Η Τσέλσι καλά ακόμα δεν έγινε. Αλλά αναπνέει καλύτερα. Πολύ καλύτερα. Βασικά και σκέτο «αναπνέει» να λέγαμε μέσα θα ‘μασταν! Τεράστια ανακούφιση αυτή η πρόκριση στους «8» του Champions League. Έρχεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την αγγλική ομάδα, κατά την οποία τίποτα δεν πήγαινε κατά το επιθυμητό.

Ο Γκρέιαμ Πότερ ξέρει πως δεν έχει σώσει το «τομάρι» του στον πάγκο, αλλά πήρε ένα τεράστιο boost και ελπίζει πως αυτή η επιτυχία μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για να διώξει μακριά τις σκοτεινές ημέρες.

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ πάλι, βράζει. Κατά τη διαιτησίας. Στη γερμανική ομάδα τα έβαλαν με τον ρέφερι (Μάκελι), βγάζοντάς τον μπροστά ως αποκλειστικά υπεύθυνο για την πρώτη ήττα μετά από 10 νικηφόρα ματς μέσα στο 2023. 

Στο μυαλό τους η επίμαχη φάση των αρχών του β’ μέρους. Μετά από πέντε λεπτά διαβούλευσης με το VAR ο διαιτητής κατέληξε πως το χέρι του Βολφ έπρεπε να τιμωρηθεί με πέναλτι. Ο Χάβερτς παίρνει φορά, σταματάει λίγο και αστοχεί, αλλά ο Μάκελι διατάζει επανάληψη καθώς πριν σουτάρει ο Γερμανός επιθετικός είχαν μπει παίκτες της Μπορούσια στη μεγάλη περιοχή. Δεύτερη φορά, ο Χάβερτς δεν λάθεψε. Συνώνυμο πρόκρισης για τους «μπλε» (2-0 το τελικό σκορ) και ιερού μένους για τους Βεστφαλούς.

Αν το σκεφτούν πιο ήρεμα στην Μπορούσια, θα καταλάβουν πώς αλλού ήταν το θέμα

«Χάσαμε εξαιτίας του διαιτητή, ήταν κάκιστος απόψε (σ.σ.: χθες)» έλεγε μετά τη λήξη ο Εμρέ Τσαν, έχοντας ολοφάνερα ανεβάσει παλμούς από το θυμό. «Είναι φάρσα αυτό που έγινε. Σε ένα πέναλτι που ο εκτελεστής κόβει τη φόρα που έχει πριν σουτάρει, είναι αναπόφευκτο να μπουν παίκτες στο εσωτερικό της μεγάλης περιοχής», πρόσθεσε… νεύρα ο Τζουντ Μπέλιγχαμ.

Ωστόσο, ο κόουτς της Ντόρτμουντ διατήρησε την ηρεμία του. Ο Εντιν Τέρζιτς απέδωσε τον εκνευρισμό στον αποκλεισμό, αλλά και στη μεγάλη χρονική καθυστέρηση του διαιτητή να πάρει κρίσιμες αποφάσεις.

Φανταζόμαστε σήμερα που έχουν καλμάρει τα νεύρα και οι παίκτες του θα αντιληφθούν πως πρώτα αυτοί δεν έκαναν το χρέος τους. Πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους. Ήταν εκτός θέματος στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Μακριά από αυτό που μπορούν επειδή εγκλωβίστηκαν στο να καταστρέψουν, στο να υπερασπιστούν το 1-0 που είχαν ως προίκα με ένα ποδόσφαιρο κόντρα στη φύση τους.

Ο Σεμπαστιάν Αλέρ το είχε αντιληφθεί από νωρίς: «Θα πρέπει να είμαστε απογοητευμένοι κυρίως από τον εαυτό μας, από το πώς παίξαμε. Θα έπρεπε να είμαστε πιο τολμηροί με την μπάλα. Η Τσέλσι αξίζει την πρόκριση», είπε ο φορ της γερμανικής ομάδας.

Champions League: Η Μπενφίκα σάρωσε και η Κλαμπ Μπριζ κατάλαβε το μεγάλο λάθος της

Στο Μπενφίκα – Κλαμπ Μπριζ δεν υπήρξε ίχνος σασπένς. Οι «αετοί» είχαν το 2-0 από το Βέλγιο ως μέγα αβαντάζ, στο γήπεδό τους το έκαναν ακόμα πιο γκράντε (5-1). Με τον Γκονσάλο Ράμος να βγάζει μάτια με την απόδοσή του (2 γκολ, 1 ασίστ), με το πορτογαλικό κλαμπ να εντυπωσιάζει για ακόμα μια φορά με το επιθετικό ποδόσφαιρο που πρεσβεύει και τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο να… αράζει κατά βάση.

Και τους Βέλγους να καταλαβαίνουν οριστικά και αμετάκλητα πόσο λάθος έκαναν που επέλεξαν τον Σκοτ Πάρκερ αντί του Καρλ Χούφκενς επειδή δεν τους αρκούσε η εξαιρετική πορεία στη φάση των ομίλων (πρωτιά) και θεωρούσαν πως ήθελαν κάτι διαφορετικό για να καλύψουν το έδαφος που έχαναν παράλληλα στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Μόνο που ο Άγγλος κόουτς αποδείχτηκε μέγα λάθος του scouting. Με μόλις 2 νίκες σε 12 ματς προφανώς και δεν μπορεί να κρατήσει τη θέση του. Αντικαταστάτης του θα είναι μια δοκιμασμένη για την Μπριζ λύση. Ο μέχρι πρότινος κόουτς του Άγιαξ, Άλφρεντ Σρόιντερ που επιστρέφει στο «Γιαν Μπρέιντελ» λίγους μήνες αφότου οδήγησε την φλαμανδική ομάδα στην κατάκτηση του βελγικού πρωταθλήματος.

ΤΣΕΛΣΙ – ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ 2-0

Σκόρερ: 43′ Στέρλινγκ, 53′ πέν. Χάβερτς

ΤΣΕΛΣΙ: Κέπα, Φοφανά, Κουλιμπαλί, Κουκουρέγια, Τζέιμς, Κόβατσιτς (83′ Λόφτους-Τσικ), Φερνάντες (87′ Ζακάρια), Τσίλγουελ, Στέρλινγκ (83′ Πούλισικ), Χάβερτς, Φέλιξ (68′ Γκάλαγκερ).

ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ: Μάγερ, Βολφ, Σούλε, Σλότερμπεκ, Γκερέιρο, Τζαν, Μπραντ (5′ Ρέινα), Μπέλιγχαμ, Όζκαν (64′ Γκίτενς), Ρόις, Αλέρ (77′ Μάλεν).

ΜΠΕΝΦΙΚΑ – ΚΛΑΜΠ ΜΠΡΙΖ 5-1

Σκόρερ: 38′ Ράφα Σίλβα, 45+2′, 57′ Ράμος, 71′ πέν., 77′ Νέρες – 87′ Μέιερ

ΜΠΕΝΦΙΚΑ: Βλαχοδήμος, Μπαχ (63′ Ζιλμπέρτο), Σίλβα (88′ Βερίσιμο), Οταμέντι (74′ Μοράτο), Γκριμάλντο, Φλορεντίνο, Σικίνιο (63′ Νέρες), Μάριο (75′ Νέβες), Ράφα, Άουρσνες, Ράμος.

ΚΛΑΜΠ ΜΠΡΙΖ: Μινιολέ, Κλίντον Μάτα (62′ Οντόι), Μέχελε, Σιλά, Μπιουκάναν, Νίλσεν, Βανάκεν (75′ Νούσα), Σόουα (75′ Ριτς), Μέιερ, Γιάρεμτσουκ (62′ Ζουτγκλά), Λανγκ (46′ Ονιεντίκα).