Την επόμενη βασίλισσα της ελληνικής τηλεόρασης αναζητούν στο OPEN, ωστόσο αυτό που είδαμε δεν είχε ούτε ρυθμό, ούτε… βασίλισσα, μόνο μεγαλόπνοες υποσχέσεις και ίσως ένα τιμ που έρχεται από το παρελθόν και δεν έχει πιάσει αυτό που ζητάει πλέον το τηλεοπτικό κοινό.

Το ‘90 όταν ξεκίνησε η ελληνική τηλεόραση, το κοινό είχε εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις. Το 2000 περίπου είδαμε τα πρώτα ριάλιτι και από τότε έχουν περάσει 24 χρόνια… Πολλά άλλαξαν μέσα σε αυτά τα χρόνια και το σημαντικότερο: η σύσταση του ελληνικού τηλεοπτικού κοινού.

Δηλαδή το σημερινό κοινό που έχει ως εναλλακτική τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, έχει εντελώς άλλες απαιτήσεις από εκείνο του ‘90 ή του 2000 που έβλεπε διάφορα προγράμματα που φαίνονταν τότε καινούργια.

Ας θυμηθούμε και λίγο το «Tv Παρουσιάστε» ένα ανάλογο ριάλιτι του παρελθόντος που η διαφορά ήταν ότι συμμετείχαν όλων των φύλων εν δυνάμει παρουσιαστές. Δυστυχώς δεν θυμόμαστε κανέναν απ’ όσους είδαμε εκεί…

Πάμε τώρα στο χθεσινό σόου… Το σκηνικό δεν είχε την απαιτούμενη λάμψη, ήταν μάλλον πρόχειρο, ενώ υπήρχαν προβλήματα στον ήχο κατά διαστήματα.

Γινόταν εμφανές ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ετοιμάστηκε με ταχύτητα χρόνου, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία. Η Ιωάννα Μαλέσκου, άκαμπτη και ατσαλάκωτη, έδειχνε μάλλον αμήχανη και συνεσταλμένη μπροστά στο φακό, δεν εξέπεμπε την απαιτούμενη λάμψη της κεντρικής παρουσιάστριας, δεν κατάφερε να επικρατήσει στο χώρο της σκηνής και πολλές φορές διάκοπτε για να μιλήσει μασκάροντας πάνω στους υπόλοιπους.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από έμπειρους ανθρώπους της τηλεόρασης μεν, με κριτήρια ωστόσο παρωχημένα και τετριμμένα, μίας άλλης εποχής… Δεν είχαν χημεία ανάμεσά τους, τουλάχιστον ως μία πρώτη εικόνα, γιατί εδώ, επειδή υπάρχει εμπειρία, ενδέχεται στα επόμενα επεισόδια να δούμε μία διαφορετική εικόνα.

Ο Ανδρέας Μικρούτσικος σαφώς υπήρξε ο «βασιλιάς» του ριάλιτι και σίγουρα η επιλογή του θα δημιουργήσει ακραίες καταστάσεις που θα συμβάλλουν στο να υπάρξει ενδιαφέρον για τις συμμετέχουσες, αλλά δεν γνωρίζω αν ένας Μικρούτσικος θα φέρει την «άνοιξη» ή αν πλέον αυτά τα «κόλπα» έχουν αντίκρισμα στο σύγχρονο τηλεοπτικό κοινό.

Tv Queen χωρίς... queens

Οι διαγωνιζόμενες θα σεβαστώ απόλυτα ότι πήγαν να συμμετάσχουν στο σόου θέλοντας να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, ωστόσο δεν διέκρινα κάποια που πραγματικά να ξεχώριζε, ίσως έγινε βιαστικό κάστινγκ στην επιλογή…

Υπήρχαν φιλότιμες προσπάθειες ωστόσο περνούσαν αδιάφορες, δεν μας καθήλωσαν, έλειπε η προσωπικότητα που θα μπορούσε να «σπάσει το γυαλί» και να μπει στο σαλόνι μας.

Ενδέχεται να ήταν λάθος και η δοκιμασία με το κείμενο που αποστήθιζαν, ίσως το τρακ… Οι παρουσίες ήταν μάλλον αδιάφορες ως προσωπικότητες, βασίζονταν κυρίως στην εμφάνιση -όμως το ερώτημα παραμένει: για ποιο λόγο μία νέα κοπέλα που θέλει να γίνει παρουσιάστρια πρέπει να εκτεθεί σε ένα ριάλιτι; Δεν κάνουν κάστινγκ τα κανάλια; Δεν βλέπουν νέα πρόσωπα;

Επειδή πολύς λόγος έγινε σε όλη τη διάρκεια του σόου για την Ελένη Μενεγάκη, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι… Είναι γεγονός ότι η Ελένη Μενεγάκη είναι «τηλεοπτικό φαινόμενο». Τα περισσότερα από τα κορίτσια που συμμετείχαν προσπαθούσαν να μιμηθούν το μπρίο της, κάποιες και την εικόνα της.

Ωστόσο επειδή τυγχάνει να θυμάμαι μία από τις πρώτες εμφανίσεις της Μενεγάκη, πριν γίνει παρουσιάστρια, σε εκπομπή, η Ελένη Μενεγάκη δεν ήταν απλώς μία όμορφη κοπέλα που χάρη στην εικόνα της κατάφερε να εξελιχθεί στην πιο πετυχημένη tv personna.

Η Ελένη Μενεγάκη είχε εξυπνάδα που ήταν εμφανής, κατάφερε να πλασάρει τον εαυτό της με τρόπο τέτοιο ώστε να ταυτιστούν οι τηλεθεάτριες μαζί της και η Μενεγάκη να είναι όχι απλώς η γυναίκα της διπλανής πόρτας, αλλά και εξαιρετική στο επιχειρηματικό κομμάτι φέρνονατς κέρδη σε όποιο κανάλι εμφανίζεται. Δεν της έκανε κανείς ουσιαστικά μαθήματα, ήταν ένα λαμπερό κορίτσι που είχε αυτό το ξεχωριστό στυλ που την τοποθέτησε στο «θρόνο» της.

Επίσης θα σημειώσω κάτι που λέω συχνά για τέτοιου είδους προγράμματα… Σε αυτά τα ριάλιτι ταλέντων συνήθως πάνε νέα παιδιά με όνειρα. Τους λένε πράγματα που κυριολεκτικά τους φουσκώνουν τα μυαλά -«θα βρούμε την επόμενη βασίλισσα της ελληνικής τηλεόρασης» π.χ.- τους φέρνουν στο προσκήνιο για κάποιο χρονικό διάστημα και μετά μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος του ριάλιτι και πάμε για τον επόμενο κύκλο, περνάνε στην αφάνεια σταδιακά και τελικά επιστρέφουν στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν πριν από το ριάλιτι… Αυτή είναι η ματαιοδοξία αυτών των ριάλιτι και ίσως και η δραματική πλευρά τους.

Tv Queen χωρίς... queens

Και ακούσαμε πολλές τέτοιες βαρύγδουπες φράσεις χθες βράδυ, φράσεις που δεν υπήρχε λόγος να ακουστούν.

Είδαμε και την είσοδο των κοριτσιών στο σπίτι… Δεν ξέρω τι ενδιαφέρον υπάρχει στο να βλέπουμε την καθημερινότητα μίας υποψήφιας παρουσιάστριας απομυθοποιώντας την παράλληλα. Πάντως ο «θρόνος» της Μενεγάκη δεν κουνήθηκε από αυτό που είδαμε…

Με λίγα λόγια, αν θέλετε να περάσετε λίγο χρόνο άσκοπα, να ακούτε τηλεόραση ενώ κάνετε τις δουλειές σας Κυριακή βράδυ, γενικότερα να έχετε ένα ηχητικό background στο χώρο, βάλετε να δείτε Tv Queen.

Αν πάλι αναζητάτε κάτι περισσότερο ή είστε απαιτητικός τηλεθεατής πατήστε το κουμπί στο τηλεκοντρόλ και αναζητήστε άλλο κανάλι.