Η Patek Phillippe ιδρύθηκε στη Γενεύη ως Patek, Czapek & Cie και το σημερινό όνομα υιοθετήθηκε μετά την συνεργασία του Πολωνού συνιδρυτή Antoni Norbert Patek με τον Γάλλο Adrien Philippe. Η βασίλισσα Βικτώρια ήταν μεταξύ των πρώτων που φόρεσαν ρολόι της εταιρείας.

Ξεχωριστοί άνθρωποι όπως, ο Albert Einstein και η Diana αλλά και διασημότητες όπως η Victoria Beckham και ο Travis Scott υπήρξαν μόνο μερικοί από τους πολύ επώνυμους πελάτες των ρολογιών Patek Phillippe.

Μάλιστα, ο τελευταίος, έγραψε στίχους για το «two-tone Patek» ρολόι του όπως και η Cardi B γεγονός  απόλυτα αναμενόμενο αν αναλογιστεί κανείς τις αναφορές που γίνονται στα ραπ τραγούδια για τα συγκεκριμένα ρολόγια. Ειδικά το 2017, ήταν η χρονιά όπου το ένα τρίτο των τραγουδιών στο Billboard Hot 100 εμπεριείχαν στους στίχους τους τα Patek Phillippe, σύμφωνα με τον μουσικό ιστότοπο Genius.

Όλο αυτό, ανοίγει μία νέα σελίδα για την εταιρεία αφού μέχρι πριν περίπου 8 χρόνια η πλειοψηφία των πελατών της ήταν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας γεγονός που έχει αρχίσει να αλλάζει.

Σύμφωνα με τη Sharon Chan, διευθύντρια ρολογιών στον οίκο δημοπρασιών Bonhams «Το στυλ συλλογής τους και οι τύποι των ρολογιών που ενδιαφέρουν τους αγοραστές είναι αρκετά διαφορετικοί. Στο παρελθόν, έμπειροι συλλέκτες αναζητούσαν τις πιο περίπλοκες εκδόσεις προϊόντων. Σήμερα, τείνουν να επιδιώκουν απλούστερες λειτουργίες. Ενώ στο παρελθόν το 80% των ρολογιών Patek Philippe που πουλούσαμε ήταν φτιαγμένα από πολύτιμα μέταλλα, τώρα, οι περισσότεροι πελάτες ζητούν εκείνα από ανοξείδωτο χάλυβα. Είναι ένα brand που συνδέει τις γενιές».

Τα Patek Philippe, αποτελούν τα 8 από τα 10 ακριβότερα ρολόγια που βγήκαν ποτέ σε δημοπρασία, συμπεριλαμβανομένου του Reference 1518 που έφτασε τα 11 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Παράλληλα, το Patek Philippe Henry Graves Supercomplication, ένα από τα πιο περίπλοκα, μηχανικά, ρολόγια δόθηκε για 23,2 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα το 2014 ενώ τιμή ρεκόρ σημείωσε το Grandmaster Chime 6300A-010, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για μια φιλανθρωπική δημοπρασία στη Γενεύη φτάνοντας τελικά, τα 31 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Μεταξύ των διάσημων που τα φορούν σήμερα είναι ο Drake με το σμαραγδένιο Patek Philippe Nautilus Reference 5726 του, σχεδιασμένο ειδικά για εκείνον, από τον αείμνηστο σχεδιαστή μόδας, Virgil Abloh που έφυγε από την ζωή τον Νοέμβριο του 2021.

Μπορεί θεωρητικά, οι λίστες αναμονής να είναι επικοινωνιακό τρικ όμως, στην συγκεκριμένη περίπτωση η ζήτηση είναι πραγματικά πολύ μεγάλη χωρίς η εταιρεία να είναι πρόθυμη να αυξήσει την προσφορά ρισκάροντας την ποιότητα. Χαρακτηριστικό, είναι ότι ενώ η Rolex παράγει περίπου ένα εκατομμύριο ρολόγια ετησίως, η ετήσια παραγωγή της Patek Philippe είναι μόλις 50.000.

Πέρυσι, η εταιρεία διέκοψε την κυκλοφορία του 5711 καθώς παρά το γεγονός ότι της προσέφερε πολλά κέρδη ήταν τόσο δημοφιλές που ανέκοπτε την ζήτηση των υπολοίπων 140 διαφορετικών μοντέλων. Tο 5711, ωστόσο, κυκλοφόρησε ξανά το 2021 σε μία περιορισμένη έκδοση, σε συνεργασία με τα Tiffany & Co.

Η περιορισμένη έκδοση τους και φυσικά η δεξιοτεχνία με την οποία παράγονται τα καθιστούν ναυαρχίδες της παγκόσμιας ωρολογοποιίας. Εξάλλου, χωρίς αυτά δεν θα ήταν Patek Philippe!

Διαβάστε ακόμα: «Che: Το υποβρύχιο «Δούρειος Ίππος» που γέμισε ναρκωτικά την Ευρώπη»