Τελικά, τι τύπος είναι ο κύριος Novak Djokovic; Σίγουρα, ένας ωραίος, ευχάριστος τύπος, με φοβερή αίσθηση του χιούμορ. Ένας τρομερός τενίστας, που ίσως μια μέρα η Ιστορία του Τένις τον καταγράψει ως τον κορυφαίο όλων των εποχών.

Αλλά παράλληλα είναι κι ένας κάπως περίεργος τύπος, που δεν δίστασε να βάλει την καριέρα του σε κίνδυνο και το (πολύτιμο) σώμα του σε κέντρο κράτησης στην Αυστραλία, διότι επέμεινε σε «θεωρίες ψεκασμού» και αρνήθηκε επίμονα να κάνει το εμβόλιο, προσκομίζοντας κάτι που έμοιαζε με πιστοποιητικό νόσησης, το οποίο πιθανότατα δεν ήταν… 

Δεν είναι ο κορωνοϊός η μόνη του «παραξενιά» – η ερευνητική του εταιρεία, προχώρησε σε δοκιμές μιας αμφιλεγόμενης θεραπείας για την COVID-19 σε εθελοντές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Γενικά, δείχνει να το ψάχνει πολύ με γιατροσόφια, εναλλακτικές θεραπείες, διάφορους γκουρού, με τη διατροφή του, με τρόπους εκγύμνασης που δε θυμίζει σε τίποτα κορυφαίο τενίστα.

djokovic

Ο αγώνας για να κρατηθεί νέος

Ίσως διότι είναι ένας 36χρονος, που πρέπει να ανταγωνίζεται συνέχεια τενίστες 10 και 15 χρόνια νεότερούς του, που θέλουν να τον αποκαθηλώσουν. Ίσως διότι θέλει να νικήσει ή να ξεγελάσει το χρόνο, προσπαθώντας να αγωνίζεται όσο γίνεται περισσότερο στο υψηλότερο επίπεδο, διότι ξέρει ότι η άμμος στην κλεψύδρα του τελειώνει. Ίσως διότι με όλα αυτά που κάνει, νιώθει 10 χρόνια νεότερος – «τα 36, είναι τα νέα 26», είπε μετά τη νίκη του στον ημιτελικό του Γουίμπλετον επί του Sinner.

Από την άλλη βέβαια, ίσως να είναι απλά ένας «παλαβός», που πιστεύει ό,τι του λένε και δοκιμάζει ό,τι του προτείνουν ότι μπορεί να του παρατείνει τον (αγωνιστικό) χρόνο ζωής. Γι’ αυτό προπονείται κάνοντας καποέιρα, που είναι μια βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη σε συνδυασμό με χορό. Γι’ αυτό κάνει τραμπολίνο, για να βελτιώσει την ισορροπία του και να βρει το κέντρο του.

Ίσως γι’ αυτό τις προάλλες ο Novak Djokovic μιλούσε κάπως παράξενα στους δημοσιογράφους, μέχρι που έβγαλε από το στόμα ένα προστατευτικό ούλων, το οποίο υποστήριξε ότι του δίνει έξτρα ενέργεια ή περπατά με κάτι παράξενα διαχωριστικά ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών του, τα οποία – υποτίθεται – ότι βοηθούν στην ενδυνάμωση των ποδιών. Ίσως γι’ αυτό στο περσινό Γουίμπλετον εθεάθη να κάθεται και να εισπνέει μια μυστηριώδη ουσία από ένα μπουκάλι νερό, το οποίο – όταν ρωτήθηκε – ονόμασε «μαγικό φίλτρο».

O Novak Djokovic κάνει επίσης γιόγκα και τάι-τσι. Κάνει διαλογισμό, διότι έτσι πιστεύει ότι θα διώξει μακριά τους τραυματισμούς ή θα έχει γρηγορότερη επούλωση αν τυχόν χτυπήσει. Όταν μετά από μια επέμβαση στον αγκώνα, διαπίστωσε ότι δεν κατάφερε να θεραπευτεί άμεσα κάνοντας διαλογισμό, τον πήραν το κλάματα.

Η διατροφή του Djokovic, είναι μια άλλη «πονεμένη» υπόθεση, αφού η γλουτένη είναι μια απαγορευμένη λέξη και η δίαιτά του είναι αυστηρή, απόλυτα πειθαρχημένη και (θεωρεί πως) του χαρίζει σωματική και πνευματική τόνωση.

djokovic

«Δώρα από μια ανώτερη τάξη»

Στη διάρκεια του lockdown, είχαν προκαλέσει πάταγο κάποια Instagram Live, με τον «γκουρού» Chervin Jafarieh, στα οποία ο Djokovic μοιράστηκε την πίστη του στην τηλεπάθεια και την τηλεκίνηση, «δώρα από μια ανώτερη τάξη» όπως τα αποκάλεσε.

Επίσης, έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» σε ένα συμπλήρωμα του Jafarieh, το «Golden Mind», με εκχύλισμα μανιταριού και διάφορα άλλα αμφίβολης προέλευσης συστατικά, το οποίο υποτίθεται ότι «διεγείρει τη μέγιστη πνευματική απόδοση και προστατεύει από τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία».

Σε ένα άλλο βιντεάκι, ο Djokovic προσπαθεί να μας εξηγήσει ότι μπορούμε να καθαρίσουμε το τοξικό φαγητό και το νερό με τη δύναμη του μυαλού μας, διότι «τα μόρια «αντιδρούν στα συναισθήματά μας» και ότι η ανάμειξη σκόρδου και μελιού είναι «ένα από τα πιο ισχυρά φάρμακα για την υγεία του στομάχου».

djokovic

Το φαινόμενο Nole

Αγωνιστικά, ο Novak Djokovic  είναι ένας υπεραθλητής. Ένα πραγματικό «λιοντάρι», ένας τύπος που δεν τα παρατά ποτέ, όποιον κι αν έχει απέναντί του, όσα χρόνια και να τους χωρίζουν, όσες ώρες και να κρατάει ο αγώνας. Πώς γίνεται άραγε, εξωαγωνιστικά, να πιστεύει με όλη τη δύναμη της ψυχής του σε κάθε «μαγγανεία», κάθε αμφιλεγόμενη θεραπεία, κάθε «γκουρού» και κάθε «επαγγελματία παπατζή», που υπόσχεται ότι η θεραπεία του μπορεί να νικήσει το χρόνο, να θωρακίσει το σώμα από τους τραυματισμούς και να ενδυναμώσει τόσο πολύ το μυαλό, που να μπορεί κάποιος να μετακινήσει βουνά;

Άγνωστο… Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Novak Djokovic, αντλεί δύναμη μέσα απ’ όλα αυτά, τα πιστεύει τόσο πολύ που γίνονται κομμάτι της ζωής του, της προπόνησής του, της διατροφής του, της καθημερινότητάς του. Κι αφού λειτουργεί για τον ίδιο, τι λόγος μας πέφτει εμάς;