Το κοντοσούβλι, όπως και το κοκορέτσι τρώγεται παραδοσιακά το Πάσχα, αλλά υπάρχουν πολλοί καλοφαγάδες που το απολαμβάνουν όλον τον χρόνο.

Πρόκειται για ένα πιάτο με κρέας, συνήθως χοιρινό, αλλά γίνεται και με αρνί και με κοτόπουλο, το οποίο ψήνεται όπως φανερώνει και το όνομα του στη σούβλα.

Τα κομμάτια στο κοντοσούβλι είναι κομμένα αρκετά μεγάλα, περίπου 5 επί 5 εκατοστά.

Ψήνεται αργά σε χαμηλά φωτιά, δηλαδή σε κάρβουνα που έχουν χωνέψει, δηλαδή που έχουν καεί καλά για αρκετή ώρα (συνήθως γύρω στις 2 ώρες ανάλογα με το μέγεθος της σούβλας).

Πολλές ψησταριές κάνουν κοντοσούβλι όλες τις εποχές. Είναι νόστιμο και αρκετά λιπαρό φαγητό, καθώς στη σούβλα τοποθετούνται εναλλάξ κομμάτια κρέατος και λίπους.

Το κοντοσούβλι στο Κουκλί

Αυτή που ξεχωρίσαμε είναι «Το Κουκλί». Υπάρχουν δύο καταστήματα. Το πρώτο στη Λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου 154 στην Καλλιθέα και το δεύτερο στο Λεωφόρο Αγίου Δημητρίου 166 στον Άγιο Δημήτριο.

«Το Κουκλί» φέρνει το χωριό στην πόλη. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε όλα τα ψητά σούβλας που λιώνουν στο στόμα και είναι τόσο μαλακά και τόσο νόστιμα που δεν χρειάζεται κανένα έξτρα καρύκευμα ή σάλτσα. Ούτε καν λεμόνι!

Οι ψήστες του μαγαζιού είναι οι απόλυτοι μάστορες στο ψήσιμο. Οι ψήστες είναι γνώστες ελέγχουν τακτικά αν η θράκα θέλει διόρθωση: αν έχει «πέσει» και η θερμότητα μειώνεται, κατεβάζουν τη σούβλα χαμηλότερα, μέχρι να τροφοδοτήσουν την κύρια θράκα με νέα.

Αντίθετα, αν είναι δυνατή, τη «σπάνε», δηλαδή την αραιώνουν, ανοίγουν το κάρβουνο προσεκτικά με μια λαβίδα, για να πέσει ελαφρώς η έντασή της, και ανεβάζουν τη σούβλα σε ψηλότερη σκάλα, για μερικά λεπτά, ώστε να προστατεύσουν το κρέας. Προσέχουν πάντα η θράκα να είναι ομοιόμορφα σκορπισμένη σε όλο το μήκος του κρέατος που ψήνεται από πάνω της. Με λίγα λόγια ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.

Πηγή φωτογραφίας: Instagram/to_koukli