Το Μπιλμπάο στην Ισπανία οι περισσότεροι το περιφρονούσαν ως προορισμό διακοπών καθώς οι περισσότεροι τουρίστες προτιμούν να επισκεφτούν πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη.

Οι «ψαγμένοι» τουρίστες που επισκέπτονται την Ισπανία γνωρίζουν ότι πρέπει να περάσουν μια βόλτα από το Μπιλμπάο.  Πρόκειται για μια πολυσύχναστη, αστραφτερή πόλη που μπορείς να την ανακαλύψεις μέσα σε ένα τριήμερο.

Το Μπιλμπάο επιτυγχάνει μια ισορροπία μεταξύ μιας σειράς αντιθέσεων. Κοσμοπολίτικο και παραδοσιακό, άγριο και σούπερ ψυχρό, εκλεπτυσμένο και τολμηρό. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην υπέροχη πόλη της Ισπανίας, το Μπιλμπάο.

Το Μπιλμπάο μέχρι πριν τρεις δεκαετίες ήταν μια βρώμικη βιομηχανική πόλη, με ουρανό μολυσμένο από τον καπνό των χαλυβουργείων και των ναυπηγείων. Το αριστούργημα όμως της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, μετέτρεψε τη βιομηχανική πόλη σε ταξιδιωτικό προορισμό, που ακολούθησε το μοντέλο της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και δεν παραδόθηκε αμαχητί στην τουριστική μαζική βιομηχανία, αποτελώντας παράδειγμα για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις.

1.  Η Παλιά πόλη

Τι είναι αυτό; Μια γραφική, λιθόστρωτη πόλη και η πιο παλιά γειτονιά του Μπιλμπάο. 

Γιατί να πάω; Είναι το παλαιότερο μέρος του Μπιλμπάο – ιδρύθηκε πριν από 700 χρόνια. Αλλά απέχει πολύ από το να είναι ένα ήμερο μέρος. Η παλιά πόλη είναι ζωντανή με πολλά εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα.

Τα Σάββατα σχεδόν όλοι οι ντόπιοι βρίσκονται στα μπαρ/tavernas, τα οποία σερβίρουν και φαγητό. Η τοπική σπεσιαλιτέ είναι τα pinchos. Όπως και τα δημοφιλή tapas, είναι μικρές φέτες ψωμιού σε συνδυασμό με κάποια γαρνιτούρα, σε πάρα πολλές παραλλαγές, τα οποία σερβίρονται πάνω σε οδοντογλυφίδα. Οι επιλογές είναι κυριολεκτικά άπειρες, με κοτόπουλο, μοσχάρι, λαχανικά, τόνο, ξιφία, με άλλα είδη ψαριού, θαλασσινά κ.ά. Όλα είναι πάρα πολύ νόστιμα.

Το τοπικό κρασί ονομάζεται Txakoli, είναι ελαφρώς αφρώδες και συνήθως λευκό. Είναι αρκετά ελαφρύ, σερβίρεται ως απεριτίφ ή συνοδευτικό των pinchos. Έχει γύρω στους δέκα βαθμούς αλκοόλ, πράγμα που το κάνει ευκολόπιοτο. Το Txakoli είναι ένα επιπλέον σημείο αναφοράς για τη Χώρα των Βάσκων στο εξωτερικό.

2.  Μουσείο Γκούγκενχαϊμ

Τι είναι αυτό; Ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία σύγχρονης τέχνης αιχμής στην Ισπανία

Γιατί να πάτε; Το πιο διάσημο κτίριο του Μπιλμπάο είναι το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Γκούγκενχαϊμ. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το μικρό αδερφάκι του μουσείου του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ στη Νέα Υόρκη, στην 5η Λεωφόρο.

Είναι τόσο επιβλητικό το κτίριο που μια βόλτα στις όχθες του ποταμού Νervion που διασχίζει την πόλη είναι πραγματικά η ιδανική επιλογή για περίπατο σε ένα τοπίο μαγικό!

To σχήμα του κτιρίου, που θυμίζει μεγάλο καράβι, ήταν ιδέα του Αμερικανού αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι για να τιμήσει το βιομηχανικό παρελθόν της πόλης με τα μεγάλα ναυπηγεία. Τα υλικά που κυριαρχούν στην κατασκευή του είναι το μπετόν και το σίδερο. Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 1997 από τον τότε βασιλιά της Ισπανίας, τον Χουάν Κάρλος, ενώ έχει επαινεθεί από τον κόσμο της αρχιτεκτονικής και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κτίρια που κατασκευάστηκαν τον 20ό αιώνα.

3.  Γέφυρες του Μπιλμπάο

Τι είναι; Συνδέοντας και τις δύο πλευρές της εκβολής του ποταμού Νερβιόν  που κόβει το Μπιλμπάο στη μέση, οι γέφυρες της πόλης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσετε τη βασκική πρωτεύουσα.

Γιατί να πάω; Το Μπιλμπάο έχει αναπτυχθεί γύρω από το ποτάμι του και οι γέφυρες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της πόλης, αλλά μπορείτε επίσης να εκτιμήσετε την ιστορική εξέλιξη του Μπιλμπάο μέσω των γεφυρών του. Από τη γέφυρα San Antón του δέκατου τέταρτου αιώνα και την πρόσφατα ανοιγμένη Frank Gehry μέχρι το Zubizuri και το Puente de Deusto που σχεδιάστηκε από τον Καλατράβα, γέφυρες κάθε είδους συνδέουν τις δύο ακτές του Μπιλμπάο.

4.  Μουσείο καλών τεχνών Μπιλμπάο

Τι είναι αυτό; Ένα από τα καλύτερα μουσεία τέχνης στην πόλη.

Γιατί να πάω; Ακόμη και πριν από το Γκούγκενχαϊμ, η σκηνή της γκαλερί τέχνης του Μπιλμπάο ήταν εξαιρετική. Το Μουσείο καλών τεχνών άνοιξε τις πόρτες του στις αρχές του εικοστού αιώνα και φιλοξενεί συναρπαστικές συλλογές γνωστών ζωγράφων όπως ο Γκόγια, ο Ελ Γκρέκο, ο Μουρίγιο και ο Γκωγκέν, καθώς και έργα άλλων σημαντικών Ισπανών και Βάσκων καλλιτεχνών. 

5.  Η Βασιλική της Begoña

Τι είναι αυτό; Η Βασιλική της Begoña είναι μια βασιλική στο Μπιλμπάο, στην Ισπανία, αφιερωμένη στην προστάτιδα της Βισκαίας, την Παναγία Begoña

Γιατί να πάω; Ο μύθος λέει ότι η βασιλική ανεγέρθηκε ακριβώς στο σημείο όπου εμφανίστηκε κάποτε η Παναγία Begoña. Ονομάστηκε «ναός του λαού» (επειδή η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από κοινοτικές δωρεές), η βασιλική υστερογοτθικού ρυθμού χρειάστηκε περισσότερο από έναν αιώνα για να χτιστεί. 

Οι μεγάλες γιορτές είναι στις 15 Αυγούστου και στις 11 Οκτωβρίου, όταν οι πιστοί επισκέπτονται για να προσκυνήσουν την «amaxu» («μητέρα» στα βασκικά). Προσοχή: υπάρχουν 316 σκαλοπάτια για να ανεβείτε πριν φτάσετε στη βασιλική.

6.  Plaza Nueva

Τι είναι αυτό; Μια υπαίθρια αγορά όπου μπορείτε να αγοράσετε και να ανταλλάξετε σχεδόν οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε.

Γιατί να πάω; Υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο στην Plaza Nueva. Κάθε Κυριακή, η πλατεία φιλοξενεί μια αγορά που «μυρίζει» παλιές εποχές και νοσταλγία – ίσως επειδή τα περισσότερα από τα έπιπλα, τα βιβλία, τα άλμπουμ ή τα ρούχα που πωλούνται εδώ είναι, πράγματι, αρκετά παλιά. Σε μια πρωινή βόλτα, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την αγορά λουλουδιών στο El Arenal, με όλα τα ζωηρά χρώματα και τις υπέροχες μυρωδιές της.

7.  Quiosco de El Arenal

Τι είναι αυτό; Ένα κυκλικό περίπτερο αφιερωμένο στη μουσική.

Γιατί να πάω; Περπατώντας ανάμεσα στα μεγάλα δέντρα που βρίσκονται στο El Arenal, θα βρείτε ένα μικρό και ιδιόρρυθμο περίπτερο. Το κυκλικό σχήμα χωρίς κολόνες και τεράστια παράθυρα παρέχει μια αδιάκοπη θέα στη σκηνή Art-Decó. Μην παραλείψετε να δείτε το υπόγειο καφέ και τις κυριακάτικες παραστάσεις από ντόπιους μουσικούς.

8.  Θέατρο Αριάγα

Τι είναι αυτό; Ένα μεγαλοπρεπές νεομπαρόκ θέατρο.

Γιατί να πάω; Το Θέατρο Αριάγα είναι ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή κτίρια σε όλο το Μπιλμπάο. Εμπνευσμένο από την Όπερα του Παρισιού, είναι αφιερωμένο στον τοπικό μουσικό Χουάν Κρισόστομο ντε Αριάγκα, γενικά γνωστό ως «Ισπανός Μότσαρτ». Το θέατρο κάηκε το 1914 και πλημμύρισε το 1983. Αν θέλετε να αποκαλύψετε όλες τις ιδιορρυθμίες και τα μυστικά της 125χρονης ιστορίας του Αριάγα, οι ξεναγήσεις του θεάτρου είναι ο καλύτερος τρόπος.

9  Γέφυρα Vizcaya

Τι είναι αυτό; Η γέφυρα Vizcaya είναι μια γέφυρα μεταφοράς που συνδέει τις πόλεις Πορτουγκαλέτε και Λας Αρένας.

Γιατί να πάω; Η γέφυρα Vizcaya είναι μια από τις πιο αξιόλογες κατασκευές στη βόρεια Ισπανία. Με περισσότερο από έναν αιώνα ιστορίας πίσω από αυτή, αυτό ήταν ένα πραγματικό ορόσημο μηχανικής. Μπορείτε να το διασχίσετε με αυτοκίνητο, με τα πόδια, ποδήλατο ή τρένο, αλλά σας συμβουλεύουμε να περπατήσετε κατά μήκος της πεζογέφυρας ύψους 50 μέτρων και να απολαύσετε τη θέα στον ποταμό Νερβιόν και στην Κανταβρική θάλασσα.

10.   Στάδιο Σαν Μαμές

Τι είναι αυτό; Το σπίτι μιας από τις πιο εμβληματικές ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο.



Γιατί να πάω; Ένας άλλος τόπος λατρείας, το Σαν Μαμές είναι ένας ιερός τόπος για όσους προσκυνούν στο βωμό του Αθλέτικ Μπιλμπάο. Οι οπαδοί συγκεντρώνονται στο στάδιο με την ελπίδα να δουν την αγαπημένη τους ομάδα να κερδίζει σε ένα γήπεδο που συνδυάζει τις σύγχρονες εγκαταστάσεις με το παραδοσιακό πάθος. Και ακόμα κι αν δεν βρίσκεστε στην πόλη όταν διεξάγεται αγώνας, το στάδιο έχει το δικό του μουσείο όπου μπορείτε να μάθετε για την ιστορία και τις επιτυχίες του θρυλικού συλλόγου.

Πηγή: Timeout // Πηγή φωτογραφίας: Unsplash