150 χουλιγκάνια της Ντινάμο Ζάγκρεμπ διέσχισαν μια ολόκληρη χώρα, έκαναν 650 χιλιόμετρα με αυτοκινητοπομπή, τους είδαν οδηγοί στην Εγνατία και την Αττική Οδό, τους είδαν μαυροντυμένους και με full face σε τόσα διόδια, αλλά δεν υπήρξε ούτε ένας να ενημερώσει την Αστυνομία και δεν υπήρχε ούτε ένας στην Αστυνομία που να πήρε χαμπάρι ή έστω να υποψιαστεί τι μπορεί να συμβεί.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν ως τώρα και τις ανακοινώσεις που έχουν βγει, αυτό που προκύπτει ως εύλογη εικασία είναι ότι στην ΕΛ.ΑΣ. δεν ήθελαν με τίποτα να παρέμβουν και ήλπιζαν πως δεν θα υπάρξει νεκρός παρά μερικά επεισόδια, τα οποία θα σταματούσαν εγκαίρως. Ίσως να θεωρούσαν πως δεν μπορούν να παρεμποδίσουν την έλευση των χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ χωρίς να έχουν κάποια αφορμή.

Εν τέλει, όχι αφορμή, αλλά τον θάνατο ενός 29χρονου και την πρόκληση τρόμου και πανικού στα πέριξ του γηπέδου αλλά και στον ΗΣΑΠ όπου συγκεντρώθηκαν προσέφεραν στην Αστυνομία που έδρασε πολύ καθυστερημένα.

Όλα αυτά βέβαια είναι προσωπικές εικασίες. Και καταλήγουν σε σκέψεις που μπορεί να επηρεάζονται από υποκειμενικότητα. Υπάρχουν, εν τούτοις ερωτήματα που απευθύνονται όχι μόνο στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά προς πάσα κατεύθυνση για τις ευθύνες που υπάρχουν. Ευθύνες που δεν σχετίζονται μόνο με αυτό το σκηνικό. Άλλωστε, αυτό που συνέβη χθες βράδυ είναι ένα δέντρο.

ΕΛ.ΑΣ. Κροάτες χούλιγκαν ξενοδοχείο Αθήνα Ντινάμο Ζάγκρεμπ

Υπάρχει ολόκληρο δάσος στο οποίο εμπλέκονται ενεργά οι εγχώριοι χούλιγκαν με τις «αδελφοποιήσεις» τους και με τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ και τον Ερυθρό και την Παρτιζάν και άλλες σκληροπυρηνικές κερκίδες με υπόδικους να τις ποδηγετούν.

Και αυτό το δάσος πιάνει όχι μόνο την Ελλάδα ή τα Βαλκάνια, αλλά και την Κεντρική Ευρώπη, όπως είδαμε στις εθνικότητες των συλληφθέντων. Αυτό το μέγεθος δικτύωσης δε μπορεί να αφορά μόνο την εγχώρια Αστυνομία.

Στο μυαλό μου υπάρχουν 5 κεντρικά ερωτήματα που κάποτε θα πρέπει να απαντηθούν και προς τα μέσα και προς τα έξω. Και το καθένα γεννά υποερωτήματα.

Τα 5 ερωτήματα για την καταδρομική των χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ

1. Αν ήξερε, όπως υποστρίζουν οι Κροάτες, η ΕΛ.ΑΣ., υπήρξε κάποιο σχέδιο παρακολούθησης και αποτροπής; Αν δεν υπήρξε, γιατί δεν υπήρξε; Αν υπήρξε, γιατί απέτυχε παταγωδώς και κατέληξαν να τρώνε δακρυγόντα τραυματισμένοι πολίτες που ήταν θύματα της οπαδικής βίας; Το ρεπορτάζ πάντως αναφέρει ότι οι τελωνειακοί είχαν κάνει έλεγχο σε 20 Ι.Χ. και δεν βρήκαν τίποτα. Προφανώς, οι συνεργοί τους οπαδοί του ΠΑΟ τους τα προμήθευσαν. Επίσης, μπήκαν τόσοι χούλιγκαν στον σταθμό Ειρήνη και κατέβηκαν στον Περισσό. Είναι 4 στάσεις. Υπήρξε ενημέρωση από υπεύθυνους του ενός ή του άλλου σταθμού προς την αστυνομία για οργανωμένη κίνηση με ρόπαλα και τα σχετικά; Η ΣΤΑ.ΣΥ έχει ευθύνες επίσης και στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ΘΑ παραδώσει το υλικό.

2. Οι εισαγγελικές αρχές αυτής της χώρας και ο Άρειος Πάγος που παρενέβησαν, πού βρίσκονται όταν ανεβαίνουν στα γήπεδα πανώ για «κυνηγητά» και για ραντεβού όπου κάποιοι πολλοί έδειραν κάποιους λίγους και το περηφανεύονται; Πού είναι να ρίξει ποινές και στις ομάδες που πέρασαν τα πανό αυτά, αλλά και να προχωρήσουν σε συλλήψεις και ανακρίσεις;

ΑΕΚ Ντινάμο Ζάγκρεμπ επεισόδια συλληφθέντες εθνικότητες

3. Οι διοικήσεις που κάνουν τις αθώες περιστέρες και καταδικάζουν και συλλυπούνται, με ποιους συνδιαλέγονται; Διαφέρουν τα δικά μας φιντάνια από αυτούς της Ντινάμο Ζάγκρεμπ; Αν δεν ταίριαζαν, δε θα συμπεθέριαζαν. Δεν κάνουν ραντεβού με τους οργανωμένους; Ναι ξέρω, δεν είναι οι οργανωμένοι χούλιγκαν. Ε, τότε μάλλον τα μάτια μου έχουν πρόβλημα και δεν είναι στις δικές τους θύρες που ανεβαίνουν τα πανό που αναφέρθηκαν. Θα είναι στις θύρες του ΑΟ Βραυρώνας.

4. Ποδοσφαιριστές, προπονητές, μίντια, ποιες ατμόσφαιρες γηπέδων αποθεώνουν; Μήπως αποθεώνουν τις Βαγδάτες που δημιουργούνται πριν από κάθε έναρξη ματς σε Opap Arena, Λεωφόρο, Καραϊσκάκη, Τούμπα, Χαριλάου; Και τώρα τι; Θα συλλυπηθούν τους γονείς του νεκρού; Δεν τους είδα να διαμαρτύρονται για τον κίνδυνο που διατρέχουν. Το χέρι που πετάει με ευκολία ένα καπνογόνο κι ένα βεγγαλικό μέσα σε ένα γήπεδο που βρίσκονται άνθρωποι, δεν έχει κανένα πρόβλημα να πετάξει κι ένα μαχαίρι ή ένα λοστάρι σε κάποιον.

5. Ποιον κοροϊδεύει η UEFA; Όταν μέχρι τώρα έχει ρίξει ποινές-χάδι σε αντίστοιχα περιστατικά του παρελθόντος που έγιναν και εντός γηπέδου, κάθεται να κάνει έρευνα και μια απλή αναβολή του αγώνα; Όχι. Η Ντινάμο Ζάγκρεμπ είναι απόλυτα συνυπεύθυνη για αυτό που συνέβη. Στο γήπεδο της επιτρέπει την είσοδο των Bad Blue Boys και τους αποθεώνει. Αποκλεισμός από την Ευρώπη για 3 χρόνια και κεκλεισμένων των θυρών παιχνίδια στα ματς πρωταθλήματος. Και το ίδιο να ισχύσει για όλους από δω και στο εξής. Και για την ΑΕΚ και τον ΠΑΟ, και τη Μαρσέιγ και οποιονδήποτε.

επεισόδια

ΥΓ. Ειλικρινά, αν ήμουν ποδοσφαιριστής του ΠΑΟ, θα είχα ζητήσει από τώρα από τον Γιοβάνοβιτς να με αποκλείσει από την αποστολή για τον επαναληπτικό στη Μασσαλία. Θα προφασιζόμουν τραυματισμό, κάτι.