Η πιο χαρακτηριστική φήμη που συνοδεύει τον Tom Cruise στο Χόλιγουντ, πέρα από τη Σαϊεντολογία, είναι ότι τα stunts στις ταινίες του επιλέγει να τα κάνει ο ίδιος και όχι να έχει έναν stunt double. Ειδικά στα Mission Impossible και τα φουτουριστικά του φιλμ, τον έχουμε δει να κάνει πολλά.

Τον έχουμε δει να κάνει ελεύθερη πτώση, να κρέμεται από Airbus, να κάνει ελεύθερη ορειβασία στη Γιούτα και να πηδάει από ένα βράχο σε άλλο σε απόσταση 6-7 μέτρων έχοντας ένα λεπτό σχοινί να κρατιέται, να σκαρφαλώνει στο Burj Al Khalifa με το συνεργείο να σπάει 26 παράθυρα για να το πετύχει και να κάνει αυστραλιανό ραπέλ, τον έχουμε δει στο Edge of Tomorrow να φοράει στολή με βάρος 60-70 κιλά και να τρέχει.

Κι αυτή τη στολή ο Tom Cruise τη φορούσε για 6 ώρες την ημέρα στη διάρκεια των γυρισμάτων. Όλα τα παραπάνω μάλιστα δεν τα έβγαλε στην πρώτη λήψη. Χρειάστηκαν τουλάχιστον 3-4.

Για το Mission Impossible 7, ο Tom Cruise έχει ετοιμάσει τα πιο ζόρικα stunts που έχει κάνει. Όπως αποκαλύπτει το Entertainment Weekly, η Paramount παρουσίασε στη CinemaCon στο Λας Βέγκας ένα κλιπ από την ταινία, όπου ο Tom Cruise κάνει ένα stunt με μηχανή. Ο Cruise οδηγάει μια μηχανή πάνω σε μια ράμπα καθώς αυτή κατεβαίνει την πλαγιά ενός βουνού και πέφτει από γκρεμό, ενώ βαρέλια πέφτουν δίπλα του. Καθώς η μηχανή είναι στον αέρα, ο Cruise την αφήνει και ανοίγει το αλεξίπτωτο του.

https://www.intronews.gr/3971-2-james-bond-akoma-mia-anavoli

Από τα 6 λεπτά χωρίς αναπνοή σε μια δεξαμενή, στην πτώση από γκρεμό με μηχανή

Αυτή η σκηνή χρειάστηκε 6 λήψεις για να βγει όπως την ήθελε ο ίδιος ο ηθοποιός και δεν έδειξε να τον ενοχλεί ούτε στιγμή. Όπως εξηγεί στο Collider ο σκηνοθέτης της ταινίας Christopher McQuarrie, ο Tom Cruise δεν αφήνει τον χρόνο ανεκμετάλλευτο στη διάρκεια των γυρισμάτων. Όταν δε γυρίζουν κάποια σκηνή, προπονείται ή κάνει φυσιοθεραπείες, ώστε το σώμα του να έχει την απαραίτητη ελαστικότητα και αντοχή για να πετύχει το stunt.

Επί ένα χρόνο εκπαιδευόταν γι΄αυτό το stunt ο Cruise, κάνοντας 13.000 άλματα με μηχανή και ποδήλατο, 500 ώρες πτώσης από γκρεμό και κάμποσοι μήνες για να φτιαχτεί η ράμπα στη Νορβηγία.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tom Cruise (@tomcruise)


«Αυτό είναι με διαφορά το πιο επικίνδυνο που έχω κάνει. Το δουλεύουμε για πολλά χρόνια και ήθελα να το πραγματοποιήσω από μικρό παιδί», είπε ο Tom Cruise.

«Το μόνο που με φοβίζει είναι ότι θα κάνουμε και το Mission Impossible 8» είπε χάριν αστεϊσμού ο McQuarrie, αλλά είναι μια πραγματικότητα αυτή η απορία για το τι άλλο μπορεί να σκαρφιστεί να κάνει ο Tom Cruise. Ενδεχομένως, να γίνει πράξη αυτό που λεγόταν, ότι συζητούσε να κάνει ταινία με σκηνές γυρισμένες στον διαστημικό σταθμό και να τον δούμε να πέφτει σαν τον Baumgartner.

Αν πάντως πρέπει να βάλουμε στην πρώτη θέση κάποιο stunt του Tom Cruise, ίσως να μην είναι η ελεύθερη πτώση από 25.000 πόδια ή το mountain-climbing. Ή αυτό που ο ίδιος ανέφερε ως το πιο επικίνδυνο. Εκείνο που θα μπορούσε να τον σκοτώσει, είναι η σκηνή στο Mission Impossible 5, όπου πέφτει από τα 35 μέτρα μέσα σε μια δεξαμενή γεμάτη νερό και πρέπει να ανοίξει ένα κιβώτιο. Συνήθως τέτοιες σκηνές γυρίζονται και κόβονται κάθε 20-30 δευτερόλεπτα.

Όμως ο Cruise ήθελε να είναι όσο πιο ρεαλιστικό γίνεται και αποφάσισε να τη γυρίσει κρατώντας την αναπνοή του για περίπου 6 λεπτά. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως το κιβώτιο δε βρισκόταν όντως εκεί, αλλά προστέθηκε αργότερα με CGI. Για να πετύχει αυτό το stunt, πέρασε αρκετούς μήνες με ασκήσεις αναπνοής, όπου προσπαθούσε να μειώσει τον καρδιακό του ρυθμό για να αντέξει στα 6 λεπτά και να χρησιμοποιεί λιγότερο οξυγόνο. Μάλιστα, δεν ήταν μια σκηνή που γυρίστηκε σε μια μέρα και ήθελε τον Tom Cruise να κάθεται. Έπρεπε να κολυμπάει και το γύρισμα κράτησε 10 μέρες.

Το Mission Impossible 7 θα κυκλοφορήσει, μετά από καθυστερήσεις λόγω πανδημίας, στις 27 Μαΐου του 2022.