Τα δημοσιεύματα που ήθελαν μπαράζ σεξουαλικών παρενοχλήσεων, αλλά και την παρουσία αστυνομικού που τον αποκαλούν ευνοήτως «Δράκο», εντός της ΕΛ.ΑΣ., διαψεύδουν κατηγορηματικά στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Δαρσινός

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, δεν έχουν προκύψει επίσημες καταγγελίες μέχρι ώρας: «Οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εντός της Ελληνικής Αστυνομίας, που αναφέρονται στο δημοσίευμα, δεν έχουν καταγγελθεί και καταγραφεί υπηρεσιακά», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

δράκο

Οδηγίες από το υπουργείο Εσωτερικών

Μάλιστα τα στελέχη της Κατεχάκη εμβαθύνουν στο δημοσίευμα τονίζοντας πως ουσιαστικά το έγγραφο που επικαλείται αυτό, αποτελεί στην ουσία μία γενική ντιρεκτίβα του υπουργείου Εσωτερικών.

Ισχυρίζονται δε, πως το εν λόγω έγγραφο δεν είναι εμπιστευτικό και ως εκ τούτου δεν αποτελεί κομμάτι κάποια επίσημης καταγγελίας ή δικογραφίας. Σημειώνουν δε πως αποτελεί κάτι σαν εγχειρίδιο συμπεριφοράς αλλά και τρόπου αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων μέσα στις δημόσιες υπηρεσίες:

«Το έγγραφο, που επικαλείται το δημοσίευμα, αφενός δεν είναι εμπιστευτικό και αφετέρου αποτελεί συνέχεια σχετικών εγγράφων του Υπουργείου Εσωτερικών, για τον τρόπο που πρέπει εν γένει οι Δημόσιες Αρχές και εν προκειμένω η ΕΛ.ΑΣ. να διαχειρίζονται περιστατικά και καταγγελίες για φαινόμενα ηθικής παρενόχλησης και βίας εντός του προσωπικού τους».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πηγές του υπουργείου περιγράφουν σε όλους τους τόνους πως ζητήματα όπως η σεξουαλική παρενόχληση δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν ανεκτά, μιλώντας για μηδενική ανοχή «σε ζητήματα που αφορούν την αξιοπρέπεια του ατόμου», ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα εξαντλείται η αυστηρότητα στους υπαίτιους.

δράκο, ΕΛ.ΑΣ., βία, σεξουαλική παρενόχληση
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, γυναίκες και άνδρες της Αστυνομίας μοίρασαν φυλλάδια στην Πλατεία Συντάγματος και ενημέρωσαν τους πολίτες, Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Το δημοσίευμα με τον… Δράκο που σόκαρε

Πολύ σοβαρές πληροφορίες οι οποίες μιλούν για σεξουαλική παρενόχληση, βία και εκφοβισμό που αντιμετωπίζουν μέσα στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ., γυναίκες αστυνομικοί από συναδέλφους τους, έφεραν στην επιφάνεια η εφημερίδα «Τα Νέα» και ο πολύπειρος αστυνομικός συντάκτης, Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Στο σοκαριστικό δημοσίευμα γίνεται λόγος για εμπιστευτικό έγγραφο που εξωθήθηκε να εκδώσει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. καθώς πέφτουν… βροχή οι καταγγελίες από γυναίκες αστυνομικούς ακόμη και αξιωματικούς.

Στο δημοσίευμα του έγγραφο χαρακτηρίζεται ως «προειδοποιητική αναφορά» που εκδόθηκε την Τρίτη 1η Αυγούστου, η οποία απευθύνεται σε όλους τους αστυνομικούς καλώντας τους «να μαζευτούν», επισημαίνοντας ότι «περιστατικά ηθικής παρενόχλησης, βίας ή εκφοβισμού εντός της αστυνομίας δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά».

δράκο

Γίνεται επίσης αναφορά για τέσσερα με πέντε περιστατικά που μιλούν για βίαιες και κακοποιητικές συμπεριφορές σε διάφορα τμήματα: «Διατύπωναν σεξουαλικά υπονοούμενα σε βάρος τους, επιχειρούσαν να τις απομονώσουν σε χώρους των γραφείων. Επίσης, καταγγέλλεται πως όταν οι γυναίκες θύματα δεν ενέδιδαν οι εν λόγω αξιωματικοί άλλαζαν συμπεριφορά, μιλούσαν με προσβλητικό λόγο σε βάρος τους, τις συκοφαντούσαν σε άλλους ένστολους, αποδίδοντάς τους ανήθικη συμπεριφορά», τονίζει το σοκαριστικό δημοσίευμα.

Παράλληλα όμως γίνεται αναφορά για την περίπτωση ενός αξιωματικού όπου τον αποκαλούν «Δράκο»! Για τον «Δράκο» το δημοσίευμα τονίζει πως έχει αποκτήσει αυτό το προσωνύμιο λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς του απέναντι στις συναδέλφους του, ενώ γίνεται λόγος για προσπάθεια συγκάλυψης των αναφορών καθώς και αφόρητες πιέσεις, γεγονός που είχε οδηγήσει γυναίκες αστυνομικούς στη σκέψη ακόμα και να αποχωρήσουν από το σώμα.

Πέρα από τον «Δράκο» το εν λόγω έγγραφο που απευθύνεται στους επικεφαλής αξιωματικούς όλων των υπηρεσιών, τονίζεται πως: «οι προϊστάμενοι των αστυνομικών υπηρεσιών που δέχονται την καταγγελία ή την αναφορά για περιστατικό ηθικής παρενόχλησης, βίας ή εκφοβισμού υποχρεούνται στην άμεση εξέταση αυτών προβαίνοντας σε όλες τις απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες για τη διερεύνησή της. Ανάλογα με τα πραγματικά περιστατικά της κάθε υπόθεσης μπορεί είτε να ακολουθείται η διαδικασία της απευθείας κλήσης σε απολογία είτε να εκδίδεται διαταγή για τη διενέργεια προκαταρκτικής ή ένορκης διοικητικής εξέτασης ενώ ζητείται και η ενημέρωση της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής».

Όπως αναφέρεται το έγγραφο συντάχθηκε από τον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ. με τίτλο «Ηθική παρενόχληση και βία στους χώρους εργασίας του ένστολου προσωπικού», που αφορούν και περιπτώσεις επιθετικών συμπεριφορών διοικητών αστυνομικών υπηρεσιών σε υφιστάμενές τους.