Τη νότια Γαλλία την ερωτευτήκανε σε διακοπές που έκαναν εκεί οικογενειακώς, το 2007. Άνοιξη, όλα ήταν καταπράσινα, τα λουλούδια ανθισμένα, τα πουλάκια κελαηδούσαν, ο χειμώνας είχε φύγει μακριά. Μια χαρά της ζωής ανάλογη με αυτό που βίωναν τότε ο Μπραντ Πιτ, η Αντζελίνα Τζολί και τα 4 ακόμη τότε παιδιά τους. «Είναι παράδεισος. Δεν αγοράζουμε και κάτι εδώ;» είπαν, με νοερές καρδούλες να σχηματίζονται στα μάτια τους. Αυτό το «κάτι» ήταν το Miraval. Το σπίτι που έμελλε να σημαδέψει τη ζωή τους. Από κάθε άποψη.

Η αναζήτηση ξεκίνησε τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Το ζεύγος Μπραντζελίνα νοίκιασε ένα ελικόπτερο και άρχισε να εποπτεύει τα κτήματα της Προβηγκίας και της Ριβιέρας. Τρεις μέρες κράτησε το scanning. Δεν ήταν κάποιου είδους επίδειξη τύπου «λεφτά έχουμε ό,τι θέλουμε κάνουμε και παίρνουμε». Ο σκοπός, κατά βάση, ήταν ιερός. Αυτό που αναζητούσαν ήταν ένα ησυχαστήριο, ένα καταφύγιο. Έναν τόπο μακριά από το κυνήγι των παπαράτσι, μακριά από την τρέλα του Χόλιγουντ και τις αρνητικές συνέπειες της δημοσιότητάς.

Όταν Πιτ και Τζολί είδαν το Miraval, η αναζήτηση σταμάτησε μεμιας

Ο ζητών βρίσκει, ο έχων την οικονομική άνεση, επίσης. Miraval, το όνομα της λύσης. Ένα θαύμα 1.000 εκταρίων, με ένα υπέροχο cozy κάστρο και έναν τεράστιο αμπελώνα μεταξύ πολλών άλλων. Λίγο έξω από τη μικρή πόλη Κορέν, των 830 μόνιμων κατοίκων. Οι δύο ερωτοχτυπημένοι ηθοποιοί κοιτάχτηκαν και είπαν «αυτό είναι». Ξανά με νοερές καρδούλες στα μάτια.

Μικρό διάλλειμα για μια μίνι ιστορική αναδρομή: Το Miraval αποτέλεσε τη βάση μιας ιταλικής οικογένειας ευγενών για 5 γενιές και συγκεκριμένα ως το 1972 όταν πουλήθηκε στον Γάλλο τζαζίστα Ζακ Λουσιέ. Αυτός παρήγαγε κρασί, ενώ δημιούργησε στο χώρο και ένα φημισμένο στούντιο μουσικής, από το οποίο έχουν περάσει «τοτέμ» όπως οι Sting, Sade, Cranberries, Yes, AC/DC,  Cure και οι Pink Floyd – εδώ ηχογράφησαν το 1979 το The Wall.

Το 1992, το Miraval αγοράστηκε από τον Αμερικανό μηχανικό Τομ Μπόουβ αντί 5 εκατ. ευρώ. Το κρασί ήταν η «καψούρα» του και με αυτό ασχολήθηκε κατά βάση ως επιχείρηση. Χρειάστηκε να τσιμπηθεί 2-3 φορές για να βεβαιωθεί πως δεν τον γελούσαν τα μάτια του όταν είδε ένα ελικόπτερο να προσγειώνεται στο κτήμα του και από μέσα να βγαίνουν δύο από τους μεγαλύτερους σταρ του πλανήτη.

Miraval Πιτ Τζολί

Να ακούς την Αντζελίνα να σε ρωτάει πού μπορεί να αλλάξει το μωρό (είχε μαζί την τότε 1 έτους, Σάιλο), να βλέπεις τον Μπραντ να σε κοιτάει με τα γαλανά του μάτια και να σου κάνει μια δυνατή χειραψία, όλα αυτά δεν τα λες δα και συνηθισμένα… Τζέντλεμαν ων και οικοδεσπότης, τους έκανε τουρ στα πέριξ, τους έκανε το δείπνο, τους έδωσε να δοκιμάσουν από το κρασί του. «Θα επιστρέψουμε», του είπε ο Πιτ, αποχαιρετώντας τον. Και ήταν φανερό πως το εννοούσε. «Είναι το πρώτο μέρος που επισκεφτήκαμε και η Άντζι χαμογελούσε», πρόσθεσε – η Αμερικανίδα ηθοποιός είχε χάσει πρόσφατα τη μητέρα της και ακόμα δεν το είχε ξεπεράσει.

Οι μέρες της ευτυχίας στο Miraval – Το κύριο μέλημα του Πιτ

Οι διαδικασίες επισπεύστηκαν όταν το ζεύγος έμαθε ότι περιμένει δίδυμα. Ήθελαν οπωσδήποτε αυτό να είναι το πρώτο σπίτι των νέων μελών της οικογενείας τους. Η αγορά επισημοποιήθηκε στις 8 Μαΐου 2008. Αντί 25 εκατ. ευρώ. O ουρανός ήταν γαλανός, ο ήλιος έλαμπε μεγαλοπρεπής, το μέλλον φάνταζε μαγικό.

Εν αρχή, ο Μπόουβ κράτησε το κομμάτι της οινοποιίας, 220 στρέμματα για να τα δουλεύει αποκλειστικά. «Νομίζω ότι εκείνη τη στιγμή, ο Μπραντ δεν ενδιαφερόταν πραγματικά για το κρασί», θα πει αργότερα. «Του άρεσε η ιδέα ότι θα είχε έναν αμπελώνα, αλλά στην πραγματικότητα μου άφησε την ελευθερία να κάνω ό,τι θέλω με το κρασί».

Το κύριο μέλημα του Πιτ αυτό το πρώτο διάστημα στο Miraval ήταν να φτιάξει κάτι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τέλειο για τη γυναίκα του και τα παιδιά τους. Στρατιές οχημάτων κατέφτασαν κουβαλώντας τα υπάρχοντα της οικογένειας. Ο ίδιος ο Πιτ προσωπικά επέβλεπε τις εργασίες ανακαίνισης, εξ ου και ότι ο χώρος «αμερικανοποιήθηκε» σε μεγάλο βαθμό. Τις ίδιες μέρες, έφτασε και το προσωπικό. Ένα μικρό… χωριό, με νταντάδες, γραμματείς, σεφ, οικιακούς βοηθούς, σωματοφύλακες και πάει λέγοντας. Ήταν οι μέρες της ευτυχίας.

Miraval Τζολί Πιτ κόντρα

Στρατιές παπαράτσι περίμεναν έξω από το κτήμα την ήμερα της άφιξης των διδύμων από το μαιευτήριο. Τον Μάιο του 2013, η Τζολί έκανε προληπτική διπλή μαστεκτομή, ένα χρόνο μετά παντρεύτηκαν στο Miraval. Μπροστά σε 20 φίλους, μέλη της οικογένειας και τα 6 τους παιδιά. Όλα έμοιαζαν παραμυθένια.

Η γνωριμία με τον Πολάρο που άλλαξε τα πάντα

Πολύ πριν τους ομηρικούς καυγάδες, τα δικαστικά έγγραφα-φωτιά, τις αγωγές που εκκρεμούν, υπήρχε επίσης ένα γραφείο. Όχι ένα οποιοδήποτε γραφείο, αλλά ένα πανάκριβο λακαρισμένο γραφείο εμπνευσμένο από ένα γαλλικό σχέδιο της δεκαετίας του 1920, που παρήγγειλε ο Πιτ ως δώρο γενεθλίων για την Τζολί από τον διάσημο επιπλοποιό Φρανκ Πολάρο. Μέσα σε ένα από τα συρτάρια υπήρχε ένα ιδιόχειρο σημείωμα του άλλοτε πρωταγωνιστή του Fight Club και ένα μαργαριταρένιο κόσμημα με χαραγμένο το ζώδιο (Δίδυμος) της Τζολί.

«Το κτήμα ήταν σαν μια ερωτική επιστολή του Πιτ στην Τζολί. Ο τρόπος του να της διασφαλίσει επιτέλους μια ήρεμη ζωή», σχολίασε αργότερα ο Πολάρο, στον οποίο έκανε εντύπωση επίσης πως έξω από την κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού ο Πιτ είχε φροντίσει να υπάρχει ένας τοίχος γεμάτο οθόνες που πρόβαλαν 24 ώρες το 24ωρο φωτογραφίες και βίντεο των παιδιών τους.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο κτήμα, ο Πολάρο δοκίμασε το κρασί Miraval, το οποίο δεν του άρεσε. Και το είπε. Ο Πιτ άλλωστε και έδειχνε και ήταν άσχετος με το ζήτημα – αυτός την μπίρα ήξερε και αγαπούσε. Ο επιπλοποιός, που ήταν μέγας ερασιτέχνης σομελιέ, υποσχέθηκε να στείλει άμεσα στους διάσημους οικοδεσπότες του ένα τα δικά του αγαπημένα μπουκάλια. Για να τους δείξει πώς γίνεται. Του έστειλε ένα Beaucastel Chateauneuf-du-Pape 1990, Μπραντ και Ανζελίνα έπαθαν την πλάκα τους.

Σε μετέπειτα συνάντηση τους, του εξομολογήθηκαν ότι το κτήμα έχανε περίπου μισό εκατομμύριο τον χρόνο από την παραγωγή του κρασιού – κάτι που ο Μπόουβ πάντως διαψεύδει κατηγορηματικά. Μια ή άλλη και σε κάθε περίπτωση, ως επιχείρηση δεν άνθιζε. Κάτι έπρεπε να αλλάξει άμεσα και ο Πιτ ζήτησε βοήθεια από τον Πολάρο. Εκείνος του πρότεινε Γάλλους κορυφαίους οινοπαραγωγούς και τότε ήταν που το ζευγάρι αποφάσισε να καταπιαστεί με την οινοποιία.

Ο Μαρκ Περέν ήταν το top όνομα της dream team οινοποιών που κατέφτασαν στο κτήμα για να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους. Ο παραγωγός του Beaucastel Chateauneuf-du-Pape 1990, ναι εκείνου του κρασιού που τους είχε δώσει ο Πολάρο.  Αυτή ήταν η αρχή μιας άκρως πετυχημένης επιχειρηματικά ιστορίας. Με κορωνίδες το φημισμένο ροζέ του Miraval (με 50 εκατ. δολάρια έσοδα το 2021) και τη σαμπάνια Fleur De Miraval που εδώ και δύο χρόνια είναι το επίσημο ποτό στην τελετή απονομής των Όσκαρ.

Miraval

Η παραγωγή κρασιού έγινε το πάθος του Πιτ – μαζί και το δηλητήριο του (προοικονομία). Στο Miraval ήταν που ήπιαν 5 (!) μπουκάλια κρασί μαζί με τον Κουέντιν Ταραντίνο και κάπως έτσι το αρχικό «no» στην πρόταση να παίξει στο Inglourious Basterds έγινε ένα θερμό «ναι ρε συ φίλε, πάμε να το κάνουμε»

Το ίδιο δυνατά απορροφούσε τον Πιτ και η ανακαίνιση του κάστρου. Ως και 12 ώρες την ημέρα μπορεί να περνούσε μιλώντας με αρχιτέκτονες, διακοσμητές, χτίστες, υδραυλικούς και δικηγόρους. Σε αυτό το μέρος ήταν ο εαυτός του. Δεν ήταν το παγκόσμιο πρόσωπο του σινεμά. Αλλά ένας απλός καθημερινός άνθρωπος. Καθόταν συχνά σε ένα βράχο, παίζοντας κιθάρα και καπνίζοντας. Έκανε τζόκινγκ στους δρόμους, στα μονοπάτια και τα άλση του κτήματος. Είχε επίσης όραμα να μετατρέψει το χώρο σε καλλιτεχνικό στέκι, σε ένα ναό της τέχνης.

Η Τζολί πάλι, περνούσε πολύ περισσότερη ώρα στο γραφείο της, ετοιμάζοντας δουλειά στο πλαίσιο του ρόλου της ως πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών. Με το κρασί όσο περνούσε ο καιρός όλο και λιγότερο ασχολούνταν. Δεν της άρεσε αυτό που έβλεπε να κάνει στον άνδρα της το αλκοόλ. Λίγο λίγο και τελικά πολύ.

Η αρχή του τέλους – Το Miraval ως σύμβολο

Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο; Εν προκειμένω, η απάντηση είναι ένα τεράστιο «ναι». Το Miraval έγινε η σύνοψη, το σύμβολο του ζεύγους Μπραντζελίνα. Ο παραλληλισμός, αν προτιμάτε.

Όπως έγραψε η Τζολί σε ένα mail που έστειλε στον πρώην άντρα της το 2021, τέσσερα χρόνια δηλαδή μετά το διαζύγιο: «Ακόμα και τώρα είναι αδύνατο να γράψω αυτά τα λόγια χωρίς να κλάψω. Πάνω από όλα, είναι το μέρος που φέραμε σπίτι τα δίδυμα και παντρευτήκαμε πάνω από μια πλάκα στη μνήμη της μητέρας μου. Ένα μέρος που νόμιζα πως θα γεράσω. Αλλά είναι επίσης το μέρος που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για την οικογένεια μας».

Οι δυο τους έχουν μπλέξει σε μια σκληρή νομική μάχη. Με διαφορετικές αφηγήσεις μιας σκοτεινής και ταραχώδους ιστορίας. Κατά την Τζολί, φταίει η κατάχρηση αλκοόλ και η θέληση για οικονομικό έλεγχο. Κατά τον Πιτ, όλα έχουν να κάνουν με εκδίκηση και αντίποινα.

Οι μεγάλοι έρωτες, συμβαίνει συχνά, γίνονται μεγάλα μίση. Όσο με πάθος έπεσαν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου όταν, το 2005, γύριζαν το Mr. & Mrs. Smith, άλλο τόσο άσχημος και σκληρός αποδείχτηκε, χρόνια αργότερα, ο χωρισμός τους.

To final countdown ξεκινά την Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016. Η οικογένεια συγκεντρώθηκε για αυτό που κάποιος στο κτήμα θα αποκαλούσε αργότερα «Μυστικό Δείπνο». Ο Πιτ είχε μόλις επιστρέψει από την Κροατία, όπου συμμετείχε επικοινωνιακά στη δημιουργία ενός οικολογικού θέρετρου αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Τζολί, από μια τριήμερη επίσκεψη σε καταυλισμό στην Ιορδανία που φιλοξενούσε 60.000 Σύρους πρόσφυγες.

Τώρα ήταν μαζί, οι δύο τους με τα παιδιά τους, στο μέρος που αγαπούσαν περισσότερο. Η οικογένεια συγκεντρώθηκε στο γρασίδι με θέα στο νέο γήπεδο ποδοσφαίρου. Έφαγαν σε ένα μακρύ υπαίθριο τραπέζι. Την επόμενη μέρα, πέταξαν προς την καταστροφή….

Έχουν γραφτεί μυριάδες λέξεις για το τι συνέβη στη μοιραία πτήση. Πως ο Πιτ, πιωμένος και πιθανώς μαστουρωμένος, έχασε εντελώς τον έλεγχο. Αρχίζοντας να χτυπάει την Τζολί και κάποια από τα παιδιά, πετώντας πράγματα δεξιά αριστερά στο αεροσκάφος, βρίζοντας και απειλώντας.

Οι εντάσεις μεταξύ του αντρόγυνου σιγόβραζαν έναν ολόκληρο χρόνο. Προσπάθησαν να κρατήσουν τη διαμάχη μεταξύ τους και είχαν συμφωνήσει να μην μαλώνουν ποτέ μπροστά στα παιδιά. Μέχρι εκείνο το εφιαλτικό ταξίδι.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2016, η Τζολί υπέβαλε αίτηση διαζυγίου, επικαλούμενη ασυμβίβαστες διαφορές και ζήτησε την επιμέλεια των έξι παιδιών της. Ήταν το πρώτο πλάνο ενός πολέμου δίχως τέλος. Στο επίκεντρό του ήταν τα παιδιά και εν συνέχεια το πιο πολύτιμο κοινό περιουσιακό τους στοιχείο: το Miraval.

Η νομική διαμάχη για το Miraval – Γιατί ο Πιτ έγινε έξαλλος με την πρώην γυναίκα του

Όταν αγόρασαν το κτήμα, ο Πιτ πήρε το 60%, ενώ η Τζολί το 40%. Ο Πιτ είχε ρίξει εκατομμύρια στο Miraval, επεκτείνοντας την επιχείρηση. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 300%. Υπάρχουν λίστες αναμονής για το κρασί, ειδικά για το διάσημο ροζέ. Η συνολική περιουσία του κτήματος εκτιμάται πια πως φτάνει τα 164 εκατ. δολάρια.

Μέχρι τη στιγμή του γάμου, η Τζολί είχε «σταμάτησε να επενδύει», σύμφωνα με τη δήλωση των δικηγότων του Πιτ. Ωστόσο, της μεταβίβασε το 10% του μεριδίου του τον Δεκέμβριο του 2013, «για το ποσό του 1 ευρώ (δεν καταβλήθηκε ποτέ)». Έγιναν έτσι ισότιμοι εταίροι.

Μετά από 4 συνολικά προτάσεις να αγοράσει το μερίδιο της στο Miraval, η Τζολί είπε το «ναι» και το Φεβρουάριο του 2021 συμφώνησαν, στα 54,5 εκατομμύρια δολάρια. Όμως, του την έκανε… γυριστή. Πουλώντας στη ζούλα το μερίδιο που κατείχε στο Miraval στον όμιλο Stoli Group, του Ρώσου ολιγάρχη Γιούρι Σέφλερ, ο οποίος μάλιστα έχει σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν κάτι που όπως γίνεται αντιληπτό αυτήν την εποχή μόνο περιπλέκει τα πράγματα.

Η αγωγή που αυτός κατέθεσε εναντίον της είναι το τελευταίο επεισόδιο μιας δικαστικής διαμάχης που μαίνεται επί μια οκταετία και στη συγκεκριμένη εμπλέκονται τέσσερα δικηγορικά γραφεία από τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία και τις ΗΠΑ. Ο Πιτ ισχυρίζεται ότι η «εκδικητική» πρώην σύζυγός του «συνεργάστηκε κρυφά» με τον Σέφλερ, με σκοπό να τον «κρατήσει στο σκοτάδι».

Πιτ Τζολί Miraval

Ο έρωτας τύφλωσε τον Πιτ το 2008 – Τι του έγραψε χρόνια αργότερα η Τζολί μέσω mail

Να πούμε ότι πίσω στο 2008, οκτώ ημέρες πριν υπογραφούν τα συμβόλαια για την αγοραπωλησία του σπιτιού, ο νομικός εκπρόσωπος της Τζολί πρότεινε να προστεθεί μια ρήτρα που όριζε ότι, εάν το ζευγάρι χωρίσει ποτέ, ο καθένας θα είχε το δικαίωμα να αγοράσει το μερίδιο του άλλου στο Miraval.

Ο Πιτ απέρριψε την ιδέα λέγοντας ότι «δεν ήταν απαραίτητο για δύο λογικούς ανθρώπους». Ωστόσο, στο πλαίσιο της υποτιθέμενης αιώνιας αγάπης τους, επέμενε ότι αυτός και η Τζολί έκαναν αργότερα μια συμφωνία συμφωνώντας να μην «πουλήσουν ποτέ τα αντίστοιχα ποσοστά τους στο Miraval χωρίς τη συγκατάθεση του άλλου». Είναι μια συμφωνία που η Τζολί αρνείται, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπήρξε ποτέ»,

«Αγαπητέ Μπραντ», έγραψε η Αμερικανίδα ηθοποιός με mail στον Πιτ στις 21 Ιανουαρίου 2021. «Έφτασα σε μια οδυνηρή απόφαση, με βαριά καρδιά». Ξεκίνησε με τα καλά: πόσο ενθουσιασμένη ήταν όταν αγόρασαν το Miraval, τις όμορφες αναμνήσεις της από το μέρος. Στη συνέχεια πήγε στο κακό κομμάτι: Στο πώς δηλαδή σηματοδότησε την αρχή του τέλους της οικογένειάς τους και «μια επιχείρηση που επικεντρώνεται στο αλκοόλ».

«Προσπάθησα να παραμείνω ανοιχτή στην επιχείρηση, να τη δω ως κάτι που θα μπορούσε να είναι θετικό για την οικογένειά μας και ως εκ τούτου δεν αποχώρησα», έγραψε. «Βλέπω τώρα πώς με ήθελες πραγματικά εκτός παιχνιδιού και πιθανότατα θα χαρείς να λάβεις αυτό το email».

Από τον χωρισμό τους και μετά, έγραψε στο mail, «έχω δει πολλές απερίσκεπτες συμπεριφορές, χρήματα που ξοδεύονταν με τρόπους που δεν θα είχα εγκρίνει και αποφάσεις για τις οποίες δεν ζητήθηκε η γνώμη μου».

Ιδιαίτερα «ταράχτηκα από τις πρόσφατες εικόνες που κυκλοφόρησαν για να πουλήσεις αλκοόλ», προφανώς αναφερόμενη σε μια διαφημιστική καμπάνια της Miraval που περιείχε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του Πιτ να κοιμάται σε μια ξαπλώστρα. «Μου θύμισε επώδυνες στιγμές». «Το Miraval για μένα πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2016», κατέληγε, αναφερόμενη στην ημερομηνία της μοιραίας πτήσης, «και όλα όσα έχω δει τα τελευταία χρόνια το επιβεβαίωσαν δυστυχώς».

Για κάποιους, όλο αυτό είναι μια ανθρώπινη τραγωδία. Ειδικά για τον Πιτ. «Ελπίζω να δείξετε λίγο επιείκεια σε έναν άνθρωπο που έπεσε σε μια δίνη», λέει ένα άτομο που γνώριζε την οικογένεια. «Όλοι σοκαρίστηκαν από την έκρηξη στο αεροπλάνο, γιατί ο Μπραντ δεν είναι καταχρηστικό άτομο. Αλλά ακόμα πιο καταστροφικό ήταν αυτό που ακολούθησε: ο Μπραντ αποξενώθηκε από αυτούς που αγαπά περισσότερο – τα παιδιά του»

Το Miraval ήταν εξ αρχής ενός τόπος για τα παιδιά. Για την οικογένεια. Μόνο που τώρα μαραζώνει. Ναι, η επιχείρηση κρασιού ανθεί. Και κρατάει το μέρος σε κίνηση. Αλλά στο σπίτι, τα δωμάτια, τα έπιπλα, όλα είναι όπως τα άφησαν το Σεπτέμβριο του 2016. Κανείς από την οικογένεια δεν έχει επιστρέψει στο Miraval από τότε για να μείνει. Κανείς. Ούτε ο Πιτ. Μόνο για να τσεκάρει την επιχείρηση. Δεν το είχε φτιάξει αυτό το μέρος για να μένει μόνος. Κι ας έχει αφήσει πίσω του την εποχή Μπραντζελίνα.

*Με πληροφορίες από το Vanity Fair