Πόσες τραγωδίες πρέπει να συμβούν άραγε για να καταλάβουμε ότι δεν μετρώνται όλα με έννοιες πολιτικού κόστους και κεφαλαιποίησης; Πόσα Τέμπη πρέπει να συμβούν για να πούμε ένα «φταίμε» και μετά να δώσουμε χώρο στον πόνο των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους;

Το είδαμε μόλις πριν ενάμιση μήνα με τους θανάτους των δύο αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, όταν Άννα Καραμανλή και Γιώργος Βαρεμένος έκαναν πολιτικό παιχνίδι πάνω στον θάνατο δύο ανθρώπων που υπηρετούσαν την πατρίδα.

Το βλέπουμε από χθες σε κραυγαλέο βαθμό. Κι άντε, να το δεις από δημοσιογράφους, πάει κι έρχεται. Το αναμένεις. Δεν ξαφνιάζει που ο κ. Χιώτης θεώρησε πως είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσει για πολιτική εκμετάλλευση ένθεν κείθεν της τραγωδίας στα Τέμπη εν όψει εκλογών. Δεν ξαφνιάζει που αγνόησε ότι αυτή τη στιγμή το πρωτεύον είναι να τιμηθούν με τη σιωπή μας οι νεκροί που πέθαναν.

Αλλά να το βλέπεις αυτό κι από τόσους πολλούς, απλούς ανθρώπους, από χρήστες στα social media, σε βάζει σε μια άσχημη διαδικασία καχυποψίας προς το κοινωνικό σύνολο.

Ιδίως όταν αυτό βλέπεις να συμβαίνει εις βάρος του Γιάννη Αγγελάκα, ο οποίος, είτε διαφωνεί κάποιος μαζί του είτε όχι, έχει δείξει σε όλη την πορεία της ζωής του ότι δεν μιλάει πολιτικά, αλλά ιδεολογικά και δεν παίρνει πολιτική θέση.

Βγήκε λοιπόν ο Αγγελάκας, έκανε μια ανάρτηση με δύο φωτογραφίες, μία με τον Μητσοτάκη στα Τέμπη να περπατάει στο σημείο του δυστυχήματος και μία με τον Τσίπρα να δίνει αίμα, και έγραψε το ακόλουθο σχόλιο: «ούτε αυτοί ντρέπονται, ούτε εμείς ντρεπόμαστε και το προτεκτοράτο συνεχίζει το προεκλογικό του καρναβάλι πάνω στο πτώμα της νιότης που δεν μπόρεσε ή δεν πρόλαβε να ξενιτευτεί».

Τι θα βόλευε τους αριβιστές να γράφει ο Αγγελάκας;

Όπου και να στέκεσαι πολιτικά, οφείλεις να αναγνωρίσεις στον Αγγελάκα πως με αυτή την ανάρτηση εξέφρασε την οργή προς τους κρατικούς μηχανισμούς συλλήβδην και δεν προσπάθησε να ανυψώσει τον έναν εις βάρος του άλλου.

Αυτή η ανάρτηση ενόχλησε αρκετούς που έκαναν λόγο για «ισαποστακισμό». Τι ακριβώς ήθελαν να κάνει ο Αγγελάκας; Να βγει να πει «ξεφτίλες της Νέας Δημοκρατίας θα σας μαυρίσουμε στις εκλογές και θα ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑΡΑ ΟΛΕ»;

Θεωρεί κάποιος πως είναι πρόβλημα της παρούσας κυβέρνησης μόνο, ότι έχουμε τρένα που λειτουργούν με εξάρτηση στον ανθρώπινο παράγοντα και όχι με σύγχρονα συστήματα; Γιατί τα συστήματα έχουν αγοραστεί, σύμφωνα με τον κ. Γενιδούνια, τον Πρόεδρο των Μηχανοδηγών.

«Αυτό δεν θα γινόταν αν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας. Υπάρχουν και δεν λειτουργούν τα συστήματα, έχουν εγκατασταθεί από το 2000, ήταν σε φάση ανάταξης, το έχουμε καταγγείλει δεκάδες φορές».

Από το 2000 έχουν περάσει 7 κυβερνήσεις και δεν υπήρξε καμία θεσμική βούληση. Άρα ποιος ισαποστακισμός; Όταν κάτι συμβαίνει στη βάρδια όλων, τότε δεν είναι ανικανότητα ενός. Είναι ζήτημα συνολικού συστήματος και παραγόντων που ταλανίζουν το ελληνικό κράτος από την σύσταση του.

Αν κάποιοι ενοχλούνται ακόμα κι από τέτοιες αναρτήσεις όπως του Αγγελάκα, τότε καλό θα είναι να άρουν τους πολιτικούς-εκλογικούς τους διαξιφισμούς από τα πτώματα τόσων ανθρώπων και να πάνε να παίξουν μόνοι τους σε μια άλλη πλατεία γιατί εδώ, αυτή τη στιγμή, δε χωράνε συμψηφισμοί.