Σε πεδίο μάχης μετατρέπεται μια φορά το χρόνο για 3 ολόκληρες μέρες η Βόρεια Ιταλία. Τα πολεμοφόδια είναι χιλιάδες πορτοκάλια με τους «αγωνιστές» της πόλης Ιβρέα να δίνουν τη δική τους μάχη. Πρόκειται για τη γιορτή «Η μάχη των πορτοκαλιών», που πραγματοποιείται στο ετήσιο φεστιβάλ της πόλης. Σύμφωνα με το έθιμο 8.000 άνθρωποι πετούν 900 τόνους πορτοκάλια ο ένας στον άλλο, ένα πορτοκάλι κάθε φορά, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι άνθρωποι παρακολουθούσαν.

Όπως λένε οι ιστορικοί, το 1808 έλαβε χώρα ένα γεγονός, συγκεκριμένα, μια ένοπλη εξέγερση του λαού του Tukinajo ενάντια στον δεσποτισμό των φεουδαρχών. Στην συνέχεια δημιουργήθηκε ένας μύθος που παραμένει αδιευκρίνιστος και συνδέεται με το έθιμο.

Πιστεύεται ότι αναπαριστούν την εξέγερση των κατοίκων της κατά της οικογένειας Ρενιέ ή Ρανιέρι, που δυνάστευε την πόλη κατά την περίοδο του Μεσαίωνα. Ο μύθος λέει ότι ένας γόνος της οικογένειας βίασε μία νεαρή κοπέλα τη νύχτα πριν από το γάμο της, εξασκώντας το «δικαίωμα της παρθενοφθορίας» ή «δικαίωμα πρώτης νύχτας», ένα είδος φορολογίας, που συνίστατο στην απώλεια της παρθενίας μιας νιόπαντρης γυναίκας από μέλος της βασιλικής οικογένειας. Το δικαίωμα αυτό, πάντως, αμφισβητείται από τους ιστορικούς.

Οι κάτοικοι της Ιβρέα επαναστάτησαν κι άρχισαν να πετροβολούν τους στρατιώτες του βασιλιά. Με τα χρόνια, οι πέτρες αντικαταστάθηκαν με φασόλια. στη συνέχεια με μήλα και σήμερα με πορτοκάλια, που καταφθάνουν από την εσπεριδοπαραγωγό Σικελία και υπολογίζονται σε 300 τόνους κάθε χρόνο.

πορτοκάλια

Γιατί επιλέγουν τα πορτοκάλια

Μετά από 30 γενιές, τροποποιώντας την τοπική ιστορία η παρόδοση καθιέρωσε τα φασόλια ως πολεμοφόδια για τη μάχη του εθίμου. Μόλις στα μέσα του 1800 χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά όπλα τα πορτοκάλια, αφομοιώνοντας μια άλλη, τοπική παράδοση όπου τα κορίτσια στα μπαλκόνια πετούσαν πορτοκάλια στα αγόρια που τους άρεσαν. Όποιο κι αν είναι όμως το φαγητό, η ιδέα ήταν πάντα να γιορτάζεται ταυτόχρονα η εξέγερση (σύμφωνα με το μύθο) στην πόλη Ιβρέα. Κάποια στιγμή, η παράδοση συγχωνεύτηκε επίσης με τον παραδοσιακό εορτασμό της Αποκριάς, που επιτρέπει την ίδια «φασαρία».

Το πρόγραμμα του εορτασμού

Ολόκληρο το πρόγραμμα για τις αποκριάτικες παραδόσεις στην Ιβρέα ξεκινά πολλές εβδομάδες νωρίτερα, με μια τελετουργική παρέλαση στις αρχές Ιανουαρίου, και στη συνέχεια προχωρά μέσω της μίας προδιαγεγραμμένης ιεροτελεστίας, όπως μια συγκέντρωση 10 παιδιών που συγκαλείται το «Σάββατο πριν από την τρίτη έως την τελευταία Κυριακή πριν από το Καρναβάλι».

πορτοκάλια

Η μάχη και η «βασίλισσα» του καρναβαλιού

Πρώτα επιλέγεται ένα κορίτσι για τον ρόλο της Βιολέττας. Κατά κανόνα, είναι η κύρια ομορφιά του καρναβαλιού. Όλοι όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος χωρίζονται σε ομάδες των εκατό ατόμων, που αποτελούν την κύρια δύναμη των μαχητών, που ονομάζονται αραχέρη. Είναι ντυμένοι με ιδιαίτερα πολύχρωμα κοστούμια. Αυτοσχέδια βαγόνια με φύλακες φεύγουν για την πλατεία. Σε κάθε τέτοιο βαγόνι υπάρχουν δέκα άτομα, ειδικά εκπαιδευμένα, και ντυμένα με ρούχα με μεταλλική πανοπλία και κράνη. Και η μάχη ξεκινά! Στο τέλος το έπαθλο το παίρνει η ομάδα που είναι καλύτερη και πιο ακριβής στη ρίψη εσπεριδοειδών.

Φωτογραφίες από gettyimages.com