Κι όμως, το πιο ωραίο δεν είναι πως βρίσκοντας δίχτυα στο 6-0 επί του Ιωνικού ο Στέφανος Τζίμας έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ, σε ηλικία 17 ετών, 1 μήνα και 27 ημερών, ξεπερνώντας τον θρυλικό Γιώργο Κούδα.

Το πιο ωραίο είναι ότι πριν καν σκοράρει κι αφού πρώτα είχε καταλάβει πως η μπάλα πάει «καλά» μετά την κεφαλιά του, έσκασε ένα χαμόγελο. Κι αυτό, ως γνωστόν, είναι μεταδοτικό. Μπορεί και να ‘ναι της ζωής το μυστικό, που ‘λεγε εκείνο το τραγουδάκι στα 90s. Χαμογελούσαν μαζί του, κύμα θετικής ενεργείας, και όλοι όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, τις ιστορίες που αυτό γεννά.

Το πιθανότερο είναι να μην το έχει ακούσει ποτέ του το άνωθεν άσμα ο νεαρός παίκτης του Δικεφάλου. Δεν ανήκει σε καμία playlist της γενιάς του. Μια γενιά που έμαθε στα ζόρια, ζώντας τη μία κρίση μετά την άλλη. Οικονομική, κοινωνική, υγειονομική. Μια γενιά όμως, που βγαίνει πιο ψυλλιασμένη στο προσκήνιο, καθώς δεν συνήθισε στα λούσα, έμαθε πως τίποτα δεν χαρίζεται και ότι πρέπει να μοχθήσει προκειμένου να προχωρήσει.

Φυσική, Άλγεβρα και ο Τζίμας «παρών»!

Την επομένη του ματς ο Τζίμας πήγε κανονικά στο σχολείο του, ως όφειλε. Δέχτηκε συχαρίκια από τους συμμαθητές και τους δασκάλους του, πάντα με το ίδιο χαμόγελο συστολής και χαράς να σχηματίζεται στο πρόσωπό του. Δεν ξέρουμε αν… πρόσεχε και στο μάθημα ή όχι, γνωρίζουμε όμως πως ήταν στη θέση του, κύριος στις υποχρεώσεις του. Μια υπευθυνότητα, μια πειθαρχία που θα πρέπει να έχει σε πολλά επίπεδα αν θέλει να συνεχίσει σε βάθος χρόνου στην ίδια στράτα.

Στο εξωτερικό, οι πιο φημισμένες Ακαδημίες του αθλήματος, θεωρούν ζωτικής σημασίας το να μην παραμελούν οι μικροί τις σχολικές τους υποχρεώσεις. Γιατί ξέρουν πως η πόρτα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου θα ανοίξει για λίγους, τους λιγότερους εξ αυτών. Τους πιο ανθεκτικούς πέρα από τους πιο ταλαντούχους. Επειδή επίσης γνωρίζουν πως η πνευματική καλλιέργεια δημιουργεί καλύτερους ανθρώπους και σε μια πιο μακροπρόθεσμη ανάλυση, καλύτερους (συμ)παίκτες.

Διάπλαση παίδων με την υπογραφή του ΠΑΟΚ

Κι αυτή η πολυεπίπεδη καλλιέργεια είναι φανερή όχι μόνο στον Τζίμα, αλλά και για τα υπόλοιπα παιδιά που μας συστήνει φέτος ηχηρά ο ΠΑΟΚ σπάζοντας τη μονοτονία αρνητικότητας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Βάσει σχεδιασμού αλλά και της απαραίτητης τύχης – κάποια deal που δεν έγιναν με στόχους από το εξωτερικό άνοιξαν το δρόμο στους μικρούς.

Πέραν του Τζίμα και ο Γιάννης Κωνσταντέλιας με τη μαγεία του, και ο Κώστας Κουλιεράκης με τη σπάνια ωριμότητά του, δείχνουν να έχουν συνειδητοποιήσει απόλυτα πως ο δρόμος μιας καριέρας είναι μακρύς και απρόβλεπτος. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα των διδαχών που πήραν στη σχολή του Δικεφάλου.  

Ζουν συνεπώς το όνειρό τους, το χαίρονται και καλά κάνουν, αλλά χωρίς να μεγαλοπιάνονται. Κατανοώντας απόλυτα πως ακόμα βρίσκονται στην πολύ αρχή. Με το χαμόγελο στα χείλη πάνε οι παίκτες (μας) μπροστά…

Photo Credits: Paokfc.gr