Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την συναυλία του Iggy Pop, του μεγάλου headliner του Release Festival 2022, στην Πλατεία Νερού το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022. Ένα «scroll» στα social media αρκεί για να επιβεβαιώσει την έλευση του κοινού, η οποία ήταν τεράστια. Όλοι ανυπομονούσαν να ξανά δουν τον «Πρίγκιπα» της Punk Rock, ο οποίος ξεσήκωσε τα πλήθη πίσω στο 2019 που με την ενέργεια και το ταλέντο του έδωσε μία από τις πιο εμβληματικές συναυλίες ξένων καλλιτεχνών που έχουμε δει στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία.

Ωστόσο, η ηλικία του Pop, o όποιος έφτασε αισίως τα 75 του χρόνια, φάνηκε. Η συναυλία δεν κατάφερε να αγγίξει τις μεγάλες προσδοκίες με πολλούς να παραδέχονται την δύσκολη αλήθεια, ότι ο James Newell Osterberg, όπως είναι το κανονικό του όνομα, ήρθε η ώρα να αποσυρθεί από την μουσική.

«Sorry about my voice» είπε σχεδόν ενοχικά ο θρύλος της rock «κλείνοντας» την συναυλία στο Φάληρο. Ακόμη και ο πιο άσχετος από μουσική μπορούσε να ακούσει την αδυναμία του Iggy Pop να αντεπεξέλθει στις ανάγκες στις συναυλίες. Η φωνή του «δεν έβγαινε» και φάλτσαρε έντονα με αποτέλεσμα σε αρκετά τραγούδια το μόνο που ακουγόταν είναι τα όργανα και οι φωνές του φανατικού κοινού που ήξερε όλους τους στίχους απ’έξω. Η ενέργεια του ήταν εκεί, όμως δεν αρκούσε για να σώσει το μέτριο αποτέλεσμα της συναυλίας.

Ούτε η φαρυγγίτιδα που ισχυρίστηκε ότι είχε ήταν αρκετή για να δικαιολογήσει την performance του. Ο ίδιος ακύρωσε την επόμενη προγραμματισμένη του εμφάνιση για να αναρρώσει πλήρως, κάτι που θα ήταν δίκαιο να είχε γίνει και στην Αθήνα. Άλλο να έχουμε λιγότερες προσδοκίες από έναν θρυλικό καλλιτέχνη γιατί έχει φτάσει σε μία ηλικία που δεν του επιτρέπει να κάνει τα ίδια που θα έκανε στο peak του, άλλο όμως να κάνει συναυλία ενώ αδυνατεί να ερμηνεύσει. Δεν ήρθαμε απλά για να πούμε ότι «έχουμε δει τον Iggy Pop από κοντά». 

O πολύ αγαπητός στο ελληνικό κοινό έκανε πιθανόν ό,τι καλύτερο μπορούσε για να χαρίσει μία μοναδική εμπειρία στους χιλιάδες ανθρώπους που ήταν εκεί, όμως ήταν αρκετός.

Πολλοί θεώρησαν παράλογες τις τόσο μεγάλες προσδοκίες από έναν καλλιτέχνη στα 75 του, ωστόσο όταν ο κάθε παρευρισκόμενος έχει δώσει 55 ευρώ για το εισιτήριο -διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, ειδικά στις μέρες μας- είναι τουλάχιστον λογικό να περιμένει από τον headliner να μπορεί να αντεπεξέλθει έστω το μίνιμουμ. Ευτυχώς που πριν από εκείνον προηγήθηκε ο Liam Gallagher των Oasis, ο οποίος «καλά κρατεί» ακόμη.

«Δεν μπορεί να τραγουδήσει» άκουγες τους διπλανούς σου να συζητούν μεταξύ τους την ώρα της συναυλίας, ενώ άλλοι χοροπηδούσαν στο άκουσμα του θρυλικού «I Wanna Be Your Dog».

Σε κάθε περίπτωση, ήταν τιμή για όποιον κατάφερε να παρευρεθεί το βράδυ αυτό στην Πλατεία Νερού και να είναι παρών στην συναυλία ενός ζωντανού θρύλου, σε μία από τις -πιθανόν- τελευταίες του προσπάθειες να ψυχαγωγήσει το κοινό.

Iggy, σε ευχαριστούμε για όλα όσα έχεις δώσει στην μουσική, είτε συνεχίσεις τις εμφανίσεις είτε εάν παραδώσεις, επιτέλους, το σκήπτρο σου.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Η YENNA της Μαρίνας Σάττι είναι η Αναγέννηση της ελληνικής μουσικής

Συναυλίες ξένων συγκροτημάτων στην Ελλάδα: Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν λένε μία

Σκέψεις ε-Φοίβου Δεληβοριά: Τι παθαίνεις όταν ακούς το νέο του άλμπουμ