Στο πλευρό της Ελλάδας και υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα τάσσονται οι Times του Λονδίνου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να εκτίθενται στο φυσικό τους χώρο.

Σε άρθρο που έχει τον τίτλο «Ελληνικά δώρα» η βρετανική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά «Aυτοί οι θεοί και ήρωες πρέπει να εκτεθούν στον φυσικό τους χώρο».

Το ίδιο τονίζει και στον επίλογο του άρθρου, τονίζοντας πως «το ζήτημα δεν έχει να κάνει με την ιδιοκτησία, αλλά με το πού μπορεί κανείς να εκτιμήσει καλύτερα την αξία των Μαρμάρων, αυτών που είναι στην Αθήνα και αυτών στο Βρετανικό Μουσείο.

Αυτά πρέπει να βρίσκονται μαζί, το ένα ανήκει στο άλλο και πρέπει να εκτίθενται στον φυσικό τους βιότοπο… Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να δανείσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα… Αυτά θα παραμείνουν ιδιοκτησία για ολόκληρο τον κόσμο».

«Ο χωρισμός των Μαρμάρων του Παρθενώνα μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου είναι σα να κόβεις τη Μόνα Λίζα στα δύο, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον εύγλωττο πρωθυπουργό της Ελλάδας» γράφουν οι Times στο σχετικό άρθρο, προσθέτοντας: «Χθες γνωστοποίησε τη θέση του στον Σερ Κιρ Στάρμερ, έναν πολιτικό που είναι περισσότερο συνδεδεμένος με τη δουλειά του Σίσυφου».

Στη συνέχεια, το άρθρο επικρίνει τη στάση που κρατάει για το θέμα ο Ρίσι Σούνακ, σημειώνοντας, με ένα βρετανικό ιδιωματισμό πως «θα καταλήξει να έχει χάσει τα λογικά του» (losing his own marbles).

Ειδική μνεία γίνεται για την αλλαγή στάσης του γνωστού για τη λατρεία του για την αρχαία Ελλάδα, πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ο οποίος αν και αρχικά είχε ταχθεί υπέρ της επιστροφής στη συνέχεια άλλαξε στάση υποστηρίζοντας τις πράξεις του Λόρδου Έλγιν.

Μάλιστα ως επιχείρημα παραθέτει το γεγονός ότι αν δοθούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα τότε θα υπάρξουν και ανάλογες αξιώσεις από άλλες χώρες. Αυτό γιατί το Βρετανικό Μουσείο έχει στηθεί πάνω σε εκθέματα που έχει πάρει από άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Συρία, ο Λίβανος, η Τουρκία και η Νιγηρία.

Την ίδια πολιτική ακολούθησε και η διάδοχός του Λιζ Τρας και τώρα ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος με την απόφασή του να μην δει τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με κάποιους να μιλούν για την «ελληνική τραγωδία του Βρετανού πρωθυπουργού».