Μαγικά μανιτάρια. LSD. Κεταμίνη. Λέμε «όχι» στα ναρκωτικά εκτός κι αν μιλάμε για τα μεγάλα κεφάλια της Silicon Valley, τους πανίσχυρους άλλοτε σπασίκλες που πήραν την εκδίκησή τους κατακτώντας τον κόσμο;

Στην πράξη κάπως έτσι μοιάζει, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal (WSJ). Οι μεγιστάνες του χώρου της τεχνολογίας και οι υψηλά ιστάμενοι υπάλληλοί τους αποτελούν μέρος ενός ανερχόμενου και πολυ δυναμικού κινήματος.

Με μέλη που πιστεύουν πως έτσι θα διευρύνουν τα όρια της σκέψης τους, θα ζήσουν πιο έντονα τη ζωή τους, θα παράγουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στη δουλειά τους και θα νικήσουν την πίεση, το άγχος και το εργασιακό burn out.

Τα ψυχεδελικά ναρκωτικά ως καταλύτης για μια θετική αλλαγή, με άλλα λόγια. Για να αντέξουν σε εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας, για την καταπολέμηση της βαρεμάρας, για το «ακόμα περισσότερα», σε όλους τους τομείς. Είναι, γίνεται, η νέα μόδα, μέρος της εταιρικής κουλτούρας. Δεν είσαι in, μεταφορικά και κυριολεκτικά, αν δεν παίρνεις…

Elon Musk

Ίλον Μασκ και κεταμίνη: Τι απαντάει, τι λένε αυτοί που (τον) ξέρουν

Προφανώς και εύλογα, συνιστά κάτι το προβληματικό σε πρώτη ανάγνωση. Μιλάμε για ανθρώπους με αμύθητες περιουσίες που κρατάνε στα χέρια τους μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη. Μέσα σε αυτούς (εμφανίζεται να) είναι ο Ίλον Μασκ.

Που, σύμφωνα πάντα με αυτό το ρεπορτάζ, λαμβάνει συχνά και μελετημένα ποσότητες κεταμίνης. Κατά βάση, πρόκειται για ένα φάρμακο αναισθησίας, τουλάχιστον έτσι το ξέραμε. Αλλά χρησιμοποιείται εσχάτως και για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Από την οποία λέγεται πως πάσχει ο ιδιοκτήτης του Twitter.

Ο Μασκ, μετά το δημοσίευμα της WSJ, δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διάψευσε κάτι. Είπε μόνο πως ξέρει, από «φίλους του» (από το… χωριό μάλλον, δεν τους ξέρουμε), πως η κεταμίνη χρησιμοποιείται για ασθενείς με κατάθλιψη.

Καθώς επίσης πως έχει θεαματικά αποτελέσματα ειδικά σε σύγκριση με τα παραδοσιακά γι’ αυτές τις περιπτώσεις φάρμακα, που «κάνουν ζόμπι αυτούς που τα παίρνουν» για να δανειστούμε τα λόγια του. Πάντως είναι κοινό μυστικό πως κάνει χρήση κεταμίνης. Επαληθεύεται από πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους πηγές. Τον έχουν δει αρκετοί μάρτυρες.

Παρόμοια περίπτωση με του Μασκ, πάνω κάτω, είναι και αυτή του συνιδρυτή της Google, Σεργκέι Μπριν, ο οποίος από καιρό σε καιρό απολαμβάνει το «ταξίδι» που του προκαλεί η κατανάλωση μαγικών μανιταριών. Τριπάρει, καταπώς το λένε…

Silicon Valley

Η Silicon Valley βρίσκεται υπό την επήρεια

O Σπένσερ Σάλεμ, CEO της νεόφυτης εταιρείας BuildBetter.ai, έχει παραδεχτεί ανοιχτά πως παίρνει μικρές ποσότητες LSD κάθε 3 μήνες επειδή έτσι, ισχυρίζεται, αυτοσυγκεντρώνεται καλύτερα και σκέφτεται περισσότερο δημιουργικά.

Επιμένει επίσης πως κάποιος εξωτερικός παρατηρητής δεν καταλαβαίνει πως έχει καταναλώσει αυτήν την ουσία. Την οποία πάντως λαμβάνει κι άλλες φορές, σε μεγαλύτερες δόσεις, για να «έρθω σε επαφή με τη φύση». Δεν συστήνει πάντως σε άλλους να κάνουν αυτό που ο ίδιος κάνει – πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

Την ίδια στιγμή, η Founders Fund, εταιρεία γνωστή για τις γενναίες επενδύσεις που έχει κάνει σε SpaceX και Facebook, κάνει πάρτι που περιλαμβάνουν απαραιτήτως και ανυπερθέτως τη χρήση ψυχεδελικών ουσιών. Σε αυτά συμμετέχουν μόνο «εκλεκτοί». Με προσκλήσεις που είναι κωδικοποιημένες, με συγκεκριμένο υψηλότατο οικονομικό αντίτιμο για να εξαγοράσεις τη φυσική παρουσία και τη… μεταφυσική εμπειρία, με υπογραφή συμβολαίων εμπιστευτικότητας (what happens there, stays there…).

Τα «έξυπνα ναρκωτικά» by Silicon Valley

Καθότι, σε τελική ανάλυση, όλοι αυτοί οι μεγαλόσχημοι κυνηγάνε το «έξω από αυτόν τον κόσμο». Κάτι δηλαδή που θα τους βγάλει από την καθημερινότητα, που θα τους μυήσει σε κάτι που δεν περιμένουν, αγνοούν.

Πλέον γίνεται όλο και πιο cool ως θέμα συζήτησης, τα ταμπού καταρρίπτονται και γίνεται trend. Η δόση είναι το παν. Σε μικρές ποσότητες, δεν σε μαστουρώνει, αλλά σε κάνει πιο αναλυτικό και πιο alert. «Είναι σαν ένα έξυπνο ναρκωτικό», το θέτουν οι «μύστες».  

Όλο και περισσότεροι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα, να ζήσουν την εμπειρία. Και όλο και περισσότεροι εμφανίζονται πρόθυμοι να τους καθοδηγήσουν σε αυτήν την περιπέτεια.

Είναι προφανώς ένα επικίνδυνο και ακριβό «σπορ». Αλλά τα λεφτά δεν είναι πρόβλημα στην εν λόγω περίπτωση, όπως εύκολα γίνεται κατανοητό. Και δεν είναι μόνο στη Silicon Valley. Αλλά παντού εκεί έξω όπου «παίζουν φράγκα».

Οι μεγάλοι κίνδυνοι που παραμονεύουν

Βλέπεις και ακούς ανθρώπους να μιλάμε ανοιχτά για το πόσο τους αλλάξανε τη ζωή αυτές οι ψυχεδελικές εμπειρίες. Κάτι που βέβαια, ξαναλέμε, είναι μια ιδεατή απεικόνιση μιας πραγματικότητας που δεν είναι για όλους το ίδιο. Θέλει τεράστια προσοχή τι (μικρο)ποσότητες παίρνεις και από τι, κάποιον να σε κατευθύνει σωστά και να είναι διπλά σου αν χρειαστεί – κι αυτό δεν είναι πως αποτελεί πανάκεια.

Κανείς δεν εγγυάται πως όλα θα κυλήσουν ομαλά. Τα τεράστια προβλήματα που γεννά η χρήση ναρκωτικών δεν αλλάζουν επειδή αυτοί που τα παίρνουν είναι πλούσιοι. Παραμένει δηλαδή και ο κίνδυνος της υπερβολικής δόσης και της εξάρτησης και του θανάτου. Ποιος διασφαλίζει στο χρήστη πως θα κοντρολάρει τον εαυτό του;

Εχουν καταγραφεί περιπτώσεις στελεχών που απώλεσαν εντελώς τον έλεγχο. Όπως ενός άλλοτε CEO μεγάλης tech εταιρείας, που έχασε τη ζωή σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι του όντας υπό την επήρεια κεταμίνης. Και δεν πρέπει να παραμελούμε το ηθικό-νομικό κομμάτι της ιστορίας: Οι περισσότερες απ’ αυτές τις ουσίες είναι παράνομες.

Silicon Valley

Στη Silicon Valley υπάρχει omerta εν αναμονή (και) μιας νομικής και ασφαλούς λύσης

Κι έρχεται η οικονομική αλήθεια, των αριθμών, σκάει σαν κύμα που αποκαλύπτει τι συμβαίνει. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγορά ψυχεδελικών (συμπεριλαμβανομένων του LSD και άλλων παραισθησιογόνων ουσιών) γνωρίζει κολοσσιαία ανάπτυξη. Με τζίρο που το 2021 ήταν 2,9 δισ. δολάρια και υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 8 δις. ως το 2029.

Στη Silicon Valley υπάρχει μια σιωπηρή ανοχή γύρω από το θέμα των ναρκωτικών. Οι περισσότερες εταιρίες δεν κάνουν παρά σπάνια τεστ στους υπαλλήλους τους. Αλλά σταδιακά αρχίσει να εντείνεται η ανησυχία. Όχι τόσο για τη χρήση, όσο για το ενδεχόμενο να τους βρουν οι Αρχές και να εχουν νομικούς μπελάδες.

Αυτό που αναζητείται κατά βάση είναι μια χρυσή τομή. Να βρεθεί δηλαδή ένας τρόπος να γίνουν αυτά τα ναρκωτικά ασφαλή και νόμιμα. Γίνεται; Ερευνητές ανά τον κόσμο αυτό ακριβώς ψάχνουν αυτή τη στιγμή. Το πώς. Δεν θα μας έκανε εντύπωση αν μαθαίναμε πως οι χρηματοδότες τους βρίσκονται (και) μέσα στη Silicon Valley.