Σε τούτη εδώ τη διαδικτυακή γωνιά έχουμε αποδείξει και το δηλώνουμε διαρκώς πως δεν είμαστε διαθέσιμοι για χαλάκια ώστε να πατάνε πάνω σε αυτά οι κάθε λόγης διάσημοι που τους αποθεώνει ο κόσμος. Δεν μας ψήνει να γλείφουμε, μας ψήνει να καταγράφουμε τα δεδομένα, να ακούμε τι συζητιέται εκεί έξω και να το φέρνουμε στο φως για να πυροδοτήσουμε μια νέα κουβέντα, πάντοτε βασισμένη σε επιχειρήματα, χωρίς δογματισμούς και χωρίς απολυτότητες. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ένα πρόσωπο που έκων ή άκων πυροδοτεί συζητήσεις πάνω σε πολλές διαφορετικές βάσεις.

Μετά το φιλικό με την Ισπανία στο ΟΑΚΑ την Τρίτη, υπήρξε μια αχνή συζήτηση στα social media για το αν το impact του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι πια μεγαλύτερο απ΄αυτό του Γκάλη και αν είναι ο Γιάνης ο καλύτερος Έλληνας μπασκετμπολίστας όλων των εποχών.

Μέσα στο κουτί της παρελθοντολαγνείας ή της νοσταλγίας ή της λογικής πως «στην εποχή μας ήταν όλα πιο αγνά, άρα καλύτερα», υπάρχουν αυτοί που αρνούνται διά ροπάλου τέτοια κουβέντα και τονίζουν με ξεκάθαρες γραμμές πως ο Γκάλης θα είναι πάντα μια κατηγορία μόνος του και μετά όλοι οι άλλοι.

Θα διαφωνήσουμε με αυτό. Θα διαφωνήσουμε με κάθε τρόπο. 

Κανείς δεν είναι μια κατηγορία μόνος του και κανείς δεν είναι αναντικατάστατος ή για πάντα στον θρόνο του. Οι βασιλιάδες πάντοτε πεθαίνουν και εμφανίζονται νέοι βασιλιάδες. Πώς να το κάνουμε; Έτσι ήταν και έται θα είναι πάντα.

Ναι, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν έχει κατακτήσει με την Εθνική Ελλάδος ένα Ευρωμπάσκετ, δεν έχει πάρει κι ένα ασημένιο μετάλλιο. Μήπως όμως έχει πάρει πρωτάθλημα ΝΒΑ ο Γκάλης σε ομάδα που πριν απ΄αυτόν ήταν για να μη μπαίνει ούτε στα play offs; Σάμπως βγήκε ο Γκάλης δύο φορές MVP;

Κατερίνα Στεφανίδη: Έχει λάθος που προτιμά Τεντόγλου αντί Αντετοκούνμπο ως κορυφαίο αθλητή του 2021;

Αν και δε θεωρώ το ΝΒΑ τόσο σπουδαίο ώστε να είναι το απόλυτο κριτήριο, επειδή εκεί έξω αποτελεί για την πλειοψηφία το μέγιστο κριτήριο, θαρρώ πως σε αυτόν τον άξονα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ήδη από τα 27-28 του ο καλύτερος Έλληνας μπασκετμπολίστας.

Δεν έχει το χάρισμα του σκοραρίσματος που είχε ο Γκάλης από μέση και μακρινή απόσταση. Αλλά μπορεί να βάζει εξίσου σε κάθε αγώνα τον αντίστοιχο αριθμό πόντων. Μην ξεχνάμε κιόλας πως είναι διαφορετικές εποχές και ο Γιάννης σκάει σε πιο γυμνασμένα σώματα με κραδασμούς διπλάσιους απ΄αυτούς που είχε ο Γκάλης.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν πρόκειται μάλλον ποτέ να βάλει 40άρες μόνο με mid range και long range shots, αλλά θα βασίζεται στην διείσδυση. Μειώνει αυτό το τελικό αποτέλεσμα; 50άρα σε τελικό που έκρινε το πρωτάθλημα έβαλε με αυτόν τον τρόπο. Δεν πάει να τους έβαλε και με 25 alley hoop καρφώματα ή 50 βολές…

Θα πει κάποιος ότι ο Γκάλης γέμισε ένα ολόκληρο γήπεδο το ’87 με 20.000 κόσμου. Δεν το γέμισε μόνο ο Γκάλης. Το γέμισε ο τελικός, το γέμισε η Εθνική. Περισσότερο γέμισε ο Γιάννης το ΟΑΚΑ προχθές, παρά ο Γκάλης τότε.

Κι αυτό δεν είναι μειωτικό προς τον Γκάλη. Ο Γκάλης ήταν ο χαρισματικότερος Έλληνας που έπαιξε μπάσκετ. Οφείλουμε να ομολογήσουμε όμως πως το έκανε σε μια εποχή που δεν υπήρχε και τόσο σπουδαίο μέτρο σύγκρισης. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κάνει ό,τι κάνει ως απόγονος του Γκάλη, του Παπαλουκά, του Διαμαντίδη, του Γιαννάκη, του Σπανούλη, του Φάνη Χριστοδούλου. Ο κόσμος έχει δει όλους αυτούς και φτάνει στο σημείο να πει πως ο Γιάννης είναι το κάτι άλλο μες στο γήπεδο.

Εικόνισμα μεγάλο ο Γκάλης. Κανείς δεν το αμφισβητεί. Κι ο ίδιος ο Γιάννης αν διαβάσει αυτό το κείμενο, παίζει και να μας στείλει μήνυμα ζητώντας ευγενικά να το κατεβάσουμε γιατί δεν θέλει να βρεθεί ποτέ πάνω από τον Γκάλη. Τι να κάνουμε όμως; Ο κόσμος προχωράει και πάντοτε, για τον καθένα, θα υπάρχει ένας επόμενος που θα υπερβεί τα κατορθώματα του.

Ο μόνος τρόπος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο να μην είναι στο τέλος της καριέρας του πάνω από τον Γκάλη, είναι να πει αύριο πως σταματάει το μπάσκετ. Επειδή όμως έχει μια γεμάτη 8ετία μπροστά του, το πιο πιθανό είναι πως, ακόμα κι αν τελικά δεν οδηγήσει την Εθνική σε ένα μετάλλιο, πάλι το αποτύπωμα του στο μπασκετικό κοινό της χώρας μας, μα και του εξωτερικού, θα είναι τέτοιο που δεν θα επιδέχεται αμφισβήτησης και σύγκρισης.

Κι αν διατηρήσει και αυτή την ταπεινότητα και ξεκαθαρίζει συνέχεια πως δεν είναι πάνω από τους συμπαίκτες του, όσο κι αν οι δημοσιογράφοι μειώνουν τους γύρω και αποθεώνουν αυτόν, ο Γιάννης θα έχει αφήσει ένα κληροδότημα πολύ σημαντικό για τον ελληνικό αθλητισμό.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

«Ο Nole όπως ο Rocky»: O Dojokovic σπρώχνει Porsche στις προπονήσεις του

Οι 4 γιοι του Zinedine Zidane είναι ο ένας πιο σέξι από τον άλλον – Η οικογενειακή φωτογραφία που έγινε viral

Τώρα αλήθεια είναι trend το «#NotMyNationalTeam» εξαιτίας των Αντετοκούνμπο στην Εθνική Ελλάδος;