Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για περισσότερους από έναν λόγους είχε το χθεσινό, πρώτο υπουργικό συμβούλιο. Δεν είναι μόνο η παράδοση των μπλε φακέλων, ούτε τα αρκετά νέα πρόσωπα που το χαρακτήρισαν, αλλά και τα σαφή μηνύματα που έστειλε προς πάσα κατεύθυνση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρώτο αφορούσε στη… μονιμότητα των υπουργών, με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να καθιστά σαφές σε όλους ότι τα κλειδιά των υπουργείων δεν παραδίδονται άνευ όρων. «Κανείς δεν είναι ουσιαστικά μόνιμος στον ρόλο. Όλοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε παντού. Γι’ αυτό και οι ευθύνες στους ώμους μας είναι βαριές. Λίγα λόγια, πολλή δουλειά», τόνισε χαρακτηριστικά και λίγο αργότερα εξήγησε ότι «η αποστολή των υπουργών δεν τελειώνει στη νομοθέτηση. Αρχίζει στη νομοθέτηση και ολοκληρώνεται μόνο με χειροπιαστό έργο».

Το δεύτερο μήνυμα αφορούσε στην επικοινωνιακή τακτική που ακολουθούν τα μέλη της κυβέρνησης.

«Πετυχημένος υπουργός είναι αυτός, προφανώς, που μιλάει για το έργο του, αλλά είναι και αυτός ο οποίος υπερασπίζεται συνολικά την κυβερνητική πολιτική, εν συνόλω. Είμαστε συλλογικό όργανο, παίρνουμε αποφάσεις που δεσμεύουν συνολικά την κυβέρνηση και όλοι υπερασπιζόμαστε το έργο όλων. Το έργο δεν πρέπει να θυσιάζεται στο βωμό της επικοινωνίας. Και ο νοών νοείτω», ήταν κάποια από τα λόγια του πρωθυπουργού και δεν βγήκαν τυχαία από το στόμα του.

Αν γυρίσει κάποιος τον χρόνο πίσω, στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, θα θυμηθεί ότι μετά το δυστύχημα των Τεμπών αρκετοί υπουργοί «εξαφανίστηκαν» και το… κουπί βγαίνοντας στα κανάλια να μιλήσουν τράβηξαν λίγα και πολύ συγκεκριμένα άτομα. Κι αυτό ήταν κάτι που είχε ενοχλήσει σε τέτοιο βαθμό τον Μητσοτάκη που φρόντισε να καταστήσει σαφές από την αρχή ότι το παιχνίδι παίζεται ομαδικά και όχι ατομικά.

Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερη ζωή οι στόχοι του πρωθυπουργού

Τέσσερις είναι οι στόχοι (καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα) βάσει των οποίων θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισηγήσή του κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στόχοι που θα υλοποιηθούν τόσο μέσα στο επόμενο εξάμηνο όσο και σε βάθος τετραετίας.
Οι υπουργοί είχαν «γαλάζιο φάκελο».

Το στίγμα της επόμενης περιόδου της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να συνοψιστεί στη φράση «ώρα για δουλειά και στο χρόνο της», καθώς ο πρωθυπουργός δεν θέλει να υπάρξει χαμένος χρόνος.

Για το λόγο αυτό οι «γαλάζιοι φάκελοι» που παρέλαβαν υπουργοί και υφυπουργοί, εκτός της αποστολής που αναλαμβάνουν, έχουν και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει η αποστολή τους να έχει περατωθεί.

Στους γαλάζιους φακέλους συμπεριλαμβάνονται 120 μεταρρυθμίσεις, 72 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και συνολικά 959 επιχειρησιακές δράσεις.

Μητσοτάκης

Η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την εισήγησή του με αναφορές στο αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής κάνοντας λόγο για «μια νίκη χωρίς προηγούμενο» καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση που να αύξησε τα ποσοστά της με τεράστια διαφορά από τους πολιτικούς αντιπάλους. Είμαστε ευγνώμονες στον ελληνικό λαό».

Παράλληλα έσπευσε να σημειώσει ότι «χωρίς προηγούμενο είναι και οι ευθύνες που προέρχονται από ένα ευρύ λαϊκό ρεύμα που μας εμπιστεύθηκε».

Μητσοτάκης

Στη συνέχεια τόνισε: «Ταυτόχρονα οι πολίτες καταδίκασαν τις διχαστικές πολιτικές. Έκριναν με πρωτοφανή ωριμότητα θέσεις και συμπεριφορές που προτάσσουν την ειλικρίνεια» συνέχισε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι «ο τόπος θα είχε κυβέρνηση αυτοδυναμίας από τις πρώτες εκλογές χωρίς την περιπέτεια της απλής αναλογικής».

Ειδικά για την αποχή σημείωσε ότι «στο κλίμα εφησυχασμού κάποιοι επέλεξαν τη χαλαρή ψήφο και μικρότερα κόμματα, γι’ αυτό που είχα προειδοποιήσει ότι πολλοί κομματικοί σχηματισμοί ίσως να προκαλούν πολιτική κακοφωνία.

Μητσοτάκης

Το πολίτευμα όμως ξέρει να προστατεύεται. Ο κοινοβουλευτισμός ξέρει να αποκαλύπτει τα ψεύτικα είδωλα» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης εννοώντας ότι η αντιμετώπιση των Σπαρτιατών θα είναι κοινοβουλευτική.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις 4 βασικές γραμμές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας: Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα προσθέτοντας ότι «η καλύτερη ανάπτυξη προωθεί την ευημερία» και «το κοινωνικό κράτος πρέπει να στηρίζεται σε γερά οικονομικά θεμέλια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε στη συνέχεια ότι «στην πρώτη μας θητεία ψηφίσαμε πάνω από 400 νόμους, όμως οι στόχοι πρέπει να είναι πιο φιλόδοξοι για την εφαρμογή των νόμων. Έχουμε εκκρεμότητες σημαντικά νομοσχέδια για την εφαρμογή στην πράξη» τονίζοντας προς τους υπουργούς ότι «η αποστολή αρχίζει στη νομοθέτηση και ολοκληρώνεται με χειροπιαστό έργο».

Ειδικά για το πρώτο νομοσχέδιο είπε ότι «θα αφορά την οργάνωση του κράτους, τη μετεξέλιξη του επιτελικού κράτους ώστε η άσκηση πολιτικής να γίνει πιο αποτελεσματική», το δεύτερο νομοσχέδιο  θα αποτυπώνει κεντρικές οικονομικές δεσμεύσεις ανάμεσα στις οποίες «μια από τις κεντρικές δεσμεύσεις είναι η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε κρατικό έλεγχο», ενώ στα πρώτα νομοσχέδια «θα συμπεριλαμβάνεται και μια νομοθετική δέσμευση από την υποχρέωση όλα τα προεκλογικά προγράμματα να ελέγχονται από ανεξάρτητο φορέα».

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις πρώτες κινήσεις θα είναι η συνέχεια της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στα τρόφιμα, αλλά και «η κάλυψη κοινωνικών αναγκών» με ειδική αναφορά στην καλύτερη και ταχύτερη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ με την ίδρυση μικτών πληρωμάτων, ώστε αυτά να μπορούν να ανταποκρίνονται ταχύτερα ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές με τη συνδρομή εξειδικευμένων στελεχών από Αστυνομία και Ένοπλες Δυνάμεις.