Μια συνέντευξη που «χρωστούσε» χρόνια και η οποία έβγαλε πολλές και ενδιαφέρουσες ειδήσεις, παραχώρησε χθες, ανήμερα της επετείου του δημοψηφίσματος του 2015, ο Πάνος Καμμένος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αρένα» στον ΑΝΤ1, ο άλλοτε πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε στην περίοδο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, στη 17ωρη διαπραγμάτευση, στο παρ’ ολίγον Grexit, στη συμφωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα και σε αυτή των Πρεσπών, που όπως υποστήριξε ήρθε απόρροια της παγίδας που έστησαν οι Γερμανοί στον Αλέξη Τσίπρα με «δώρο» το Νόμπελ Ειρήνης.

Για τη διαπραγμάτευση του 2015 και τη συμφωνία με τον Ομπάμα, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι «το 2015 η Ελλάδα αποφάσισε να αλλάξει γεωπολιτικά και να κάνει συμφωνία με τις ΗΠΑ» και μάλιστα ήταν ο ίδιος που μετέφερε στις ΗΠΑ πως θα προχωρήσει η επέκταση της βάσης της Σούδας, θα αναβαθμιστεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα προχωρήσει και μία σειρά άλλων ενεργειών προκειμένου, αντί της Τουρκίας η Ελλάδα να μετατραπεί στον βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μεσόγειο.

«Βρεθήκαμε με τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη στον 24ο όροφο ξενοδοχείου. Η πρόταση του Βαρουφάκη ήταν να αποδεχτούμε την επόμενη μέρα την πρόταση της Γερμανίας για την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ. Το είχε συμφωνήσει ο Βαρουφάκης μαζί με τον Σόιμπλε και τους Γερμανούς.

Και ζήτησα να επικοινωνήσει ο Λευκός Οίκος μαζί με τον τότε πρωθυπουργό. Το βράδυ εκείνο στις 12 τη νύχτα ο πρόεδρος Ομπάμα είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο Ολάντ, στις Βρυξέλλες έγιναν όλο το βράδυ οι διαπραγματεύσεις για το γαλλικό σχέδιο, στις 6 το πρωί έκλεισε η συμφωνία. Παρά τις αντιρρήσεις του τότε υπουργού Εξωτερικών, ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε στο συμβούλιο, έγινε η συμφωνία. Αυτή είναι μια αλήθεια που πρέπει να ειπωθεί».

«Πράγματι ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια ο Ομπάμα μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ μεσολάβησαν και έτσι έκλεισε η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο. Η συμφωνία έκλεισε επειδή η Ελλάδα στράφηκε στις ΗΠΑ. Αυτή είναι μια αλήθεια που πρέπει να ειπωθεί. Έκανα τρία χρόνια να μιλήσω γιατί δεν ήθελα να εμπλακώ στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αφού ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αποσυρθεί, ο ελληνικός λαός θα πρέπει να μάθει την αλήθεια»».

«Παγίδα η Συμφωνία των Πρεσπών»

Σε άλλο κομμάτι της συνέντευξής του, ο Καμμένος αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε με τον Τσίπρα και στην προειδοποίησή του ότι αν εκείνος συμφωνούσε με τη Βόρεια Μακεδονία, θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση.

«Η συνεργασία μας με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν έντιμη μέχρι τις Πρέσπες. Εμείς είχαμε κάνει το 2014 μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία δεν θα άνοιγε η κυβέρνηση το θέμα των Σκοπίων. Δεν τον πίεσε η Αριστερά τον Τσίπρα για να κάνει αυτή τη συμφωνία. Τον πίεσε η Γερμανία και οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ. Με τους Αμερικανούς είχαμε συμφωνήσει πως θα υπήρχε μια τριμερής στρατιωτική συνεργασία αλλά όχι για το όνομα. Αλλά όλα αυτά ανατράπηκαν.

Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια παγίδα που έθεσαν στον Τσίπρα οι Γερμανοί με δώρο το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ένα βράδυ στο σπίτι του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, οι Γερμανοί ήταν αυτοί που επέμεναν να κλείσει η συμφωνία με τα Σκόπια. Είπα τότε στον Τσίπρα πως εάν προχωρούσε κάτι τέτοιο εγώ θα έφευγα από την κυβέρνηση».

«Πήρε αποτυχημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – Με υλικά κατεδαφίσεως δεν αλλάζεις κόμμα»

Για τον ίδιο τον Τσίπρα, ο Καμμένος τόνισε ότι υπέστη μεγάλη πολιτική ζημιά γιατί πέρασε πολιτικές σαν και αυτές των συμφωνιών με τις ΗΠΑ τις οποίες και στην συνέχεια δεν στήριξε όταν αυτές συνεχίστηκαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τόνισε, δε, ότι απέτυχε να αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον μετατρέψει σε μεγάλο κόμμα της Κεντροαριστεράς γιατί «με υλικά κατεδαφίσεως δεν αλλάζεις το κόμμα, πήρε στελέχη αποτυχημένα από το ΠΑΣΟΚ»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε»

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο επίτευγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να πετύχει τη μεγαλύτερη εκλογική νίκη στη Μεταπολίτευση και εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον τελειώσει. Αναφέρθηκε στη δύσκολη θέση που βρέθηκε όταν ήταν αντιμέτωπος με τον γιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη «που ήταν ο πολιτικός μου πατέρας», ενώ σε ερώτηση αν θα ασχοληθεί ξανά με την πολιτική ήταν κατηγορηματικός:

«Για εμένα η πολιτική έχει τελειώσει, υπηρέτησα 28 χρόνια βουλευτής, 7 χρόνια υπουργός, υπάρχουν νεότεροι που μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Αν μπορέσω να βοηθήσω με την συμβολή μου, να το κάνω, αλλά έχω αποσυρθεί. Εμείς βάλαμε στόχο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και τη βγάλαμε».