Απέχει μόλις μία ώρα από την Λουμπλιάνα, την πρωτεύουσα της Σλοβενίας και εκτείνεται δυτικά μέχρι τα ιταλικά σύνορα.

Είναι μια όμορφη, εύφορη, καταπράσινη κοιλάδα γεμάτη με αμπελώνες όπου σχεδόν κάθε σπίτι παράγει το δικό του κρασί. Μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι του Ντίκενς με τα εντυπωσιακά μεσαιωνικά κάστρα να στέκουν επιβλητικά πάνω από γραφικά χωριά.

Το οροπέδιο του δάσους Trnovo στα βόρεια και το οροπέδιο Karst στα νότια, καθιστούν την κοιλάδα Vipava μια από τις πιο εύφορες περιοχές της Ευρώπης και ιδανικό μέρος για την καλλιέργεια σταφυλιών.

Δεκάδες οινοποιεία παράγουν κρασιά, με τα περισσότερα από αυτά να χρησιμοποιούν σταφύλια της Σλοβενίας, συμπεριλαμβανομένων των λευκών ποικιλιών zelen και pinela.

Ο συνεταιρισμός κρασιού,  Vipava ιδρύθηκε το 1894 στην πόλη Vipava. Από τότε, συγκεντρώνει κρασιά από 350 οινοποιούς τα οποία μπορείτε να απολαύσετε κατά τη διάρκεια της περιήγησης σας

Σε κοντινή απόσταση θα βρείτε και το οινοποιείο Burja Estate στα νότια της Vipava καθώς και τα οινοποιεία Batič και Lepa Vida boutique που βρίσκονται πιο δυτικά στο Šempas.

Η πλούσια βλάστηση το καθιστά  ιδανικό μέρος για όσους λατρεύουν την φύση αφού προσφέρεται για πεζοπορία, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ποδηλασία και όποια άλλη υπαίθρια δραστηριότητα.

Θα συναντήσετε εκατοντάδες μίλια μονοπατιών για πεζοπορία σε όλη την περιοχή, ξεκινώντας από το εκπαιδευτικό μονοπάτι δύο μιλίων κατά μήκος του ποταμού Hubelj και συνεχίζοντας με άλλα μέτριας δυσκολίας.

Η διαδρομή που αξίζει να διασχίσετε είναι το μονοπάτι των εννέα μιλίων κατά μήκος της άκρης του οροπεδίου Gora το οποίο προσφέρει εκπληκτική θέα, όπως και το Vitovlje μήκους πέντε μιλίων που περνάει από τη λίμνη Vitovlje, την μοναδική φυσική λίμνη στην κοιλάδα Vipava. Αν είστε τυχεροί και έχει καθαρή μέρα μπορείτε να δείτε μέχρι την Αδριατική Θάλασσα.

Οι ποδηλάτες έχουν επίσης μια σειρά από διαδρομές για να διαλέξουν, άλλες περιλαμβάνουν χαλαρωτικές εκδρομές στους αμπελώνες, ενώ άλλες είναι πιο απαιτητικές  σε κορυφές που φτάνουν τα 6.000 πόδια.

Στην άκρη του δάσους Trnovo βρίσκεται ένα σημείο με μαγευτική θέα,  το φυσικό παράθυρο Otlica. Πρόκειται για μια τρύπα μέσα στο βουνό που αποκαλύπτει μια συνερπαστική θέα στην κοιλάδα Vipava. Θα χρειαστείτε περίπου τρεις ώρες για να φτάσετε ακολουθώντας το καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι ξεκινώντας από το Pale Sport Park. Η διαδρομή σε κάποια σημεία είναι απαιτητική ωστόσο η θέα θα σας ανταμείψει!

Στην Ajdovščina, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής, βρίσκονται τα ερείπια του ρωμαϊκού φρουρίου Castra κοντά στον ποταμό Hubelj. Χτισμένο γύρω στον 3ο αιώνα, είναι το μεγαλύτερο σωζόμενο ρωμαϊκό τείχος στη Σλοβενία ​​και οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν περισσότερα για τη ρωμαϊκή κληρονομιά στην κοντινή συλλογή του Μουσείου Ajdovščina.

Δυτικά θα βρείτε το υπέροχο μεσαιωνικό χωριό Vipavski Križ στην κορυφή του λόφου ένα μέρος με στενά σοκάκια ιδανικά για περιπλάνηση καθώς και μια μπαρόκ εκκλησία και μια εντυπωσιακή βιβλιοθήκη με σπάνια χειρόγραφα.

Ένα μέρος που αξίζει να επισκεφτείτε, ένας κρυμμένος θησαυρός που θα σας αναζωογονήσει και θα σας χαλαρώσει.