Το είπαν με ανάλαφρο τόνο αρκετές φορές στη διάρκεια του debate οι δημοσιογράφοι. Το είπαν αρκετές φορές και μετά, στις δηλώσεις τους στις κάμερες. Το είπαν και στις μεταξύ τους συζητήσεις που ήταν πιο ειλικρινείς και αφιλτράριστοι. Ήταν το πιο βαρετό debate που έχουν δει και έχουν συμμετάσχει και η ευθύνη γι’ αυτό ανήκει στην διακομματική επιτροπή.

Δεν μπορώ να καταλάβω πού βρήκαν τόση ικανοποίηση οι πολιτικοί αρχηγοί και έλεγαν ότι ήταν ένα ωραίο debate που έδειξε διάθεση από όλους να μιλήσουν. Ή πού ακριβώς είδαν οι άνθρωποι της ΕΡΤ και ο συντονιστής, ο κ. Κουβαράς, ότι υπήρχε ένα καλό κλίμα και μια επιθυμία να συζητήσουν, αλλά μόνο αυτό δεν φάνηκε στις 3 ώρες του debate.

Υπήρξαν ελάχιστες πιο ανεπιτήδευτες στιγμές, σε κάποιους ήταν εμφανές το άγχος που έχουν γι’ αυτά που θα πουν και στο τέλος της ημέρας, ουσιαστικές απαντήσεις δεν έδωσε κανείς, με εξαίρεση τον Βαρουφάκη και τον Βελόπουλο. Όχι ότι έδωσαν ικανοποιητικές απαντήσεις. Απλώς ήταν οι μόνοι που έδωσαν κάποια στοιχεία για τις πολιτικές τους.

Αερολογίες ο ένας, σκοταδισμό ο άλλος, και να έλειπαν από την πολιτική ζωή του τόπου, δε θα έχανε η βενετιά βελόνι, αλλά τουλάχιστον γι΄αυτούς ξέρουν όσοι δεν τους ψηφίσουν γιατί δεν θα τους ψηφίσουν και αυτοί που θα τους ψηφίσουν το γιατί θα το κάνουν.

Συνθήματα επαναλάμβαναν οι περισσότεροι, δεσμεύσεις κενές περιεχομένου, φληναφήματα κατά βάση, αοριστολογίες και γενικολογίες που δεν αποδείκνυαν τις διαφορές της φιλοσοφίας και της πολιτικής τους. Ο δε Αλέξης Τσίπρας, από τις 6 ερωτήσεις με follow up που του τέθηκαν, απάντησε στα μισά και στα άλλα μισά σχολίαζε κάτι που είχε πει πριν ο Ανδρουλάκης, ο Κουτσούμπας, ο Βαρουφάκης.

Γίναμε καθόλου σοφότεροι μετά το debate;

Αρκετές ήταν οι φορές που οι δημοσιογράφοι σπαταλούσαν και το δεύτερο ερώτημά τους σε κάθε έναν από τους 6 τομείς για να επαναλάβουν ή να πουν ότι δεν έλαβαν απάντηση.

Αυτό το debate δεν προσέφερε κάτι συγκεκριμένο στους ψηφοφόρους, στους τηλεθεατές. Ίσα ίσα που ίσως να απομάκρυνε και περισσότερους από τους νέους που ούτως ή άλλως δεν πρέπει να πολυασχολήθηκαν με το debate.

Στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ήθελε να γίνει με άλλους όρους το debate αλλά η διακομματική δεν το αποφάσισε και πάνω-κάτω το ίδιο είπαν και οι άλλοι. Από ποιον απαρτιζόταν αυτή η διακομματική και της έριχναν την ευθύνη; Από διαγαλαξιακά κόμματα;

Μια χαρά τα έχουν πάει αρκετοί πολιτικοί στην εκστρατεία τους στην προσέγγιση της νεολαίας. Αυτό το debate τους πήγε αρκετά πίσω κατά τη γνώμη μου. Ήταν άνευρο και εξέθεσε περισσότερο τους δημοσιογράφους που, με εξαίρεση τη Ράνια Τζίμα και τον Παναγιώτη Στάθη, δεν διέπρεψαν όσο θα μπορούσαν στις ερωτήσεις τους.

Σε συνδυασμό και με το κρύο που έφαγαν στο φεύγα, τελικά οι μόνοι που πέρασαν καλά σε αυτό το debate, ήταν οι δημοσιογράφοι που καθόντουσαν στον πρώτο όροφο του ραδιομεγάρου που έκαναν τις γνωριμίες τους, μιλούσαν, σχολίαζαν με άνεση και δεν υπόκεινταν σε κανέναν κανόνα.