Κάθε μέρα, κάθε ώρα, οι Ερυθρές Αγγελίες της Interpol ανανεώνονται. Χιλιάδες καταζητούμενοι αναζητούνται ανά τον κόσμο, ωστόσο μία από αυτές τις Αγγελίες παραμένει ενεργή, χωρίς την παραμικρή αλλαγή στο status της, τα τελευταία περίπου 6 χρόνια.

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των Αγγελιών, η συγκεκριμένη φωτογραφία μοιάζει αταίριαστη σε σχέση με τις υπόλοιπες. Απεικονίζει το διαβατηριακό καρέ μίας νεαρής, γύρω στα 20. Η Σλομποντάνκα «Μπόμπα» Τόσιτς είναι σήμερα 37. Έχει κατηγορηθεί, έχει καταδικαστεί για συνέργεια σε απόπειρα δολοφονίας και σύμφωνα με την Interpol, έχει εμπλακεί σε εγκληματική οργάνωση.

Όμως, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, κάθε λακωνική φράση που χρησιμοποιούν σχεδόν όλες οι Αρχές ανά τον κόσμο (η Interpol δεν μπορεί ν’ αποτελέσει εξαίρεση) κρύβει μία ιστορία.

Interpol Slobodanka Tosic
Η Ερυθρά Αγγελία της Interpol για την Τόσιτς

Στην προκειμένη περίπτωση κρύβει την ιστορία μίας γυναίκας-δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποίησε, τουλάχιστον δύο από τους μεγαλύτερους βαρόνους του οργανωμένου εγκλήματος στην πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία.

Αν μη τι άλλο μία ιστορία που κάνει τους Σέρβους, τους Κροάτες και τους Βόσνιους να καγχάζουν όταν ακούν πως η Αθήνα είναι η… Σιναλόα των Βαλκανίων.

Το μήνυμα-παγίδα

Άνοιξη, Απρίλιος του 2006. Μία γυναίκα πληκτρολογεί διστακτικά ένα μήνυμα στο κινητό της. Υποτίθεται πως θα ήταν ένα απλό μήνυμα, για μία καθημερινή υπόθεση. Το πρόβλημα πήγαζε από τον παραλήπτη. Ήταν ένας άνδρας με δύναμη, αλλά με ξεκάθαρη αδυναμία στην αποστολέα. Ενδεχομένως, ό,τι κι αν ζητούσε εκείνη, εκείνος θα το έκανε πειθήνια. Χωρίς δεύτερη σκέψη. Φτάνει μόνο να είναι δίπλα της.

«Έι, μπορείς να με πετάξεις κάπου; Ένας φίλος μου έχει κάτι σενάρια και πρέπει να τα μελετήσω». «Είναι ευκαιρία για μένα, πάμε να τα πάρουμε». Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το νόημα. Τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους.

Μέσα σε λίγα λεπτά, ο άνδρας έφτασε στο σπίτι της. Μόλις την είδε ένιωσε ακριβώς το ίδιο συναίσθημα, όταν την πρωτοείδε μέσα στη φυλακή. Εκείνη επισκεπτόταν συχνά πυκνά το σωφρονιστικό κατάστημα για να δει τον παππού της. Η σύνδεση ήταν δυνατή μεταξύ τους. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν το φλερτ εξελίχθηκε σε κάτι άλλο.

Είναι σίγουρο όμως, πως ο άνδρας που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός ζευγαριού στη Βοσνία, μιλούσε συνέχεια γι’ αυτή σε έναν συγκρατούμενό του. Έναν συγκρατούμενο που έμελλε να γίνει φίλος του, συνεργάτης του, αντίζηλος και εντέλει θανάσιμος εχθρός του.

Η απόσταση που διένυσαν ήταν μικρή. Έφτασαν στην ήσυχη γειτονιά Βράνιες, στη Λουκάβιτσα στο ανατολικό Σεράγεβο. «Εδώ είμαστε», είπε εκείνη, μόλις έφτασαν στο καφέ μπαρ “Sport”. Η εντυπωσιακή γυναίκα, βγήκε από το όχημα. Ο άνδρας δεν μπορούσε να βγάλει από πάνω της τα μάτια του. Κάποια στιγμή βλέπει πως εκείνη κλείνει το στόμα της με το χέρι της. Ξαφνιάστηκε. Σχεδόν αμέσως έπεσε βροχή από σφαίρες.

Ο άνδρας δεν είχε κανέναν ενδοιασμό. Μπορεί να ένιωσε ένα κάψιμο, μία από τις σφαίρες τον βρήκαν στο σώμα. Ωστόσο δεν ήταν συνηθισμένος τύπος. Έβγαλε όπλο και αντεπιτέθηκε. Μέσα στον χαμό, διέκρινε δύο άνδρες να πυροβολούν με καλάσνικοφ. Μέσα στα δευτερόλεπτα που ακολούθησαν, ο άνδρας έκανε χιλιάδες σκέψεις. «Τους είδε και ταράχτηκε; Πως μου ξέφυγε; Ή μήπως ήταν σήμα για μένα; Μήπως το κλείσιμο του στόματος ήταν το σινιάλο για να με καθαρίσουν;».

Η αντεπίθεση ξεκίνησε. Το όπλο του ενός εκτελεστή κόλλησε. Ο άνδρας πυροβόλησε και τραυμάτισε τον άλλο. Ο Τζιόρτζε Ζντράλε μπορεί να ήταν λαβωμένος, αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι τη γλίτωσε. Πιο πολύ όμως από τη σφαίρα, τον έκαιγε η Σλομποντάνκα «Μπόμπα» Τόσιτς.

Ένα θανάσιμο ερωτικό τρίγωνο

Η σχέση του Τζιόρτζε Ζντράλε με τον Ντάρκο Ελέζ ήταν δυνατή από την πρώτη στιγμή που γνωρίστηκαν στη φυλακή. Η πορεία τους ήταν προδιαγεγραμμένη και γι’ αυτούς η λέξη σωφρονισμός δεν υπήρχε στο λεξιλόγιό τους. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα έβγαιναν από τη φυλακή. Και όταν βγήκαν, το Σεράγεβο ήταν πεδίο ανοικτό για να χτίσουν τα εγκληματικά τους βασίλεια.

Interpol
Ο Τζιόρτζε Ζντράλε την εποχή της δίκης του

Συνεργάστηκαν για ένα σημαντικό διάστημα και έκαναν πάσης φύσεως «δουλειές». Από κλοπές και ληστείες, μέχρι και απαγωγές και εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου. Ναρκωτικά και εμπόριο όπλων. Η χρυσή εποχή της συνεργασίας σύντομα θα έφτανε στο τέλος της. Η σύγκρουση συμφερόντων, τα κέρδη και εν τέλει η Σλομποντάνκα, θ’ αποτελούσαν ένα μείγμα που θα απέφερε τη σύγκρουση των δύο μαφιόζων.

Ο Ζντράλε φαίνεται πως κρατούσε επαφές με την «Μπόμπα», ακόμη και όταν εκείνη πολύ κοντά στον Ντάρκο Ελέζ. Τα κουτσομπολιά της εποχής έλεγαν πως η Τόσιτς τα είχε και με τους δύο. Δεν είναι διόλου τυχαίο, πως την εποχή της απόπειρας δολοφονίας του Ζντράλε, οι πληροφορίες των Αρχών, αργότερα και της Interpol, μιλούσαν για το πανούργο σχέδιο του Ελέζ, να χρησιμοποιήσει την Τόσιτς για να παρασύρει τον Ζντράλε σε παγίδα θανάτου.

Interpol
Ο Ντάρκο Ελέζ

Στην πραγματικότητα η Τόσιτς καταδικάστηκε από τα αρμόδια δικαστήρια γι’ αυτή τη συμμετοχή της. Φρόντισε ο Ζντράλε γι’ αυτό, καθώς στην απολογία του έφερε «αποδείξεις» πως η Τόσιτς ήταν εκείνη που έκανε σινιάλο για να ξεκινήσει η επίθεση. Η κατάθεση αυτή βοήθησε τις τοπικές Αρχές να ξεριζώσουν μεγάλο κομμάτι της Μαφίας της περιοχής. Σε αντάλλαγμα «έφαγε» μόνο 20 χρόνια φυλακή. Παράλληλα αυτή ήταν και η αρχή του τέλους της συμμορίας του Ελέζ.

Η επιχείρηση Λούτκα (κούκλα), η καταδίκη και η Ερυθρά Αγγελία της Interpol

Ήταν μόλις 19 ετών όταν πήρε τον τίτλο της Μις των βοσνιακών καλλιστείων και αμέσως κέρδισε το ενδιαφέρον των τοπικών Media, ενώ και η σερβική σόου μπιζ έδειξε να πιστεύει πως η Σλομποντάνκα «Μπόμπα» Τόσιτς μπορεί να βρει τη θέση της και στη δική τους αγορά. Μιλάμε άλλωστε για χώρες μπορεί να χωρίστηκαν από τον πόλεμο, υπήρχαν όμως και θα υπάρχουν πάντα πράγματα που θα τους συνδέουν.

Έτσι λοιπόν, ο Τόσιτς πήρε μέρος στο Survivor του 2008 και συγκεκριμένα στη σέρβικη εκδοχή του format. Δεν τα κατάφερε ιδιαίτερα καλά, μιας και τερμάτισε 21η, ωστόσο δεν χρειάστηκε και πολύ για να μπει στο star system.

Οι προτάσεις διαδέχονταν η μία την άλλη και σε εκείνη την πολύπαθη γωνιά των Βαλκανίων, η «Μπόμπα» έγινε πιο hot απ’ ότι ήδη ήταν. Σαφώς, στην εποχή των περιοδικών, το εξώφυλλο στο Playboy έγινε παράσημο και διαβατήριο για όλων των ειδών τις πόρτες.

Interpol
Στιγμιότυπο από τη φωτογράφισή της στο Playboy

Όλα τα ωραία όμως κάποτε τελειώνουν. Η προσκόλλησή της με τους άνδρες του υποκόσμου, έφερε και το ενδιαφέρον της αστυνομίας. Οι πληροφορίες ήταν αρκετές. Οι αστυνομικές Αρχές σχημάτισαν μία συντονισμένη επιχείρηση που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2013 προχωρώντας σε 32 συλλήψεις, στην πλειοψηφία τους άνδρες που εμπλέκονταν στη φατρία του Ντάρκο Ελέζ. Λίγους μήνες αργότερα συνελήφθη τόσο η Τόσιτς (στην Κροατία δυνάμει διεθνούς εντάλματος σύλληψης) και ο Ελέζ.

Η «Μπόμπα» εκδόθηκε στην Βοσνία τον Ιούλιο του 2015, αν και στην ανάκριση αρνήθηκε πως συμμετείχε σε σχέδιο εξόντωσης του Ζντράλε. Αυτή ήταν και η βασική κατηγορία εναντίον της. Αργότερα η Τόσιτς τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στο χωριό της, ονόματι Χαν Παϊέσκα, στη Βοσνία, μέχρι τη δίκη. Λίγο καιρό αργότερα, δραπέτευσε, αφού νωρίτερα είχε καταδικαστεί σε 2,5 χρόνια φυλακή για συνέργεια στην περιβόητη απόπειρα δολοφονίας του Ζντράλε. Η καταδίκη ήρθε τον Μάρτιο του 2016. Έναν χρόνο αργότερα, η Interpol εξέδιδε την Ερυθρά Αγγελία. Η Σλομποντάνκα Τόσιτς ήταν άφαντη.

Interpol
Κατά την άφιξή της στα δικαστήρια. (Πηγή: Avaz)

Κάτω από τις φτερούγες του Σέρβου πολιτικού – Η κάμερα που τους αποκάλυψε (;)

Οι μήνες περνούσαν και η «Μπόμπα» χαρακτηριζόταν πλέον «φάντασμα». Κανείς δεν την είχε δει, κανείς δεν είχε την παραμικρή πληροφορία για το που μπορεί να βρισκόταν. Άλλοι μιλούσαν για διαφυγή της στην Κροατία, άλλοι πως πήρε κάποιο από το μερίδιο των χρημάτων που είχε ληστέψει η συμμορία του Ελέζ και πως έφυγε από την Ευρώπη.

Μέχρι τον Μάιο του 2017, όταν ένας ένοικος σε πολυκατοικία του Βόζντοβατς του Βελιγραδίου, παρατήρησε πως μία μυστηριώδης ξανθιά μπαινόβγαινε στο διαμέρισμα του υπερσυντηρητικού πολιτικού της Σερβίας, Ζίκα Γκοΐκοβιτς. Ο βασιλόφρονας πολιτικός, επί σειρά ετών βουλευτής του σερβικού κοινοβουλίου, πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να μετακινείται με μία ξανθιά που κάλυπτε τα χαρακτηριστικά της.

Interpol
Ο Ζίκα Γκοΐγκοβιτς

Τα βίντεο από την κάμερα ασφαλείας της πολυκατοικίας, εστάλησαν ανώνυμα στον αρχισυντάκτη της ιστοσελίδας nova.rs. Ένας πραγματικός σεισμός σημειώθηκε εκείνη την εποχή στην βαλκανική χώρα. Τα κουτσομπολιά έδιναν και έπαιρναν, με τον Γκοΐκοβιτς ν’ αρνείται με όλους τους τρόπους και τους τόνους πως η μυστηριώδης ξανθιά ήταν η Τόσιτς.

Δεν αρνήθηκε όμως ένα πράγμα: Πως γνώριζε προσωπικά την Σλομποντάνκα «Μπόμπα» Τόσιτς.

«Ούτε την κρύβω, ούτε είμαι σε σχέση με την Σλομποντάνκα Τόσιτς. Ξέρω ότι θα μου δείξετε φωτογραφίες που αποδεικνύουν το αντίθετο. Ωστόσο την έχω δει μόνο μερικές φορές στο παρελθόν μέσω της αδελφής της (πρωταθλήτρια στο kick boxing) και τη μητέρα της πρόσφατα. Και αυτό επειδή με κάλεσε για ν’ απολογηθούν για το γεγονός πως μου προκάλεσαν τόσα προβλήματα. Η Τόσιτς δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαμέρισμά μου. Όλοι γνωρίζουν ότι είμαι οικογενειάρχης. Δεν έχω καμία σχέση με εγκληματίες», είπε ο Γκοΐκοβιτς σε συνέντευξή του.

Interpol
Η Interpol αναζητά τα… μυστικά της

Έκτοτε, ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Η Σλομποντάνκα Τόσιτς είναι ένα φάντασμα. Δεν υπάρχει η παραμικρή πληροφορία για εκείνη. Παρά μόνο η Ερυθρά Αγγελία της Interpol, όπου εκείνη κοιτά την κάμερα και χαμογελά.