτή της Δημοκρατίας» είναι οι νέοι.

Οι νέοι στη χώρα μας αισθάνονται ότι δεν εισακούγονται και ότι η πολιτική τούς έχει στρέψει την πλάτη. Οι αλλεπάλληλες κοινωνικές κρίσεις, η αδιαφάνεια και η διαφθορά, οι αμφιλεγόμενες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και η βίαιη καταστολή που στρέφεται εναντίον τους, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους εντείνεται η γενική δυσαρέσκειά τους απέναντι στο πολιτικό σύστημα.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι νέοι άνθρωποι στη χώρα μας αποτελούν τη μοναδική ηλικιακή κατηγορία που δεν εκπροσωπείται άμεσα, εφόσον είναι θεσμικά αποκλεισμένη από τη Βουλή, το κύριο νομοθετικό όργανο του πολιτικού μας συστήματος (το ηλικιακό όριο για την κατοχή του βουλευτικού αξιώματος είναι τα 25 έτη).

Αυτό το έλλειμμα αντιπροσώπευσης έχει ως αποτέλεσμα η σχέση των νέων με το πολιτικό σύστημα να χαρακτηρίζεται από μια γενικότερη απαξίωση. Η νέα γενιά στη χώρα μας αισθάνεται πως η φωνή της δεν ακούγεται πουθενά και η γενική απογοήτευση απέναντι στην πολιτική που απορρέει από αυτό, επηρεάζει άμεσα το ποσοστό συμμετοχής των νέων ψηφοφόρων στις εκλογές και δη της αποχής.

Στόχευση στον ενεργό πολίτη

H ομάδα του Vouliwatch πιστεύει ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Το Vouliwatch είναι μία ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία ανοιχτής διακυβέρνησης, ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας και προώθησης της δημοκρατικής συμμετοχής με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας.

«Στόχος μας είναι να φέρουμε τη δημοκρατική συμμετοχή και την έννοια του ενεργού πολίτη στην ψηφιακή εποχή. Ενημερωνόμαστε, αναζητούμε δουλειά, κάνουμε φίλους και καταναλώνουμε online όλο και περισσότερο. Η δημοκρατία και η λογοδοσία γιατί να μένουν πίσω;»

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα υπάρξουν σχεδόν 430.000 νέοι και νέες ψηφοφόροι, ηλικίας από 17 έως 21 ετών, στις φετινές εκλογές, γεγονός που καθιστά τη νεανική ψήφο έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης.

ΤΕΛΟΣ ΑΠΟΧΗΣ

Στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα, διοργανώθηκε μια online (video & SoMe) και offline (σε λεωφορεία και μετρό) επικοινωνιακή εκστρατεία με τίτλο ΤΕΛΟΣ ΑΠΟΧΗΣ, με ανθρώπους των τεχνών και influencers, με στόχο την προώθηση του μηνύματος της συμμετοχής των νέων ψηφοφόρων στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Μέσω της καμπάνιας #govotegr, επιστρατεύονται τα ψηφιακά μέσα της εποχής με στόχο την αμεσότητα στην πολιτικοποιημένη επαναπροσέγγιση των νέων στα ζητήματα που αφορούν στη ζωή τους, προκειμένου η ανερχόμενη νέα γενιά να υπερασπιστεί το δικαίωμά της να εκφράζεται πολιτικά και να εκπροσωπείται επαρκώς σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας.

Φέτος ψηφίζουμε!