Το να κρατά επαφή ένας άνδρας με την πρώην κοπέλα του είναι κάτι που συναντάμε με συχνότητα στην εποχή μας. Τι όμως τον ωθεί να το κάνει από την στιγμή που η σχέση τους έληξε;

Εάν ο άντρας σας εξακολουθεί να μιλάει με την πρώην του, είναι φυσικό να αναρωτιέστε ποια είναι τα κίνητρά του.

Προσπαθεί να την ξανακερδίσει; Είναι απλώς φιλικός; Και αν ναι, γιατί χρειάζεται να είναι φιλικός μαζί της; Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν είστε η μόνη γυναίκα στη ζωή του πια, και αυτό δεν είναι εύκολο να το διαχειριστείτε.

Αλλά προτού αρχίσετε να τον κατηγορείτε για απιστία, πρέπει να το δείτε με μία άλλη οπτική και να το διερευνήσετε.

Υπάρχουν μερικοί απολύτως βάσιμοι λόγοι για τους οποίους ο άντρας σας ενδέχεται να παραμείνει σε επαφή με την πρώην του, ακόμα και ενώ είστε μαζί.

Επομένως, χωρίς πολλά εισαγωγικά λόγια, ας εμβαθύνουμε στο θέμα για καλύτερη κατανόηση. Εδώ συγκεντρώσαμε 13 λόγους για τους οποίους οι άνδρες παραμένουν σε επαφή με πρώην φίλες:

Δεν την έχει ξεπεράσει ακόμα

Αυτός είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο οι άνδρες παραμένουν σε επαφή με τις πρώην τους. Εάν ο άντρας σας εξακολουθεί να ασχολείται με την πρώην του, τότε είναι πιθανό να μην είναι έτοιμος να προχωρήσει ακόμα στην επόμενη σχέση.

Μπορεί να πιστεύει ότι κρατώντας επαφή μαζί της, έχει περισσότερες πιθανότητες να επανασυνδεθεί μαζί της κάποια μέρα. Ή, μπορεί απλώς να απολαμβάνει να της μιλάει και να ξαναζεί παλιές αναμνήσεις.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, πρέπει να συζητήσετε μαζί του για αυτό και να βεβαιωθείτε ότι τα συναισθήματά του για εκείνη δεν παρεμποδίζουν τη σχέση σας.

Έχει ακόμα αισθήματα για αυτήν

Ακόμα κι αν ο άντρας σας δεν προσπαθεί ενεργά να ξαναβρεθεί με την πρώην του, μπορεί να συνεχίσει να έχει αισθήματα για εκείνη.

Σε αυτήν την περίπτωση, η διατήρηση της επαφής μαζί της θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να κρατήσει ζωντανά αυτά τα συναισθήματα. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι μιλάει συχνά για εκείνη ή τη φέρνει στη συζήτηση –όλα αυτά είναι σημάδια ότι εξακολουθεί να έχει έντονα συναισθήματα για εκείνη.

Και πάλι, πρέπει να του μιλήσετε για το πώς νιώθετε και να βεβαιωθείτε ότι η σχέση του με την πρώην του δεν παρεμβαίνει στη δική σας.

Είναι μέρος της ρουτίνας του

Μερικές φορές οι άντρες μένουν σε επαφή με τις πρώην τους απλώς από συνήθεια. Θα μπορούσε να είναι κάτι που κάνουν κάθε μέρα ή κάτι που νιώθουν ότι πρέπει να κάνουν για να συμφιλιωθούν με το παρελθόν.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο άντρας σας έχει αισθήματα για την πρώην του, αλλά παρόλα αυτά μπορεί να είναι βλαβερό για την σχέση σας. Εάν συμβαίνει αυτό, τότε είναι σημαντικό να του μιλήσετε για το πώς σας κάνει να νιώθετε και να δείτε αν υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορεί να σπάσει τη ρουτίνα, χωρίς να διακόψει τελείως την επαφή.

Νομίζουν ότι είναι ακόμα φίλοι

Ο πρώην σας μπορεί να παραμείνει σε επαφή με την πρώην του ακόμα και μετά τον χωρισμό, επειδή αισθάνεται μοναξιά και του λείπει η συντροφιά που του πρόσφερε.

Επιπλέον, μπορεί να θέλει να την κρατήσει ως επιλογή σε περίπτωση που δεν βρει κάποια άλλη γυναίκα για σχέση ή που να καλύπτει τις ανάγκες του. Ή, θα μπορούσε απλώς να απολαμβάνει το γεγονός ότι έχει κάποιο άτομο με το οποίο να μπορεί να μιλήσει για την καθημερινότητά του.

Από την άλλη πλευρά, εάν ο πρώην σας διατηρεί επαφή μαζί σας, είναι σημαντικό να βάλετε όρια, ώστε να μην πληγωθείτε.

Κάντε του ξεκάθαρο σε περίπτωση που δεν σας ενδιαφέρει να ξαναβρεθείτε μαζί του και να είστε άμεσες σχετικά με το είδος της επικοινωνίας που δεν θα σας φέρει σε άβολη θέση (π.χ. μηνύματα, κλήσεις, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης).

Κάνοντας αυτό, θα προστατεύσετε τον εαυτό σας από το να πληγωθείτε και θα βοηθήσετε να διασφαλίσετε ότι ο πρώην σας γνωρίζει πώς οριοθετείται η σχέση σας.

Εξακολουθεί να τον ελκύει

Είναι πιθανό ένας άντρας να αισθάνεται ακόμα έλξη για την πρώην κοπέλα του και μπορεί να διερευνά αν αυτή η «σπίθα» υπάρχει ακόμα.

Μπορεί επίσης να είναι απλώς περίεργος να δει πώς τα πάει μετά τον χωρισμό. Είναι σημάδι ότι δεν την έχει ξεπεράσει εντελώς, ή μπορεί απλώς να αναζητά λίγη προσοχή από αυτήν, με την οποία κάποτε ένιωθε σύνδεση.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι κατανοητό ότι αν το μάθει ο σημερινός σύντροφός σας, μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα ανασφάλειας και ζήλιας.

Να θυμάστε ότι το να έλκεστε από κάποιον δεν είναι απαραίτητα κακό. Οι άνθρωποι μπορούν ακόμα να αισθάνονται έλξη για κάποιον, χωρίς να θέλουν να ενεργήσουν σύμφωνα με αυτό.

Μια υγιής σχέση βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την ανοιχτή επικοινωνία. Εάν ο σύντροφός σας διατηρεί επαφή με μία πρώην, μιλήστε ανοιχτά και ειλικρινά γι’ αυτό. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε ο ένας τον άλλον καλύτερα και να εργαστείτε για την εύρεση μιας λύσης που να λειτουργεί και για τους δύο σας.

Έχει δεσμούς με την οικογένειά της

Όπως ανέφερα παραπάνω, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ένας άντρας μπορεί να παραμείνει σε επαφή με την οικογένεια της πρώην κοπέλας του.

Πρώτον, μπορεί να είχε αναπτύξει στενή σχέση μαζί τους, από την εποχή που έβγαινε μαζί της και απλώς θέλει να διατηρήσει αυτούς τους δεσμούς. Ή, μπορεί να προσπαθεί να παρακολουθεί την πρώην του μέσω των μελών της οικογένειάς της.

Μένοντας κοντά στα αγαπημένα της πρόσωπα, μπορεί να κρατήσει τον εαυτό του στη ζωή της και ίσως αυτό να τους διευκολύνει να συμφιλιωθούν στην πορεία.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, επικοινωνήστε με τον σύντροφό σας και συζητήστε για τη σχέση του με την οικογένεια της πρώην του.

Εάν δεν αισθάνεστε άνετα με το ότι ο σημαντικός σας άλλος παραμένει σε επαφή μαζί τους, τότε θα πρέπει να εκφράσετε αυτήν την ανησυχία και να καταλήξετε σε ένα σχέδιο που λειτουργεί και για τους δύο σας.

Είναι ακόμα κολλημένος στο παρελθόν

Εάν ο άντρας σας εξακολουθεί να είναι σε επαφή με την πρώην κοπέλα του, είναι φυσικό να αναρωτιέστε πώς είναι η σχέση τους. Έχουν ακόμα συναισθήματα ο ένας για τον άλλον; Είναι απλώς φίλοι;

Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβεις τι συμβαίνει, αλλά υπάρχουν μερικά ενδεικτικά σημάδια ότι ο άντρας σου είναι ακόμα κολλημένος στο παρελθόν.

πρώην

Red alert ότι τραβάει ακόμη κόλλημα με την πρώην

Σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά όταν ένας άνδρας δεν έχει ξεπεράσει την προηγούμενη κοπέλα του, υπάρχουν κάποια σημάδια που λειτουργούν ως red alert…

Φοβούνται να μείνουν μόνοι αν δεν βρουν κάποια

Πολλοί άντρες μένουν σε επαφή με τις πρώην φίλες τους, γιατί φοβούνται να μείνουν μόνοι. Μπορεί επίσης να φοβούνται ότι δεν θα βρουν κάποιον άλλον που τους κάνει να νιώθουν τόσο καλά όσο η πρώην τους.

Για αυτούς τους λόγους, είναι συχνά εύλογο κάποιοι άντρες να μένουν σε επαφή με μια πρώην παρά να την αφήνουν να φύγει εντελώς.

Θέλουν να ζητήσουν «συγγνώμη» επειδή αισθάνονται άσχημα για το πώς τελείωσε η σχέση

Πολλοί άντρες παραμένουν σε επαφή με τις πρώην φίλες τους επειδή θέλουν να ζητήσουν «συγγνώμη» για το πώς τελείωσε η σχέση. Νιώθουν άσχημα για τον τρόπο που τελείωσαν τα πράγματα και θέλουν να προσπαθήσουν να τα διορθώσουν.

Μιλάει για εκείνη όλη την ώρα

Αν ο άντρας σας δεν μπορεί να σταματήσει να μιλάει για την πρώην του, είναι ένα αρκετά σαφές σημάδι ότι δεν την έχει ξεπεράσει. Μπορεί να την αναφέρει με θαυμασμό συνεχώς σε συζητήσεις, να σε συγκρίνει μαζί της ή ακόμα και να προσπαθεί να σε «τακτοποιήσει» με έναν από τους φίλους της.

Πάντα της στέλνει μηνύματα ή της τηλεφωνεί

Ακόμα κι αν είναι «απλοί φίλοι», δεν είναι φυσιολογικό για τον άντρα σας να στέλνει μηνύματα ή να τηλεφωνεί στην πρώην του όλη την ώρα. Αν το κάνει, σημαίνει ότι ακόμα επενδύει σε εκείνη και τη σχέση τους –και όχι σε εσάς.

Δεν ξεφορτώνεται ενθύμια της σχέσης τους

Νιώθετε ότι ο άντρας σας συνεχώς θυμάται κάθε μικρό πράγμα από την προηγούμενη σχέση του; Αν δεν ξεφορτωθεί τα δώρα που του έκανε ή δεν σταματήσει να μιλάει για εσωτερικά αστεία, είναι σημάδι ότι δεν έχει προχωρήσει.

Αγαπούν την προσοχή και η πρώην τους την δίνει

Μερικές φορές, οι άνδρες θα μείνουν σε επαφή με τις πρώην φίλες τους επειδή απολαμβάνουν την προσοχή που έλκουν από αυτές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας άντρας μπορεί να είναι ανασφαλής και να νιώθει ότι χρειάζεται επιβεβαίωση από την πρώην του για να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του.

Άλλες φορές, ένας άντρας μπορεί απλώς να ποθεί την επικύρωση που προέρχεται από τη διατήρηση της επαφής με κάποια που συνήθιζε να νοιάζεται βαθιά για αυτόν. Μπορεί να απολαμβάνει την αίσθηση ότι είναι επιθυμητός από μία πρώην.

Προς τους άνδρες: Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι ενώ μπορεί να αισθάνεστε καλά να λαμβάνετε την προσοχή από μία πρώην, δεν είναι υγιές ή ωφέλιμο να μένετε σε επαφή μαζί του απλώς για αυτόν τον σκοπό. Εάν η σχέση τελείωσε για κάποιο λόγο, τότε είναι καλύτερο να την αφήσετε στο παρελθόν και να εστιάσετε σε πιο υγιείς και ικανοποιητικές σχέσεις.

Νιώθει ωραία εξαιτίας του ελέγχου που της ασκεί

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας άντρας μπορεί να παραμείνει σε επαφή με μια πρώην, επειδή δεν μπορεί να αφήσει τον έλεγχο που της ασκεί. Εάν ένας άντρας δεν μπορεί να απελευθερώσει τον έλεγχο που έχει πάνω στην πρώην του, μπορεί να είναι μια τοξική κατάσταση και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη.

Ο τύπος μπορεί να προσπαθήσει να παραμείνει σε επαφή για να την παρακολουθεί και να δει τι κάνει. Μπορεί επίσης να προσπαθήσει να παρέμβει στις νέες της σχέσεις ή να τις σαμποτάρει εντελώς.

Αυτός ο τύπος συμπεριφοράς είναι ανθυγιεινός και μπορεί να προκαλέσει πολύ πόνο τόσο στον άντρα όσο και στην πρώην του. Αν βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση, είναι καλύτερο να αφεθείτε και να προχωρήσετε.

πρώην

Πώς θα αφήσετε την πρώην σας;

Αν δυσκολεύεστε να αφήσετε την πρώην σας, εδώ είναι μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν:

Αναγνωρίστε ότι θα πάρει λίγο χρόνο. Μην περιμένετε ότι θα μπορέσετε να προχωρήσετε σε μια νύχτα. Είναι εντάξει να νιώθετε θλίψη και νοσταλγία για την προηγούμενη σχέση σας -απλώς μην ασχολείστε πολύ με αυτήν.

Κράτα τον εαυτό σου απασχολημένο. Αυτή είναι ίσως μια από τις καλύτερες συμβουλές για να προχωρήσετε από μια σχέση. Εάν βρίσκεστε με πολύ ελεύθερο χρόνο, είναι πιο πιθανό να αρχίσετε να σκέφτεστε την πρώην σας και τι θα μπορούσε να αλλάξει.

Το να κρατάτε τον εαυτό σας απασχολημένο, θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε το μυαλό σας από τα πράγματα και θα σας δώσει μια αίσθηση σκοπού.

Απευθυνθείτε στους φίλους και την οικογένειά σας. Μπορούν να προσφέρουν ανεκτίμητη υποστήριξη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Η συζήτηση με κάποιον που νοιάζεται για εσάς μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας και να αρχίσετε να προχωράτε.

Εξετάστε το ενδεχόμενο παροχής συμβουλών ή θεραπείας. Εάν δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε τον χωρισμό, η επαγγελματική βοήθεια μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμη. Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας και να σας δώσει εργαλεία για να τα αντιμετωπίσετε με υγιή τρόπο.