Η επεισοδιακή καταδίωξη το βράδυ της περασμένης Δευτέρας (22/5) στην Ελεούσα των Ιωαννίνων, έδωσε το στίγμα του άνδρα που κάποιοι έσπευσαν ν’ αποκαλέσουν… Αλβανό «Πάσσαρη».

Δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία πως δεν υπάρχει υπερβολή στον παραλληλισμό και στη σύγκριση με τον… αυθεντικό Έλληνα εγκληματία που απασχόλησε σοβαρά την ελληνική κοινωνία τα περασμένα χρόνια.

Σαφώς όμως κάθε άνδρας που κινείται στη σκιά της παρανομίας κουβαλά μία δική του ανατριχιαστική ιστορία. Έτσι και στην περίπτωση του Λαέρτ Χατζίου κρύβεται ένα αιματοβαμμένο μονοπάτι, τέτοιο που να δικαιολογεί το προσωνύμιο που τον συνδέει με τον Έλληνα κατάδικο.

Στην πραγματικότητα όμως, ο δρόμος του 31χρονου Χατζίου συνδέεται με άλλα κομμάτια στον τομέα της εγκληματικότητας. Και πίσω από αυτή την επεισοδιακή σύλληψη, κρύβονται συμπτώσεις για τον Αλβανό «Πάσσαρη», που τον συνδέουν με το αλβανικό παρακλάδι της Greek Mafia.

Πως ξετυλίγεται το κουβάρι για τον Αλβανό «Πάσσαρη»

Έπειτα από μία επεισοδιακή νύχτα, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, οι ελληνικές Αρχές προχώρησαν σε μία πολύ σημαντική σύλληψη. Μετά από μία καταδίωξη, η ΕΛ.ΑΣ. πέρασε χειροπέδες στον Λαέρτ Χατζίου, έναν σεσημασμένο 31χρονο Αλβανό κακοποιό, ο οποίος καταζητούνταν από την Ιντερπόλ Αλβανίας. Οι Αρχές της γειτονικής χώρας είχαν εκδώσει μάλιστα ερυθρά αγγελία αναζητώντας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα τον Χατζίου.

Λαέρτ Χατζίου, Αλβανό «Πάσσαρη»
Η ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ

Οι αστυνομικοί είχαν κάνει σήμα στον οδηγό ενός οχήματος για έναν τυπικό έλεγχο, ωστόσο ο οδηγός του αυτοκινήτου στο οποίο επενέβαιναν τρεις άνδρες, πάτησε γκάζι. Εκεί ξεκίνησε η καταδίωξη. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης το όχημα εγκλωβίστηκε σε φανάρι και τελικά ακινητοποιήθηκε, όταν χτύπησε σε κράσπεδο και έσκασε το λάστιχο, με αποτέλεσμα να ανοίξουν οι αερόσακοι.

Κατά τη διάρκεια των διαδικαστικών της σύλληψης, ο Χατζίου επέδειξε ταυτότητα με τα στοιχεία ενός Έλληνα ομογενή από τη Γεωργία, του 32χρονου Μίκη Ασκαλίδη. Κατά τη διασταύρωση των στοιχείων, διαπιστώθηκε η αληθινή ταυτότητα του 31χρονου, αλλά και η ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ, καθώς ο Χατζίου έχει στην πλάτη του κατηγορίες για δολοφονίες και απόπειρες.

Η πλαστή ταυτότητα ήταν η πρώτη ένδειξη σύνδεσης με τον εγχώριο υπόκοσμο. Άλλωστε στα τέλη του 2021, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει στην εξάρθρωση μεγάλης σπείρας, με μέλη επίορκους αστυνομικούς που παρείχαν νέες ταυτότητες σε εκείνους που την είχαν ανάγκη: Σε σεσημασμένους κακοποιούς και φυσικά με το αζημίωτο.

Σύνδεση no. 2: Η δολοφονία στη Θηβών

Στο πλευρό του 31χρονου Χατζίου όμως, υπήρχε ένας ακόμη άνδρας ο οποίος έχει εμπλακεί με ξεκαθάρισμα λογαριασμών στον κόσμο της ελληνικής νύχτας. Πρόκειται για τον 35χρονο Γιουτζίν Μπαϊράμι, επίσης Αλβανός, ο οποίος είχε απασχολήσει τις Αρχές καθώς ήταν παρών σε δολοφονική επίθεση σε βάρος ιδιοκτήτη βενζινάδικου στη Νίκαια και συγκεκριμένα στη Λ. Θηβών, το 2021.

Ο Μπαϊράμι είχε τραυματιστεί κατά τη συγκεκριμένη επίθεση, η οποία είχε στόχο τον Μάριους Ντιαμάντι. Πρόκειται για έναν επίσης Αλβανό ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο εκείνη τη νύχτα, ενώ του είχε αποδοθεί συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών και σε κύκλωμα λαθρεμπορίου καυσίμων.

Αλβανό «Πάσσαρη»
Οι Αρχές εξετάζουν τον τόπο του εγκλήματος στο βενζινάδικο της Λ. Θηβών, το 2021

Ο Ντιαμάντι αποτελεί τον δεύτερο συνδετικό κρίκο με τα πράγματα του εν Ελλάδι υποκόσμου. Ο 35χρονος Ντιαμάντι άλλωστε, ο οποίος ήταν σύζυγος της τύποις ιδιοκτήτριας του εν λόγω βενζινάδικου, κυκλοφορούσε και αυτός με πλαστή ταυτότητα. Η νέα σύμπτωση: Είχε κι αυτός όνομα Έλληνα ομογενή, καθώς η ταυτότητά του ανέγραφε «Στέργιος Μαζνεβίδης». Κατά πληροφορίες ο Μπαϊράμι ήταν ξάδελφος του Ντιαμάντι.

Λίγο πριν την έκδοση

Είναι χωρίς αμφιβολία ένα ζήτημα που χρίζει αξιολόγησης από την ΕΛ.ΑΣ., το παρελθόν του 31χρονου Χατζίου. Είναι απαραίτητο να γίνει έρευνα ώστε να διαπιστωθούν άλλες τυχόν συνδέσεις του καταζητούμενου από την Ιντερπόλ με τα παρακλάδια της Greek Mafia, ωστόσο είναι σαφές πως η Ιντερπόλ είναι εκείνη που έχει… προτεραιότητα λόγω της ερυθράς αγγελίας, που αποτελεί στην ουσία ένταλμα σύλληψης.

Για τον Αλβανό «Πάσσαρη» άλλωστε υπάρχει από πίσω του μία βαριά ιστορία, καθώς κατηγορείται πως πήρε μέρος στη «σφαγή της Λούσνια». Θεωρείται μάλιστα ως ο βασικός πρωταγωνιστής εκείνης της υπόθεσης, η οποία ήταν μία οργανωμένη επιχείρηση δολοφονίας τριών τουλάχιστον προσώπων.

Ο Χατζίου φέρεται να ήταν ο πρωτεργάτης της δολοφονίας του Ζαμίρ Λατίφι, του Γιούργκεν Χότζα, ενώ στο περιστατικό τραυματίστηκε σοβαρά ο Μάριους Τζεπετζίου, τον Οκτώβριο του 2017. Για την εν λόγω υπόθεση, δύο συνεργοί του Χατζίου έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα σε ισόβια.

Όπως αναφέρουν τα αλβανικά Μέσα, τα παραπάνω ονόματα αποτελούσαν όλοι πρωτοπαλίκαρα της αλβανικής Μαφίας και η επιχείρηση δολοφονίας τους, είχε να κάνει με πράξεις βεντέτας για αντίστοιχα χτυπήματα που είχαν διαπράξει εκείνοι σε βάρος της συμμορίας του Χατζίου. Όλοι οι παραπάνω εμπλέκονταν σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών. 

Photo credits: Evrokinissi, tvklan.al