Περιεχόμενα

  1. 1. Κάντε μια κρουαζιέρα στα αξιοθέατα στην πόλη κάτω από τον ποταμό Ντούρο
  2. 2. Απολαύστε τη θέα στην πόλη από το Miradouro da Vitória
  3. 3. Εξερευνήστε τις περιοχές Ribeira, Baixa και Bolhão στην πόλη του Πόρτο
  4. 4. Φάτε όλα τα Pastel de Nata στο Confeitaria do Bolhão
  5. 5. Εξερευνήστε το Πόρτο με το τραμ
  6. 6. Εξερευνήστε το Mercado de Bolhao
  7. 7 Εξερευνήστε το παλάτι Bolsa και θαυμάστε τους εξωτερικούς χώρους
  8. 8. Γευματίστε στην πλατεία Ribeira
  9. 9. Δείτε το ηλιοβασίλεμα από την γέφυρα Dom Luis I
  10. 10. Επισκεφτείτε τη Livraria Lello, την πιο όμορφο βιβλιοπωλείο του Πόρτο
  11. 11. Απολαύστε ένα Πόρτο
  12. 12. Δείτε τη θέα από τον πύργο Clérigos
  13. 13. Εντοπίστε τα πολλά εκπληκτικά πλακάκια azulejo του Πόρτο
  14. 14. Φάτε το πιο διάσημο πιάτο του Πόρτο, Francesinha
  15. 15. Επισκεφτείτε το σιδηροδρομικό σταθμό São Bento
  16. 16. Παρακολουθήστε το ηλιοβασίλεμα από την Esplanada do Teleférico
  17. 17. Ξεναγηθείτε στο μουσείο και το στάδιο της FC Porto
  18. 18. Εξερευνήστε πέρα από το Πόρτο

Η πόλη Πόρτο είναι δίχως υπερβολή από τις πιο όμορφες της Πορτογαλίας. Η πόλη βρίσκεται στα Βόρεια της Πορτογαλίας και έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1996.

Ο διάσημος ποταμός Ντουέρο, το επίκεντρο της πόλης-λιμάνι, είναι το απόλυτο σκηνικό για χαλαρές κρουαζιέρες στο ποτάμι και βόλτες στο ηλιοβασίλεμα.

Για να κατηφορίσετε προς τις όχθες του ποταμού στην πόλη, διαλέξτε το μακρύτερο δρόμο, μέσα από δαιδαλώδη πλακόστρωτα σοκάκια: σπίτια –άλλα βαμμένα με έντονα χρώματα και άλλα με azulejos (τα έθνικ κεραμικά πλακάκια) στην πρόσοψη– με κεραμιδένιες στέγες, σημαιοστολισμένα μπαλκόνια και ανθισμένες γλάστρες αφήνουν μια ρουστίκ αίσθηση, ενώ ενδιαφέροντα γκράφιτι δίνουν ζωή στους μισογκρεμισμένους τοίχους. 

Ανεβείτε στα κίτρινα τραμ και ανακαλύψτε το γεμάτο μεσαιωνικά στενά και ρωμαϊκούς ή μπαρόκ ναούς κέντρο στην γραφική συνοικία Ριμπέιρα.

Το Πόρτο είναι μια πόλη που για να την γνωρίσεις καλύτερα πρέπει να περπατήσεις στους δρόμους και τα σοκάκια της. Είναι μια πόλη που σε κερνά ομορφιά και σε ζαλίζει με μερικά ποτηράκια από το ομώνυμο φημισμένο κρασί.

Ως ταξιδιώτης όμως καταλαβαίνουμε ότι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος και ότι υπάρχουν ορισμένα αξιοθέατα που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε στο Πόρτο .

1. Κάντε μια κρουαζιέρα στα αξιοθέατα στην πόλη κάτω από τον ποταμό Ντούρο

Οι κρουαζιέρες στα αξιοθέατα σε πόλεις είναι εξαιρετικά τουριστικές. Αλλά στο Πόρτο, όπου τόσο μεγάλο μέρος της ζωής της πόλης κινείται κατά μήκος της άκρης του ποταμού Ντούρο, το να μην δείτε την πόλη από το νερό θα έκανε κακό στο χρόνο σας εδώ.

Επιβιβαστείτε σε παραδοσιακό σκάφος rabello και μάθετε για τη σημασία του ποταμού για την πόλη, ενώ περνάτε πολλές από τις διάσημες γέφυρες και τα ορόσημά του.

2. Απολαύστε τη θέα στην πόλη από το Miradouro da Vitória

Περιτριγυρισμένο από εγκαταλελειμμένα κτίρια, το Miradouro da Vitória μπορεί να φαίνεται λίγο σχηματικό με την πρώτη ματιά, αλλά μην αφήσετε τα σπασμένα τζάμια του διπλανού κτιρίου να σας ξεγελάσουν. Αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα στο Πόρτο.

Το Miradouro da Vitória υψώνεται πάνω από τη γειτονιά Praça da Ribeira στις όχθες του ποταμού Ντούρο. Ένα από τα παλαιότερα μέρη της πόλης με όμορφα μεσαιωνικά κτίρια, στριφογυριστά πλακόστρωτα δρομάκια και θέα στο ποτάμι.

3. Εξερευνήστε τις περιοχές Ribeira, Baixa και Bolhão στην πόλη του Πόρτο

Τα τρία προάστια Ribeira, Baixa και Bolhão αποτελούν τις πιο ιστορικές και τουριστικές περιοχές του Πόρτο. Ως ταξιδιώτης, είναι το μέρος όπου είναι πιθανό να περάσετε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας.

Η Ribeira, με τις σειρές πολύχρωμων σπιτιών και τη θέα στο ποτάμι, είναι ζωντανή και πολυσύχναστη, γεμάτη καφετέριες, μπαρ και καταστήματα γεμάτα ντόπιους και τουρίστες που απολαμβάνουν την ατμόσφαιρα και τη θέα στον ποταμό Ντούρο και τη διάσημη γέφυρα Dom Luis I.

Πάνω από τη Ribeira βρίσκονται οι περιοχές Baixa και Sé, όπου θα βρείτε τα περισσότερα από τα καλύτερα αξιοθέατα του Πόρτο, όπως Mercado do Bolhão, Majestic Cafe, Rua Santa Catarina, Palácio do Bolsa και πολλά άλλα.

Θα σας συνιστούσαμε να περάσετε μια μέρα (ή τουλάχιστον ένα απόγευμα) φορώντας καλά παπούτσια για περπάτημα, χωρίς χάρτη ή τηλέφωνα και απλά να χαθείτε ανάμεσα στη γοητεία των ιστορικών περιοχών του Πόρτο!

4. Φάτε όλα τα Pastel de Nata στο Confeitaria do Bolhão

Η Πορτογαλία είναι η γενέτειρα μιας από τις καλύτερες γλυκές λιχουδιές, του Pastel de Nata (πορτογαλική τάρτα). Απίστευτα τραγανές τάρτες σφολιάτας γεμάτες με την πιο κρεμώδη κρέμα αυγού και πασπαλισμένες με κανέλα, είναι παραδεισένιες και απόλυτα εθιστικές.

Αγοράστε τα γλυκά σας από το Confeitaria do Bolhão, το όμορφο ζαχαροπλαστείο 120 ετών που σερβίρει τις καλύτερες πορτογαλικές τάρτες του Πόρτο, arrufadas (γλυκό ψωμί), κρουασάν και άλλες γλυκές λιχουδιές.

Αν θέλετε να μάθετε να φτιάχνετε αυτά ταγλυκά, αυτό το μάθημα μαγειρικής Pastel de Nata είναι απαραίτητο.

5. Εξερευνήστε το Πόρτο με το τραμ

Απελπιστικά τουριστικό, αλλά υπέροχα διασκεδαστικό, το ταξίδι στο ιστορικό (και χαριτωμένο) σύστημα τραμ του Πόρτο είναι απαραίτητο.

Ενώ πολλοί ταξιδιώτες συνδέουν τα τραμ με τη Λισαβόνα, ήταν στην πραγματικότητα στο Πόρτο που χτίστηκε το πρώτο πορτογαλικό δίκτυο τραμ το 1895. Τα τραμ εδώ είναι από τα παλαιότερα ηλεκτρικά συστήματα μεταφορών στην Ευρώπη και μπορείτε ακόμα να εντοπίσετε τα γραφικά μικρά κίτρινα βαγόνια τραμ που κινούνται κατά μήκος των 3 υπόλοιπων διαδρομών σήμερα.

Δυστυχώς, η δημοτικότητα των ταξιδιών με τραμ μειώθηκε στη δεκαετία του ’60, καθώς τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία έγιναν ένας γρηγορότερος και πιο βολικός τρόπος πλοήγησης στην πόλη.

Για τους ταξιδιώτες, ωστόσο, τα τραμ παραμένουν ένας γραφικός και εύκολος τρόπος για να εξερευνήσουν την πόλη.

6. Εξερευνήστε το Mercado de Bolhao

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Πόρτο είναι να επισκεφθείτε το ιστορικό και υπέροχο Mercado de Bolhao.

7 Εξερευνήστε το παλάτι Bolsa και θαυμάστε τους εξωτερικούς χώρους

Το Palácio da Bolsa (Παλάτι του Χρηματιστηρίου) χτίστηκε μεταξύ 1842 και 1910 και αποτίει φόρο τιμής στους πλούσιους εμπόρους της πόλης του χθες και του σήμερα.

Χτισμένο πάνω στα ερείπια των μοναστηριών της εκκλησίας του Αγίου Φραγκίσκου του Πόρτο δίπλα, το νεοκλασικό κτίριο είναι εκεί όπου λειτουργούσε κάποτε το πορτογαλικό χρηματιστήριο.

Αν θέλετε να εξερευνήσετε όλα τα περίπλοκα σχεδιασμένα δωμάτια του Παλατιού, κάντε μια από τις 45λεπτες ξεναγήσεις (κάντε κράτηση εδώ), οι οποίες αναχωρούν από την κύρια είσοδο κάθε 30 λεπτά.

8. Γευματίστε στην πλατεία Ribeira

Πρόκειται για μια υπερβολικά τουριστική περιοχή, αλλά η γενική ατμόσφαιρα γύρω από αυτήν την πλατεία είναι πολύ καλή.

Να πάτε για γεύμα σε ένα από τα πολλά εστιατόρια που βρίσκονται στην πλατεία.

9. Δείτε το ηλιοβασίλεμα από την γέφυρα Dom Luis I

Τα ηλιοβασιλέματα στο Πόρτο είναι απολύτως μαγικά, οπότε τι πιο γραφικό να το δείτε ενώ περπατάτε δίπλα από τη γέφυρα Dom Luis I, σχεδιασμένη από τον Γουστάβ Άιφελ.

Η γέφυρα, που κατατάσσεται ως νούμερο ένα για δραστηριότητες (Πόρτο) στο Tripadvisor, γίνεται η καρδιά και η ψυχή της πόλης αργά το απόγευμα, καθώς ντόπιοι και τουρίστες βγαίνουν για να περπατήσουν και να κάνουν ποδήλατο κατά μήκος της γέφυρας ή απλά να απολαύσουν τη θέα.

10. Επισκεφτείτε τη Livraria Lello, την πιο όμορφο βιβλιοπωλείο του Πόρτο

Βρίσκεται δίπλα στην επίσης πασίγνωστη για τα μπλε πλακάκια της εκκλησία Dos Carmelitas στη γειτονιά του Carmo, λίγα λεπτά μόνο από το κέντρο του Πόρτο.

Στεγάζεται σε ένα διώροφο κτήριο με πρόσοψη σε νεογοτθικό στυλ και στοιχεία art nouveau, ενώ το εσωτερικό του συνδυάζει στοιχεία επίσης art nouveau και εκλεκτικού στυλ. Η ιστορία του ως βιβλοπωλείο ξεκινάει από το 1906 υπό την επίβλεψη του μηχανικού Francisco Xavier Esteves παίρνοντας το όνομα των εμπνευστών του, των δύο αδερφών José and António Lello.

Έγινε διάσημο για την πανέμορφη εσωτερική διακόσμηση και την περίτεχνη εσωτερική ξύλινη σκάλα που συνδέει το ισόγειο με τον πρώτο όροφο. Σχετικά πρόσφατα έγινε ακόμα περισσότερο γνωστό παγκοσμίως ως το βιβλιοπωλείο του Χάρι Πότερ , καθώς ενέπνευσε τη συγγραφέα του βιβλίου Τζ. Κ. Ρόουλινγκ  για τη βιβλιοθήκη του Hogwarts. Υπάρχει μάλιστα και μία μικρή αίθουσα στο ισόγειο αφιερωμένη στον Χάρι Πότερ, γεμάτη με βιβλία και σουβενίρ για τους θαυμαστές του.

11. Απολαύστε ένα Πόρτο

Το port είναι ως γνωστόν ένα ενδυναμωμένο κρασί που φτιάχνεται στη βορειοανατολική Πορτογαλία, στην κοιλάδα του ποταμού Ντούρο.

Μια επίσκεψη στα φημισμένα κελάρια κρασιού είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Πόρτο.

Ξεκινήστε από το καινοτόμο Porto Cruz Space, ένα 5όροφο κτίριο που γιορτάζει τη μοναδική κουλτούρα και ιστορία του κρασιού του Πόρτο.

Οι μεγαλύτεροι και πιο γνωστοί οίκοι port είναι οι Cockburn, Croft, Ferreira, Quinta do Noval, Sandeman, Dow, Graham, Warre, Fonseca, Taylor, Niepoort.

12. Δείτε τη θέα από τον πύργο Clérigos

Για αιώνες, ο Torres do Clérigos (Πύργος Clérigos) του Πόρτο ήταν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ορόσημα της πόλης, που δεσπόζει πάνω από την πόλη από τη θέση του στην κορυφή της εκκλησίας Clérigos από το 1763.

Αυτές τις μέρες, οι επισκέπτες μπορούν ακόμα να έχουν πρόσβαση στην κορυφή του καμπαναριού μέσω των 230 σκαλοπατιών (γνωστή και ως μια πολύ στενή, πολύ κλειστοφοβική και περιορισμένη σκάλα!), Η κορυφή της οποίας προσφέρει επική πανοραμική θέα στο Πόρτο και πέρα.

13. Εντοπίστε τα πολλά εκπληκτικά πλακάκια azulejo του Πόρτο

Το να σας πούμε να πάτε στο Πόρτο και να εντοπίσετε τα πολλά όμορφα μπλε και λευκά πλακάκια azulejo είναι λίγο ανόητο, δεδομένου ότι α) είναι παντού και β) είναι ένα από τα πιο διάσημα πράγματα που μπορείτε να δείτε στο Πόρτο – αλλά θα αισθανόμασταν επίσης λίγο ανόητο να μην το συμπεριλάβουμε, δεδομένου ότι είναι ένα από τα πράγματα που κάνουν τη βόρεια πόλη της Πορτογαλίας τόσο ξεχωριστή!

Για πρώτη φορά μεταφέρθηκε στην Πορτογαλία από την Ισπανία (Σεβίλλη) τον 15ο αιώνα από τον βασιλιά Μανουήλ Α’, το azulejos ήταν στην πραγματικότητα ένα κοινό χαρακτηριστικό σχεδιασμού στην Ιβηρική Χερσόνησο από τον Μεσαίωνα.

Προερχόμενα από την εισβολή των Μαυριτανών αιώνες πριν, το όνομά τους προέρχεται στην πραγματικότητα από το αραβικό al zulaycha, “η γυαλισμένη πέτρα”, και αρχικά ήταν πολύ απλά γεωμετρικά σχήματα. Με την πάροδο του χρόνου, και καθώς υιοθετήθηκαν ευρύτερα στην Πορτογαλία καθ ‘όλη τη διάρκεια του 16ου και 17ου αιώνα, τα κεραμίδια άρχισαν να απεικονίζουν τις ιστορίες των δικών και των θριάμβων της Πορτογαλίας, τις θρησκευτικές ιστορίες και τα πολιτιστικά γεγονότα.

Σήμερα, είναι ένα συναρπαστικό αρχείο ιστορίας, πολιτισμού και ανθρώπων, καθώς και ένας όμορφος τρόπος για να διακοσμήσετε κενούς χώρους σε κτίρια.

Ενώ τα πλακίδια είναι ένα πανταχού παρόν χαρακτηριστικό της πόλης, συνιστούμε να αφιερώσετε χρόνο για να δείτε τα πλακίδια στα εξής:

  • Ιγκρέχα ντε Κάρμο
  • Σιδηροδρομικός σταθμός São Bento (περισσότερα για αυτό παρακάτω!)
  • Καθεδρικός Ναός του Πόρτο
  • Iglesia de San Ildefonso (Εκκλησία του Αγίου Ildefonso)
  • Το Παρεκκλήσι των Ψυχών

14. Φάτε το πιο διάσημο πιάτο του Πόρτο, Francesinha

Μέχρι τώρα πιθανότατα όλοι έχετε ακούσει το ρητό ότι οι θερμίδες δεν μετράνε όταν βρίσκεστε σε διακοπές και είναι εξίσου καλό επειδή αυτή η επόμενη απόλαυση είναι μια κόλαση ενός γεύματος τέρατος που καταστρέφει θερμίδες, μπλοκάρει τις αρτηρίες: το Francesinha.

Παραδοσιακά, η περίφημη Francesinha του Πόρτο ήταν ένα γεύμα αυστηρά προοριζόμενο για τους κρεατοφάγους. Κάπου ανάμεσα σε ένα φρυγανισμένο σάντουιτς και ένα λαίμαργο μπιφτέκι κρέατος, μιλάμε για στρώματα παχιάς μπριζόλας, λουκάνικου και ζαμπόν, αλειμμένα με λιωμένο τυρί, περιχυμένα σε σάλτσα με βάση την ντομάτα και συμπληρωμένα με ένα αυγό (σε περίπτωση που δεν είχατε αρκετή πρωτεΐνη ακόμα!) και σερβιρισμένα με μερικά τραγανά ζεστά τσιπς.

15. Επισκεφτείτε το σιδηροδρομικό σταθμό São Bento

Ο σταθμός São Bento είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας απλός κόμβος μεταφορών για τους κατοίκους του Πόρτο. Στους τοίχους της μεγάλης εισόδου, 20.000 azulejo (παραδοσιακά ζωγραφισμένα πλακάκια) απεικονίζουν την ιστορία του Πόρτο με εκπληκτική ομορφιά.

Η ιστορία της βασιλικής οικογένειας, οι διάφορες μάχες και οι μεταφορές διαδραματίζονται στα όμορφα βαμμένα μπλε και λευκά πλακάκια και όταν ο απογευματινός ήλιος χτυπά ακριβώς στο σωστό μέρος, απαλό χρυσό φως λούζει το δωμάτιο με απόλυτη μαγεία.

Βασικά, αν επισκεφθείτε το Πόρτο και χάσετε το São Bento, τα έχετε κάνει όλα λάθος.

16. Παρακολουθήστε το ηλιοβασίλεμα από την Esplanada do Teleférico

Το Esplanada do Teleférico είναι ένα μπαρ με βεράντα πάνω από το τελεφερίκ του Πόρτο με επική θέα στην πόλη.

Στα δεξιά του γυάλινου μπαρ υπάρχει ένα τσιμεντένιο παρατηρητήριο ιδανικό για να παρακολουθήσετε το ηλιοβασίλεμα να λούζει την περιοχή Ribeira, τη γέφυρα Dom Luis I και το Ντούρο.

17. Ξεναγηθείτε στο μουσείο και το στάδιο της FC Porto

Εάν δεν μπορείτε να δείτε ένα παιχνίδι της ομάδας, σας προτείνουμε να κάνετε μια περιήγηση στο Μουσείο FC Porto και στο στάδιο Dragão.

Η ξενάγηση στο γήπεδο ρίχνει μια ματιά στα παρασκήνια, εμβαθύνοντας στο λαμπερό παρελθόν του συλλόγου. Ακολουθήστε τα βήματα διάσημων αγώνων, καθίστε στον πάγκο των αναπληρωματικών και επισκεφθείτε τη λαμπερή αίθουσα τροπαίων από το UEFA Champions League!

18. Εξερευνήστε πέρα από το Πόρτο

Η Πορτογαλία, για μια χώρα τόσο μικρή, είναι υπέροχη. Υπέροχη ακτογραμμή, πανέμορφες πόλεις, επικά φυσικά τοπία και πάνω απ ‘όλα, μια σκηνή φαγητού και κρασιού παγκόσμιας κλάσης.

Εάν επισκέπτεστε το Πόρτο για περισσότερες από τρεις ημέρες, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να απελευθερωθείτε και να εξερευνήσετε περισσότερο το απίστευτο τοπίο της Πορτογαλίας.

Θέλετε να μάθετε να σερφάρετε; Κάντε το εδώ στο Matosinhos. Θέλετε να κάνετε πεζοπορία; Κάντε μια περιήγηση στο Εθνικό Πάρκο Peneda-Gerês. Θέλετε να επισκεφθείτε τις μικρότερες, πολύχρωμες πόλεις της Πορτογαλίας; Η Μπράγκα και η μεσαιωνική πόλη Γκιμαράες είναι απίστευτες.

Πηγή: The Commonwanderer // Πηγή φωτογραφίας: Pixabay