14:20. 9 Απριλίου 2021. Ο Γιώργος Καραϊβάζ πέφτει σε ενέδρα λίγα μέτρα έξω από το σπίτι του στον Άλιμο. Σ’ ένα παρκάκι στη συμβολή των οδών Μουλόπουλου και Αννίνου. Δύο άντρες πάνω σε μηχανή μέτριου κυβισμού εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά του. Πάνω από δέκα πυροβολισμοί. Τουλάχιστον ανάλογα πυρά τον βρίσκουν στο σώμα και στο κεφάλι. Ο δημοσιογράφος πέφτει ακαριαία αιμόφυρτος και νεκρός στο οδόστρωμα.

Γιώργος Καραϊβάζ

14:20. 9 Απριλίου 2023. Οι ελληνικές Αρχές έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το τι έχει συμβεί, για το πως έχει συμβεί, για το ποιοι βρίσκονται πίσω από την επίθεση. Τους λείπει, όμως, κάτι εξαιρετικά σημαντικό: Τα στοιχεία.

Ο θάνατος του οικογενειάρχη, πλην όμως μαχητικού, ρεπόρτερ έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στο γόητρο της Αστυνομίας. Αυτό, μόνο για λόγους επικοινωνιακούς. Στην πραγματικότητα, οι Αρχές γνωρίζουν καλά πως το μεγαλύτερο πλήγμα έχει να κάνει με το γεγονός πως κατά καιρούς μέλη της Αστυνομίας εκπίπτουν και αξιοποιούν τα γρανάζια του μηχανισμού για να συνάψουν σχέσεις με τον υπόκοσμο.

Αυτό είναι ένα θέμα που ο Καραϊβάζ έθιγε από καιρού εις καιρόν. Ήταν, όμως, πάντοτε στο πίσω μέρος του μυαλού του και στο μέγα χάρτη των ερευνών του. Το ερώτημα που γεννάται πάντως είναι πιο απλό: Ήταν η περιστασιακή και αποσπασματική αστυνομική διαφθορά η μοιραία σφαίρα; Καταπώς φαίνεται, όχι. Η υπόθεση της δολοφονίας του αποτελεί μονάχα ένα κομμάτι μιας δαιδαλώδους κατάστασης, όπου η διακύβευση είναι ασήκωτη για έναν και μονάχο κοινό θνητό.

Ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ξεκινάει σταυροφορία. Σε συνεργασία με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., διαμορφώνει φάκελο με την αφρόκρεμα της ελληνικής Μαφίας, αυτό που ονομάζουμε Greek Mafia.

Για το ακριβές, πάντως, ίσως θα πρέπει να ονοματιστεί πλέον ελληνοαλβανική Μαφία. Η παλιά αμιγώς ελληνική σκληροπυρηνική φρουρά της αποσύρεται κατά κανόνα βιαίως. Φυσικά με δολοφονίες.

Εν πάση περιπτώσει, η εθνικότητα έχει ελάχιστη σημασία. Ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, παίρνει στα χέρια του το φάκελο και η έρευνα συνεχίζεται. Συλλήψεις γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ωστόσο η Αστυνομία δεν συνδέει οποιαδήποτε από τις παρεμφερείς υποθέσεις με το ξεκαθάρισμα διαδοχής στην ελληνική Μαφία. Ποτέ επίσημα. Είναι, άλλωστε, δεδομένο πως, αν υπήρχε κάποια χειροπιαστή σύνδεση, θα ήταν εντελώς πρόθυμη να τη μοιραστεί.

Δεν υπάρχουν συμπτώσεις

Ο μετρονόμος της υπόθεσης δίνει ξεκάθαρο ρυθμό και αυτός δεν είναι άλλος από τη δράση των κακοποιών που στρέφονται ενάντια στις σάρκες τους. Το νέο αίμα διψάει για το παλιό.

Η δολοφονία Καραϊβάζ αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα άλλων δολοφονιών κι αυτό διότι είχε αναπτύξει την ικανότητα να λαμβάνει πληροφορίες και από τη φωτεινή αλλά και από τη σκοτεινή πλευρά του νόμου. Χαρακτηριστικό τρομακτικά σπάνιο και είναι σαφές πως δεν πρόκειται για ένα ταλέντο που επιδεικνύεται ή διαφημίζεται.

Τα ερωτήματα, όμως, «ποιος γνωρίζει» και το «ποιος μπορεί να γνωρίζει» πράγματα και καταστάσεις, είναι αυτά που καλούνται να απαντηθούν πρώτα, το συντομότερο δυνατό και με αποτελεσματικότητα, για να πάψουν να υφίστανται ως ερωτήματα, ιδίως σε περιόδους κρίσεων. Και είναι αλήθεια πως η ελληνική Μαφία περνάει μία τέτοια την τελευταία 10ετία τουλάχιστον.

Μιλάμε πραγματικά όμως για μία κρίση εντός ενός ανίερου οργανισμού; Μήπως η ερμηνεία του εσωτερικού πολέμου είναι απλοϊκή έως και αβάσιμη; Τα φαινόμενα εκ των πραγμάτων δείχνουν μία εμπόλεμη κατάσταση. Ωστόσο σε έναν πόλεμο δεν υπάρχουν μόνο χαρακώματα, επιθέσεις και αντεπιθέσεις. Υπάρχουν και δολιοφθορές. Υπάρχει και κατασκοπεία. Υπάρχει και αντιπερισπασμός. Υπάρχουν και θυσίες.

Η νηνεμία πριν από την καταιγίδα

Για να φτάσουμε όμως στις απανωτές δολοφονίες, πρέπει να βρούμε την αφορμή. Και για να γίνει αυτό μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε, χωρίς να απορρίπτουμε από την εξίσωση τις προσωπικές έριδες, τη δίψα για εξουσία, χρήμα, έλεγχο και δύναμη.

Η περίφημη δίκη της Greek Mafia αποτελεί τοπόσημο και ορόσημο. Είναι το σημείο που έστω και πίσω από κουρτίνες και πόρτες, μπορεί ν’ αποτελέσει σημείο αναφοράς το οποίο μπορεί με κάποια ασφάλεια να μας οδηγήσει πίσω στο παρελθόν, να μας οριοθετήσει στο παρόν και να προδιαγράψει το μέλλον.

Το πόρισμα του τότε διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, σχετικά με το κύκλωμα μαφιόζων, επίορκων αστυνομικών και δικηγόρων, φτάνει στα χέρια του εισαγγελέα τον Δεκέμβριο του 2016.

Μία βραδυφλεγής βόμβα, που από εκείνη τη στιγμή αρχίζει να μετρά αντίστροφα. Μιλάμε βεβαίως για το κύκλωμα προστασίας 350 οίκων ανοχής, 300 χαρτοπαικτικών λεσχών και 250 studios και strip clubs, μία φάμπρικα που αποφέρει 1.000.000 ευρώ μηνιαίως, τζίρος που αναδιανέμεται συνεχώς προς τη σκοτεινή πλευρά της κοινωνίας αλλά και στην γκρίζα. Αυτή που εξέπεσε.

Μέσα από την έρευνα προκύπτει και το όνομα του Γιώργου Καραϊβάζ. Γιατί; Αυτό μόνο εκείνος μπορεί να το εξηγήσει. Και όπως θα αντιληφθεί κανείς λίγο αργότερα, έστω και μετά θάνατον, μπορεί να το κάνει καλύτερα από τον καθένα μας.

Πολύ αργότερα, στη δημοσιότητα διέρρευσε μία φωτογραφία μεταξύ άλλων. Ο Δημήτρης Μάλαμας, επονομαζόμενος και ως ο «ταμίας» δίνει έναν φάκελο σε απόστρατο υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΕΛ.ΑΣ. Τα κομμάτια μοιάζουν να βρίσκουν μία σύνδεση.

Ο Δεύτερος Μεγάλος Πόλεμος της Μαφίας

Είναι κομμάτι αφελές να πιστέψει κανείς πως το πόρισμα της ΕΥΠ ήταν το μοναδικό σημείο από το οποίο ξεκίνησε ένας ιός θανάτου που μόλυνε και τον επίμονο δημοσιογράφο. Ανάμεσα σε όλα, υπάρχουν φυσικά και οι εσωτερικές συγκρούσεις στις τάξεις του υποκόσμου.

Κάπως έτσι ίσως να μπορεί να συνδεθούν τα πρώτα βήματα στον χορό του θανάτου που ακολούθησε.

Στις 3 Μαΐου του 2017, ο Βασίλης Γρίβας δολοφονείται μπροστά στο σχολείο του παιδιού του. Μία από τις ηγετικές μορφές εκ των ισχυρών φατριών της Μαφίας πέφτει νεκρός, σε ένα χτύπημα το οποίο μοιάζει παράταιρο σε σχέση με αυτά που έβλεπε το Εκβιαστών σχεδόν δύο δεκαετίες νωρίτερα κατά τη διάρκεια του Πρώτου Μεγάλου Πολέμου της Μαφίας. Η παρουσία του παιδιού του Γρίβα στον τόπο του εγκλήματος αντίκειται στον άγραφο νόμο ακόμη και στη ζούγκλα της Μαφίας.

Γιώργος Καραϊβάζ

Στις 17 Ιανουαρίου του 2018 στο Χαϊδάρι, ο Βασίλης Στεφανάκος δολοφονείται. Η ισχυρότερη προσωπικότητα στον κόσμο της Μαφίας δέχεται σχεδόν 30 σφαίρες, αφήνοντας μία από τις παλαιότερες φατρίες που ήλεγχαν τη δυτική Αττική, ορφανή. Όπως είχε καταγράψει ο Γιώργος Καραϊβάζ λίγο αργότερα εκείνη την εποχή, οι εκτιμήσεις τόνιζαν πως το μακέλεμα του capo dei capi ήταν αντίποινα για τη δολοφονία του Γρίβα.

Γιώργος Καραϊβάζ

Στις 19 Απριλίου του 2018 πέφτει νεκρός έξω από το σπίτι του ο Γιώργος Λίτσας, πρώην συνεργάτης του Γρίβα, ο οποίος στην πορεία φέρεται να άλλαξε στρατόπεδο τασσόμενος στο πλευρό του Στεφανάκου. Στον «Μπούμπη» όπως τον αποκαλούσαν έστησαν ενέδρα έξω από το σπίτι του στους Αγίους Αναργύρους.

Γιώργος Καραϊβάζ

Την 1η Μαΐου του 2018 συμβαίνει το αναπάντεχο. Η δολοφονία που στην ουσία επιβεβαιώνει ότι κάτι μεγαλύτερο «παίζει» πίσω από τον κύκλο θανάτου. Ο πρώην ΕΚΑΜίτης Σπύρος Παπαχρήστου, δολοφονείται έξω από την ταβέρνα «Κρητικός» στα Γλυκά Νερά. Τα στοιχεία για τον συγκεκριμένο άνθρωπο είναι ελάχιστα. Οι φήμες όμως είναι άπειρες. Ο Παπαχρήστου έχει σεβαστό όνομα στον κύκλο των μεγαλοεπιχειρηματιών. Στον κύκλο της Εκκλησίας. Στον πολιτικό κόσμο. Κατά πολλούς και φυσικά και κατά τον Γιώργο Καραϊβάζ, είναι εκείνος που κρατούσε τις ισορροπίες μεταξύ της ημέρας και της νύχτας.

Γιώργος Καραϊβάζ

*Στις 22 Ιουνίου 2021 εντοπίζεται νεκρός ο Σταύρος Δογιάκης, ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Κρητικός». Οι εκτιμήσεις μιλούν για αυτοκτονία. Με… δύο σφαίρες. Πολλοί σπεύδουν να συνδέσουν το περιστατικό με τη δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς στα Γλυκά Νερά από τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, κάνοντας λόγο για μία υπόθεση που αφορούσε μεταφορά ναρκωτικών με το ελικόπτερο του ισοβίτη πιλότου. Βεβαίως και δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.

Στις 27 Ιουνίου 2018 δολοφονείται ο Μανώλης Καραγιάννης στο Παλαιό Φάληρο. Ο «Καράφλας» αποτέλεσε τον τελευταίο συνεργάτη του Βασίλη Γρίβα, με τους δύο άνδρες να συμμαχούν, όταν ο Λίτσας βρέθηκε στο πλευρό του Στεφανάκου. Και κάπου εκεί στον υπόκοσμο τραβιέται μία κόκκινη γραμμή.

Γιώργος Καραϊβάζ

Η κόκκινη γραμμή και η σκοτεινή περίοδος διαδοχής

Διαφαίνεται πως σε εκείνο το χρονικό σημείο, μία συνάντηση στην Ηλιούπολη τον Αύγουστο του 2018 προκύπτει μία απόφαση για εκεχειρία μεταξύ των φατριών της Μαφίας. Το πράγμα είχε ξεφύγει. Όπως και ο ίδιος ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε δημοσιεύσει κατά τα φαινόμενα συναποφασίστηκε να σταματήσει ο αιματηρός κύκλος. Η φαγωμάρα είχε αναδείξει νέους παίκτες στο τραπέζι του υποκόσμου. Γι’ αυτό και στο στόχαστρο βρέθηκε η Κατερίνα Bella Mafia Αναγνωστάκη. Αυτό υποτίθεται πως θα ήταν το τελευταίο χτύπημα και έπειτα μόνο… business. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2018, η ανερχόμενη αλλά ιδιαίτερα εξωστρεφής και επικοινωνιακή Bella Mafia πέφτει νεκρή στην Κηφισιά.

Γιώργος Καραϊβάζ

Αυτές όμως δεν ήταν οι τελευταίες σφαίρες που έπεσαν. Ξεκινά είτε μία φρενήρης κούρσα διαδοχής και προσπάθειας κυριαρχίας, είτε μία παρέμβαση που έριχνε συνεχώς λάδι στη φωτιά μέχρι να μην μείνει κανείς από την παλιά και ιστορική φρουρά της Greek Mafia. Άλλωστε οι μισοί από τους προαναφερόμενους αλλά και αρκετοί από αυτούς που τους ακολούθησαν στην πορεία είχαν συμμετοχή ή σχέσεις στις δράσεις των Παλαιοκωσταίων, του Αλκέτ Ριζάι, του «συνδικάτου των εκτελεστών», της φατρίας των Μανιατών και άλλων, σχεδόν μυθικών τη σημερινή ημέρα, πρωταγωνιστών του σκοτεινού κόσμου.

Για να φτάσουμε όμως στη δίκη της Greek Mafia και στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, έπρεπε να πέσει ακόμη περισσότερο νερό στον μύλο. Κομβική φαίνεται να είναι η δολοφονία του Δημήτρη Μάλαμα, του προαναφερθέντα «ταμία» του κυκλώματος προστασίας. Ήταν 29 Οκτωβρίου 2019.

Ακολουθούν οι δολοφονίες του Δημήτρη «Καπέ» Καπετανάκη (Βριλήσσια) στις 10 Δεκεμβρίου του 2020. Του Κώστα «Μαύρου» ή «Γύφτου» Ασημακόπουλου (Ηλιούπολη) στις 28 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου. Ο Γιώργος Καραϊβάζ γίνεται αιχμηρός καθώς αντιλαμβάνεται πως κάτι περίεργο παίζει πίσω από τον νέο αιματηρό κύκλο…

Η περίφημη υπεράσπιση του αρχιβαρόνου «Καπέ»

Η υπόθεση της δολοφονίας του Δημήτρη Καπετανάκη, σόκαρε το πανελλήνιο. Μέρα μεσημέρι στα Βριλήσσια. Αυτό όμως που είχε προκαλέσει μεγαλύτερο ντόρο ήταν το γεγονός πως ο Γιώργος Καραϊβάζ, όπως αναφέρει και ο ίδιος σε άρθρο-κόλαφο στο bloko.gr, είχε αναπτύξει μία σχέση ειλικρίνειας με τον «Καπέ». Ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του βαρόνου της ελληνικής Μαφίας για μία υπόθεση που ο δημοσιογράφος είχε βάσιμες υποψίες να πιστεύει πως πρόκειται για σκευωρία των αστυνομικών Αρχών. Ο ίδιος μάλιστα σημείωνε πως ενώ γνώριζε πως ο «Καπές» ήταν ένας σεσημασμένος δολοφόνος και εκβιαστής, αφ’ ενός δεν είχε τα στοιχεία για να το υποστηρίξει, αφ’ ετέρου δεν μπορούσε να χωνέψει πως στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. υπήρχαν διεφθαρμένα στελέχη.

Γιώργος Καραϊβάζ

Τι έγραψε ο Γιώργος Καραϊβάζ για τον Καπετανάκη

«Ας ξεκινήσουμε με μια παλιά υπόθεση. Η ασφάλεια και συγκεκριμένα το οργανωμένο έγκλημα, παραπέμπει τον Δημήτρη Καπέ, με κατηγορίες περί σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Μάρτυρας υπεράσπισης του είμαι κι εγώ. Σε ερώτηση εισαγγελέα στην προδικασία, “πως εσείς δεχτήκατε να γίνεται μάρτυρας υπεράσπισης του”, η απάντηση μου ήταν η εξής: “Ως πολίτης πρώτα και κύρια και ως πολίτης με αυξημένες γνώσεις συνεπώς και υποχρεώσεις στο όνομα της δικαιοσύνης και στην απόδοση της, αρνούμαι να δεχτώ πως η αστυνομία αφενός σκευωρεί, αφετέρου αποπειράται να εξαπατήσει την ίδια τη Δικαιοσύνη”. Κάπως έτσι κινήθηκαν και οι ερωταποκρίσεις και στο δικαστήριο. Ανοίγουμε αναγκαστική παρένθεση για να πούμε πως η δημοσιογραφική σχέση με τον Δημήτρη Καπέ ανάγεται στο 1996 κι έκτοτε συνοδεύεται με σχέσεις ειλικρίνειας. Πολύ περισσότερης ειλικρίνειας απ’ ότι με επιφανείς αξιωματικούς. Το σε τί συνίστατο η απάτη της ασφάλειας έχει εξηγηθεί σε παλιότερα άρθρα μου και αν χρειαστεί θα επανέλθω. Στο δικαστήριο, όταν τέθηκε διαθλαστικά το ίδιο ερώτημα, η απάντηση μου σχετίστηκε με την αναγωγή στη συνείδηση. Μεταξύ άλλων είχα πει ότι, “προσωπικά μπορεί να θεωρώ τον κ. Καπέ υπαίτιο διάπραξης ποικίλων όσων εγκλημάτων. Ακόμα και δολοφονιών. Δεν έχει καμία σημασία όμως το τί θεωρώ ή το τί πιστεύω εγώ, αλλά ποια στοιχεία έχει η αστυνομία και πως με αυτά μπορεί να αποδειχτεί ενώπιον σας η ενοχή. Και απ’ όσα γνωρίζω, κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί εφικτό. Επίσης, αν έγραφα αυτά που θεωρούσα ως δεδομένα, σήμερα δεν θα ήταν κατηγορούμενος ο κ. Καπές, αλλά εγώ στη θέση του κι εκείνος ως κατήγορος μου για συκοφαντία”. Επαναλαμβάνω όμως σε μορφή ρητορικού ερωτήματος, “θα διατηρήσω ήσυχη τη συνείδηση μου όταν γνωρίζω με γεγονότα και αποδείξεις ότι υπάρχει αστυνομική σκευωρία κι εγώ να σιωπώ;”».

Ο Γιώργος Καραϊβάζ για τις σχέσεις του με τον Δημήτρη Μάλαμα

Ο Δημήτρης Μάλαμας είναι το επόμενο σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας. Ο εισαγωγέας καφέ -στα χαρτιά- ο οποίος δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2018 στο Χαϊδάρι ήταν κι αυτός μέλος της ελληνικής Μαφίας και μάλιστα με ειδίκευση στους εκβιασμούς, την προστασία καταστημάτων και τον παράνομο τζόγο. Οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί ενισχύονται καθώς αποκαλύπτονται οι σχέσεις του Μάλαμα με τον Σπύρο Παπαχρήστου. Ο Μάλαμας είχε επαφές και με τον Βασίλη Στεφανάκο.

Γιώργος Καραϊβάζ

Ο Γιώργος Καραϊβάζ λοιπόν είχε συνάψει σχέσεις με Δημήτρη Μάλαμα, όπως ο ίδιος παραδέχεται και πάλι σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα που διατηρούσε, το «bloko.gr». Εξαιτίας αυτών των σχέσεων αλλά και των τηλεφωνικών υποκλοπών της ΕΥΠ ο γνωστός δημοσιογράφος είδε το όνομά του να εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς της ΕΛ.ΑΣ. Προς υπεράσπισή του αλλά και προς υπεράσπιση της σχέσης του με τον Μάλαμα, ο Καραϊβάζ είχε υπογραμμίσει πως αφ’ ενός γνώριζε τη δράση του Μάλαμα, αφ’ ετέρου όμως ο εισαγωγέας καφέ ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για να λάμψει η αλήθεια σε πολλές υποθέσεις που αναδείκνυαν τις σχέσεις του υποκόσμου με τους όποιους διεφθαρμένους αστυνομικούς.

Πως ο Γιώργος Καραϊβάζ κατέγραψε την εμπλοκή του στη δικογραφία

«Όποιον κι αν ρωτήσεις και τοποθετείται στο γεωμετρικό σχήμα που προαναφέραμε, θα σας πει ότι δεν γνώριζε τον Δημήτρη Μάλαμα. Ο υποφαινόμενος (σ.σ. μιλά για τον εαυτό του) τον γνώριζε, και μάλιστα τον γνώρισε μετά από σκληρή κριτική σχετική με την εμπλοκή του ονόματός του σε υποθέσεις διαφθοράς αξιωματικών της ΕΛΑΣ. Η γνώμη μας άλλαξε με την πάροδο του χρόνου. Μας βοήθησε να μάθουμε πολλά τα οποία αγνοούσαμε ως συμβαίνοντα και συμβεβηκότα και με ασύγνωστη επιπολαιότητα -δημοσιογραφική και κοινωνική- αντιπαρερχόμασταν. Μικρό καιρό πριν από το έκβας της ζωής του, τον καταχωρήσαμε στην χωρία των φίλων», έγραψε αναφορικά με τη σχέση του με τον Δημήτρη Μάλαμα και συνέχισε για το θέμα της διαφθοράς στον οποίο ισχυρίστηκε ότι τον ενέπλεξαν:

«Στην έρευνα ωστόσο, επισπεύδουσα εμφανίζεται η εισαγγελέας κ. Ξένη Δημητρίου. Δεν ξέρουμε και ούτε θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτό που θα διαβάσετε διαδραμάτισε κάποιο ρόλο ώστε να μας κάνει τη τιμή να μας συγκαταλέξει στο πάνθεον της αστυνομικής διαφθοράς. Ευπρόσδεκτη η πρόσκληση-πρόκληση και όλα θα απαντηθούν, καθώς είναι μία καλή ευκαιρία να διερευνηθούν στην ουσία τους όλα όσα γράφαμε για το δίκτυο αστυνομικής διαφθοράς από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Επαναλαμβάνουμε πως η στάση μας, ηθικής και αξιοπρέπειας, δεν επηρέασε την κρίση της κ. Δημητρίου, σε κλήση μας στις εσωτερικές υποθέσεις για ένα διαβαθμισμένο έγγραφο και συνακόλουθα την απάντηση μας στις 29 Ιανουαρίου του 2019. Η απάντησή μας σε αρχηγό ΕΛΑΣ και εισαγγελέα Πρωτοδικών για τις συνδικαλιστικές διώξεις, τη φίμωση της ελευθεροτυπίας και εν γένει της σπέκουλας. Κληθήκαμε για ανωμοτί εξέταση μετά από εντολή της εισαγγελέα Ξένης Δημητρίου, αναφορικά με ρεπορτάζ του bloko.gr με ημερομηνία 21 Νοεμβρίου 2018 και με τίτλο: “Ο Άρης κάνει πόλεμο… Ποιοι κορυφαίοι συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ καλούνται να… μετανοήσουν!”. Πρόκειται για ρεπορτάζ αναφορικά με τις συνδικαλιστικές διώξεις που ακολούθησαν τα δραματικά για το κύρος της αστυνομίας γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν σχετικά με την εντολή για μη συλλήψεις, απότοκο προϊόν της οποίας υπήρξαν οι δηλώσεις κορυφαίων συνδικαλιστών οι οποίοι κλήθηκαν σε απολογία, με διαταγή ενός αρχηγού που υπήρξε συνδικαλιστής και με παρελθόν σε δηλώσεις για συνδικαλιστικές διώξεις. Αλλάζουν όμως οι καιροί. Κι επειδή αλλάζουν, ουδείς δεν πρέπει να λησμονεί πως καιροί ου μενετοί…».

Μία σειρά από… ατυχή γεγονότα μέχρι τη «μικρή» δίκη της Greek Mafia

Το ημερολόγιο δείχνει πια 2020. Το περίφημο πόρισμα Ρουμπάτη έχει γίνει γνωστό πως έχει περάσει στα χέρια εισαγγελέα. Οι πρώτες κλήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Σύντομα, υπό τον κίνδυνο της παραγραφής των πλημμελημάτων της Greek Mafia θα ορίζονταν δικάσιμος, από την οποία όμως θα έλειπαν σημαντικά πρόσωπα. Ο Παπαχρήστου, ο Μάλαμας, ο Καπετανάκης και ο Καραϊβάζ. Όλοι τους νεκροί πριν το πρώτο χτύπημα του σφυριού στην έδρα.

Η δίκη πέρασε από τα χίλια κύματα. Μία σειρά από… ατυχή γεγονότα καθιστά τη δίκη σε πραγματικά παρωδία. Οι κατηγορούμενοι κρίνονται αθώοι.

Ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Αθήνας πρότεινε την απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων, με βαριά καρδιά. Κομμάτι της πρότασής του προς τους δικαστές είναι πραγματικά ιστορικό:

«Δυστυχώς, παρά τη βαρύτητα της κατηγορίας, το αποδεικτικό υλικό είναι ανύπαρκτο. Είναι τραγικό. Θα ευχηθώ η άλλη δικογραφία να έχει καλύτερη τύχη. Πρέπει να απαλλαγούν όλοι, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο».

Απ’ ότι φαίνεται η συρροή των ατυχών γεγονότων ήταν αρκετή για να διαλύσουν τη διαδικασία. Η προδικασία κράτησε έξι χρόνια και προέκυψαν μία σειρά από τραγελαφικά λάθη. Οι Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβαν την απομαγνητοφώνηση χιλιάδων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων της ΕΥΠ – συνολικά 90 CD, πολλά από τα οποία δεν «άνοιγαν» για τεχνικούς λόγους – ωστόσο η ίδια υπηρεσία φέρεται να επικαλέστηκε αργότερα φόρτο εργασίας.

Η απομαγνητοφώνηση ανατέθηκε στην Οικονομική Αστυνομία, όμως πρακτικά οι εκθέσεις απομαγνητοφώνησης δεν είχαν σταλεί στο δικαστήριο, παρά μόνο οι αρχικές χειρόγραφες σημειώσεις. Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι εκθέσεις των παρακολουθήσεων δεν μπορούσαν να ληφθούν υπ’ όψιν, διότι δεν υπήρχαν οι σχετικές εισαγγελικές διατάξεις για την άρση απορρήτου…