Το «καλύτερος» έχει νόημα, αλλά δεν ακούγεται σωστό, σωστά. Το «καταλληλότερος» είναι που ψάχνουμε εν προκειμένω και επί το συγκεκριμένο. Καθότι αυτό αποδείχτηκε ο Άλαν Ρίτσον σε σύγκριση με τον Τομ Κρουζ.

Ηρεμήστε και μην μας… φωνάζετε. Είναι ιερόσυλο και προκλητικό σε πρώτη ανάγνωση, το ξέρουμε, έχουμε όμως και καλή δικαιολογία που κάναμε την αποκοτιά, φροντίζοντας να απομονώσουμε το δείγμα στο κομμάτι «Τζακ Ρίτσερ».

Ξανθός με γαλάζια μάτια, ψηλός 1,95 μ., 100 κιλά, ο Άλαν Ρίτσον είναι ταμάμ εμφανισιακά με τον αυθεντικό Ρίτσερ των μυθιστορημάτων του Λι Τσάιλντ. Αυτόν που «έμπαινε στο δωμάτιο και κοβόντουσαν οι ανάσες» όπως διάβαζε ο πιστός αναγνώστης.

Ο Τομ Κρουζ με το ζόρι φτάνει το 1,70μ, ενώ όσο γυμνασμένος κι αν είναι (ειδικά για την ηλικία του) «φέτες» δεν τον λες. Σίγουρα επίσης δεν είναι αυτή η physic παρουσία που θα απλώσει σκιά σε ένα χώρο με το που κάνει την είσοδό του.

Δεν είναι τυχαίο πως οι 2 ταινίες ως Τζακ Ρίτσερ καταγράφηκαν στη λίστα με τις λιγοστές αποτυχίες του κυρίου Mission Impossible στο σινεμά, ειδικά η 2η, του 2016.

Ο Άλαν Ρίτσον συνάντησε το πεπρωμένο του

Η μεταφορά των βιβλίων στη μικρή οθόνη δίνει μια άλλη προοπτική στο θέμα. Βγάζοντας στον αφρό τον Άλαν Ρίτσον. Ένας ρόλος κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του και η 2η σεζόν, που προβάλλεται αυτήν την εποχή, τον καθιερώνει, του αλλάζει level. Το Amazon Prime τρίβει τα χέρια του και έδωσε ήδη το πράσινο φως για να υπάρξει και 3η σεζόν.

«Πώς νιώθω που με συγκρίνουν με τον πιο θρυλικό ηθοποιό όλων των εποχών; Με το τελευταίο αστέρι του κινηματογράφου; Δεν θα κουραζόμουν ποτέ να με συγκρίνουν με κάποιον του διαμετρήματος του. Κι ύστερα, αν δεν είχε μεταφέρει ο Τομ Κρουζ τα βιβλία στο σινεμά δεν θα τα είχε μάθει τόσος πολύς κόσμος», λέει ο ίδιος ο Άλαν Ρίτσον, με ταπεινοφροσύνη και γνώση των μεγεθών.  

Είναι πάνω από όλα μια δικαίωση ζωής για έναν τύπο που έμαθε από μικρός πως τίποτα δεν σου χαρίζεται. Μεγαλώνοντας σε μια συντηρητική μικρή πόλη του αμερικανικού νότου, ήταν ο «περίεργος» επειδή αντί για σπορ, έδειχνε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Τον κορόιδευαν επίσης κάποια παιδιά στο σχολείο επειδή ήταν μάλλον καχεκτικός, επειδή είχε αργήσει να βγάλει τρίχες στα πόδια, να «μεστώσει» που λέμε.

Η προσωπική επανάσταση που οδήγησε στην ελευθερία

Με τον πατέρα του, αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, είχε μια περίεργη σχέση. Τον σεβόταν, αλλά δεν άντεχε την αυστηρή στρατιωτική πειθαρχία που εφάρμοζε ως κάδρο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε αυτόν και τα 2 αδέλφια του.

Όταν λοιπόν ο Άλαν Ρίτσον ενηλικιώθηκε και έπιασε τα πρώτα του λεφτά, πήγε και αγόρασε ένα φορτηγάκι, το οποίο μετέτρεψε σε σπίτι. Μακριά από το πατρικό του και όπου ήθελε ας ήταν, έτσι ένιωθε.

Ο πατέρας του, κι αυτό δεν το περίμενε ποτέ, τον παρακάλεσε μετά από λίγο καιρό να γυρίσει σπίτι, να κάνουν ειρήνη. Συνέβη. Μέχρι την επόμενη μεταξύ τους (δια)μάχη. Επειδή ο Άλαν Ρίτσον παράτησε τη σχολή υποκριτικής και άρχισε να κάνει δουλειές του ποδαριού, σε σαντουιτσάδικα και βενζινάδικα.

Ήταν κηλίδα για την οικογένεια πως ένας τόσο καλός μαθητής, για τον οποίο είχαν κάνει όνειρα συγκεκριμένα, προτιμούσε να χαραμίζει έτσι το ταλέντο του. Αυτό που δεν κατανοούσαν όμως οι γονείς του ήταν πως απλώς έκανε την επανάστασή του. Έψαχνε το δρόμο του, την κλίση του, αφήνοντας πίσω του αυτό που είχε βιώσει ως καταπίεση στην εφηβεία.

Δοκίμασε και στο μόντελινγκ, για 3 χρόνια αυτή ήταν η πηγή του εισοδήματός του. Ούτε αυτό του άρεσε. Κι ύστερα ήρθε το American Idol. Τίποτα δεν θα ήταν ξανά το ίδιο. Δεν διακρίθηκε στο σόου, αλλά είδε από κοντά πως υπήρχαν κι άλλοι άνθρωποι με πάθος για καλλιτεχνική και προσωπική έκφραση. Κι αυτό του ήταν υπεραρκετό για να αντλήσει δύναμη.

Μπήκε στο χώρο της τηλεόρασης, άρχισε να παίρνει ρόλους. Όχι κάτι φοβερό, αλλά ως βάση εκκίνησης ήταν μια χαρά και του έκανε απόλυτα. Με τον καιρό, έβρισκε πια τις δουλειές που του επέτρεπαν και να ζει κάτι παραπάνω από αξιοπρεπώς και να κάνει κάτι που του αρέσει.

Άλαν Ρίτσον

Ένας νομάδας πολυτελείας που ζει όπως αυτός ορίζει

Στο Reacher, έχει τη φάση του ως γεγονός, κόπηκε αρχικά από τους παραγωγούς. Αλλά μετά από 6 μήνες του ζήτησαν να κάνει ακόμα ένα δοκιμαστικό. Αυτή τη φορά πήγε πιο έτοιμος, έχοντας διαβάσει και τα βιβλία ενδελεχώς. Πλέον είχε κάνει κτήμα του τον χαρακτήρα κι αυτό φάνηκε στην οντισιόν. Του είπανε το «εσένα θέλουμε» χωρίς δεύτερη σκέψη.

Η επιτυχία της σειράς είναι μεγάλη, ο Άλαν Ρίτσον βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Χωρίς να αλλοιώνεται. Η αγάπη για το «κάνω αυτό που μου αρέσει» θρέφει ακόμα το «μέσα» του και φαίνεται και από την προσωπική του επιλογή να ζει σε Airbnb’s και ξενοδοχεία, αφότου πούλησε το σπίτι του στη Φλόριντα.

Με τη γυναίκα του, Κατ (με την οποία είναι μαζί από το σχολείο)  και τα τρία τους παιδιά, ηλικίας 11, 9 και 7 ετών, είναι πρακτικά νομάδες πολυτελείας. Και τα μαθήματα των μικρών; Τα έχει αναλάβει η σύζυγος, «εξ αποστάσεως».

Λίγο καιρό πριν φύγει από τη Φλόριντα, ένας παλιός συμμαθητής του, από αυτούς που κάποτε τον πείραζαν, τον είδε στο δρόμο και έτρεξε να του ζητήσει να βγάλουν μαζί μια selfie. Δεν το αρνήθηκε, παρότι ένιωσε περίεργα. Δεν τα ξεπερνάς εύκολα αυτά που σε έχουν σημαδέψει σε ευαίσθητη ηλικία όσο κι αν δεν σε ορίζουν πια.

Το πιθανότερο είναι πως ο άλλοτε συμμαθητής είχε ξεχάσει τι του είχε κάνει. Ο Άλαν Ρίτσον όμως, όχι. Γιατί οι δυσκολίες τον όρισαν, τον έκαναν αυτόν τον σπάνιο συνδυασμό μπράτσων και ευαισθησίας, αυτό το παράδειγμα επιμονής και θέλησης.

Αρκεί επίσης να σας πούμε πως αυτό το σούπερ γυμνασμένο σώμα το έχτισε κυρίως μόνος του. Χωρίς προπονητή κι ενώ πλέον οδεύει προς το 42ο έτος της ηλικίας του. Κάνοντας τον εαυτό του τον τέλειο «Τζακ Ρίτσερ». Φίλε Τομ Κρουζ, συμπάθα μας, αλλά εν προκειμένω σε «έσβησε»…