Δίνονται συχνά στα σπορ χρηματικά ποσά τόσο μεγάλα που οι κοινοί θνητοί δεν τα αντιλαμβανόμαστε ως πραγματικό μέγεθος. Μπορείς πάντα, βέβαια, να το προσεγγίσεις ως γενικό φαινόμενο. Και να αναρωτηθείς «πάνε καλά οι άνθρωποι;». Τι μας έπιασε και το γυρίσαμε σε φιλοσοφικού τύπου αναζητήσεις; Μάθαμε το συμβόλαιο που υπέγραψε ο Σοχέι Οχτάνι: 700 εκατ. δολάρια για τα επόμενα 10 χρόνια…

Πρόκειται για το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του αθλητισμού υπολογίζοντας το σύνολο των χρημάτων, διότι σε ετήσια βάση παραμένει αυτό που είχε υπογράψει ο Λιονέλ Μέσι με την Μπαρτσελόνα το 2017 (555 εκατ. ευρώ σε βάθος 4ετίας).

Θυμίζουμε επίσης πως το περασμένο καλοκαίρι ο Αργεντινός σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου απαρνήθηκε τη Σαουδική Αραβία, κάτι που θα είχε κάνει αυτόν τον απόλυτο «Μίδα» των σπορ, αφού του προτεινόταν συμβόλαιο άνω του 1 δισ. για 2 χρόνια…

Σοχέι Οχτάνι

Ποιος είσαι Σοχέι Οχτάνι και από πού κι ως πού αξίζεις τόσα;

Κι είναι ακριβώς αυτό το σημείο που σε φανταζόμαστε, αναγνώστη, με ένα μεγάλο ερωτηματικό πάνω από το κεφάλι σου. Συνοδεία του εξής ερωτήματος: «Ποιος είναι αυτός ο Σοχέι Οχτάνι ρε παιδιά και γιατί του δίνουν τόσο πολλά χρήματα;».

Ιάπωνας, σούπερσταρ του μπέιζμπολ, έρχεται η απάντηση. Και Λος Άντζελες Ντότζερς, η ομάδα που «ξηλώθηκε» για να τον έχει δικό της σε βάθος (πολύ) χρόνου. Αποκτώντας τον ως free agent, μέχρι πρότινος έπαιζε στους συμπολίτες Λος Άντζελες Έιντζελς. Το προηγούμενο ρεκόρ στο εν λόγω σπορ είχε ο Μάικ Τράουτ υπογράφοντας για 12 χρόνια με τους Los Angeles Angels το 2019 για 426,5 εκατ. δολάρια.

Τι το τόσο σπέσιαλ έχει αυτός ο 29χρονος τύπος; Κάτι πολύ σπάνιο σε αυτό το σπορ. Την ικανότητα να αγγίζει το τέλειο τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Ή το ένα ή το άλλο, το βρίσκεις. Και τα 2 όμως; Όχι, λένε αυτοί που ξέρουν.

Από την εποχή του θρυλικού Μπέιμπι Ρουθ (αυτόν δεν μπορεί, όλο και κάπου θα τον έχεις ακούσει…) έχει να εμφανιστεί, προσθέτουν, τέτοιο φαινόμενο στο άθλημα. Ο Σοχέι Οχτάνι συνεπώς είναι once in a lifetime και επαναπροσδιορίζει αυτά που θεωρούνταν πιθανά και απίθανα. Έχοντας ως στόχο να γίνει ο κορυφαίος ever στο μπέιζμπολ.  

Σοχέι Οχτάνι

Οι Αμερικανοί και ο δικός τους ακατανόητος αθλητικά κόσμος

Πολύ ωραία και μπράβο του, τα λεφτά που θα πάρει ωστόσο μοιάζουν ακατανόητα για όλους τους άλλους πλην των Αμερικανών. Οι οποίοι, επιβεβαιώνεται εκ νέου, έχουν μια εντελώς δική τους θεώρηση περί του αθλητισμού. Που ορίζει τα pop ειδωλά τους και οριοθετεί μια ιδιότυπη κουλτούρα.

Το μπέιζμπολ και το American Football για παράδειγμα, ενώ είναι θρησκεία στις ΗΠΑ, για τον υπόλοιπο κόσμο είναι παγερά αδιάφορα. Τόσο ώστε 9/10 ανθρώπους στο rest of the world να μην έχουν ιδέα για το ποιος είναι αυτός ο Σοχέι Οχτάνι που πήρε συμβόλαιο 700 εκατ. δολαρίων…

Είναι ένα ερώτημα τι αυτό πρέπει να μας λέει για τους Αμερικανούς. Τους έχουμε κι αν τους έχουμε μιμηθεί σε διάφορα, αλλά εν προκειμένω σηκώνουμε… τοίχο. Προφανώς επειδή το μπέιζμπολ είναι τόσο βαρετό – συμπαθάτε μας, το είπαμε, το βγάλαμε από μέσα μας και ησυχάσαμε!

Επίσης και σε μια πιο σφαιρική προσέγγιση, οι Αμερικανοί χρυσοπληρώνουν οτιδήποτε έχει να κάνει με αθλητισμό. Γιατί; Μια πρώτη απάντηση είναι πως εκεί στο USA ζουν και τρέφονται από την υπερβολή. Δείτε τα αυτοκίνητά τους, τα φαγητά τους, τα σπίτια τους και καταλαβαίνετε αμέσως τη γενικότερη εικόνα.

Κι ύστερα είναι αυτή η θέλησή τους, στα όρια της εμμονής, να δημιουργούν σταρ, ήρωες. Από αυτούς που αργότερα κάνουν ταινίες. Και τρέχουν να δουν στα σινεμά. Καταναλώνοντας και καταναλώνοντας…

Μπίζνες, να το επιμύθιο και το συμπέρασμα. Α, σε αυτό το κομμάτι, οι Αμερικανοί δεν έχουν ταίρι στον πλανήτη – οδηγούν και ορίζουν τις εξελίξεις. Το star system τους είναι μοναδικό. Κι ας μην το συμμεριζόμαστε πάντα. Να τα λέμε όλα, μην μας πείτε και εμπαθείς!