Το φετινό καλοκαίρι είναι ίσως το πιο έντονο ως προς την επιθυμία να εξαφανιστείς από τη ζωή σου και να βρεθείς σε ένα άλλο μέρος που θα έχει τις ιδανικές για σένα συνθήκες. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα κάποια παραλία. Το μόνο απαραίτητο στο χάσιμο είναι το βιβλίο. Γι’ αυτό στη βαλίτσα σου θα βάλεις ένα ή και παραπάνω από τα ακόλουθα βιβλία.

Το Τέλος του Καλοκαιριού, Άντερς ντε λα Μότε – Εκδόσεις Κέδρος

Μια καλοκαιρινή νύχτα του 1983, σε ένα αγρόκτημα της σουηδικής επαρχίας, ένα μικρό αγόρι εξαφανίζεται. Το μόνο ίχνος που αφήνει πίσω του είναι ένα παπούτσι. Οι συντονισμένες προσπάθειες της αστυνομίας και της τοπικής κοινότητας δεν αρκούν για να εντοπιστεί το παιδί και οι φήμες οργιάζουν. Όταν τελικά η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο, η οδύνη και η αβεβαιότητα οδηγούν την οικογένεια σε κατάρρευση.

Είκοσι χρόνια αργότερα, η Βέρα, η αδελφή του εξαφανισμένου αγοριού, εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια στη Στοκχόλμη. Μια μέρα εμφανίζεται ένας νεαρός που θέλει να συμμετάσχει στην ομάδα που επιβλέπει. Η ιστορία του μοιάζει ανατριχιαστικά με εκείνη της οικογένειάς της και αναστατώνει τη Βέρα. Με κίνδυνο να διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία που με δυσκολία κατάφερε να βρει στη ζωή της, επιστρέφει στο πατρικό της. Πρέπει να βρει την απάντηση στο βασανιστικό ερώτημα που όλοι οι άλλοι επέλεξαν να ξεχάσουν: Τι συνέβη τελικά εκείνη τη νύχτα;

Μετάφραση: Ξενοφών Παγκαλιάς

Η τρυφερή αδιαφορία του κόσμου, Πέτερ Σταμ – Εκδόσεις Καστανιώτη

Να ξαναζήσουμε την ίδια μας τη ζωή. Θα ευχόμασταν ποτέ κάτι τέτοιο; Ο Κρίστοφ δίνει ραντεβού με μια πολύ νεότερή του γυναίκα σε ένα νεκροταφείο της Στοκχόλμης. Η Λένα τού θυμίζει έντονα την κοπέλα με την οποία υπήρξε ερωτευμένος πριν από μία εικοσαετία. Εκείνη λεγόταν Μαγκνταλένα και ήταν ηθοποιός. Μετά τον χωρισμό τους, ο Κρίστοφ έγραψε ένα βιβλίο για τα τρία χρόνια που πέρασαν μαζί, και όλα αυτά θέλει να τα μοιραστεί με τη Λένα, η οποία είναι επίσης ηθοποιός αλλά και σύντροφος του Κρις, που είναι και αυτός συγγραφέας.

Τι συμβαίνει εδώ; Όσο η υπόθεση ξετυλίγεται, γίνεται σαφές ότι αυτές οι δύο σχέσεις απηχούν αλλόκοτα η μία την άλλη. Και κάπως έτσι αρχίζει ένα υπαρξιακό παιχνίδι μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, πραγματικότητας και φαντασίας, από το οποίο κανείς δεν θα βγει αλώβητος. Ο Πέτερ Σταμ αφηγείται απέριττα μια διαφορετική ιστορία για την ανεξήγητη εγγύτητα που μας χωρίζει από τον αλλοτινό εαυτό μας. Εστιάζει σε εκείνη τη στιγμή του συθέμελου κλονισμού, όταν ταλαντεύεται το νόημα της ταυτότητάς μας, ένα θέατρο του ενδόμυχου όπου κυριαρχεί η σύγχυση.

Μετάφραση: Μαριάννα Τσάτσου

Σάγκι Μπέιν, Ντάγκλας Στούαρτ – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Αρχές της δεκαετίας του 1980. Η Γλασκόβη βρίσκεται σε παρακμή, οι πολιτικές της Θάτσερ έχουν βυθίσει ολόκληρες οικογένειες στην ανεργία, κι όλοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβιώσουν. Η Άγκνες Μπέιν είχε μεγαλύτερες προσδοκίες για τη ζωή. Ονειρεύεται πράγματα πιο σπουδαία: ένα δικό της σπίτι, μια ζωή με μεγαλύτερες πολυτέλειες, σαν εκείνες που βλέπει στα περιοδικά, οτιδήποτε θα μπορούσε να φωτίσει κάπως τη δική της γκρίζα ζωή. Προσπαθεί να διατηρήσει την αξιοπρέπειά της παραμένοντας περιποιημένη και όμορφη, αλλά τελικά καταφεύγει στο ποτό, βρίσκοντας σε αυτό ολοένα και μεγαλύτερη ανακούφιση.

Όταν ο άντρας της την εγκαταλείπει, η Άγκνες και τα τρία παιδιά της θα βρεθούν σε αδιέξοδο, σε αυτή τη διαλυμένη πόλη. Και όσο εκείνη θα βουλιάζει όλο και περισσότερο στον αλκοολισμό, τα παιδιά θα αναγκαστούν να φύγουν, να σώσουν τον εαυτό τους. Ο μικρός Σάγκι όμως μένει. Και δεν σταματά ποτέ να ελπίζει. Ελπίζει πως οι μέρες που θα έρθουν θα είναι καλύτερες, πως η μητέρα του θα σωθεί. Και την ίδια στιγμή, ο ίδιος αγωνίζεται να βρει την ταυτότητά του, να καταλάβει ποιος είναι και γιατί όλοι τον αντιμετωπίζουν σαν κάτι διαφορετικό.

Το Σάγκι Μπέιν έχει πάρει πάρει το βραβείο Booker 2020, ο Στουάρτ έχει βραβευτεί ως ο Συγγραφέας της Χρονιάς στη Σκωτία για το 2020, Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Συγγραφέας στα βρετανικά βραβεία βιβλίου και το βιβλίο πήρε το βραβείο Μυθιστόρημα της Χρονιάς για το 2021.

Μετάφραση: Σταυρούλα Αργυροπούλου

Πώς θα ζήσουμε στον Άρη, Στίβεν Πέτρανεκ – Key Books

Εκεί που η επιστημονική φαντασία συναντά την πραγματικότητα…

Σύμφωνα με τον βραβευμένο δημοσιογράφο Στίβεν Πέτρανεκ, ο άνθρωπος θα έχει εποικίσει τον πλανήτη Άρη μέχρι το 2027. Κάτι τέτοιο, ισχυρίζεται, δεν είναι απλώς εφικτό μα και αναπόφευκτο. Αν αυτό φαντάζει σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ξανασκεφτείτε το: η εξάλειψη των φυσικών πόρων, ο υπερπληθυσμός και η καταστροφή του περιβάλλοντος καθιστούν απαραίτητη την κατάστρωση ενός σχεδίου Β για την επιβίωση της ανθρωπότητας – και ο Πέτρανεκ περιγράφει με λεπτομέρειες το πώς θα γίνει αυτό.

Στην ξέφρενη κούρσα για την κατάκτηση του κόκκινου πλανήτη συμμετέχουν ήδη κορυφαίοι επενδυτές όπως ο Ίλον Μασκ, ο Τζεφ Μπέζος, ο Πολ Άλεν και ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδιωτικές πρωτοβουλίες όπως μία ολλανδική εκπομπή reality, η ΝASA και η κινεζική κυβέρνηση – όλοι τους γνωρίζουν ότι προκειμένου να επιβιώσουμε ως είδος, η ιδέα του εποικισμού ενός άλλου πλανήτη πρέπει να γίνει άμεσα πραγματικότητα. Η τεχνολογία για κάτι τέτοιο υπάρχει ήδη: στόχος δεν είναι απλώς η γαιοποίηση του Άρη, αλλά και η μετατροπή του σε έναν διαστημικό Κήπο της Εδέμ.

Σε αυτό το συναρπαστικό βιβλίο, ο Πέτρανεκ μας συστήνει τους πρωταγωνιστές αυτής της περιπέτειας, εξηγεί τους λόγους πίσω από αυτήν την προσπάθεια και περιγράφει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον στο διάστημα. Συνδυάζοντας εκτενή έρευνα και συνεντεύξεις με πρόσωπα κλειδιά, το Πώς θα ζήσουμε στον Άρη αποτελεί μια πρώτης τάξης γνωριμία με ένα θέμα που τα επόμενα χρόνια θα αποτελεί καυτό αντικείμενο συζήτησης στην επιστημονική κοινότητα και ανάμεσα σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη μας.

Θα πλήρωνε κάποιος 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να φτάσει στον Άρη και άλλα 30 δισεκατομμύρια για να δημιουργήσει μια μικρή βάση;

Ο Ίλον Μασκ, έναντι απάντησης στο παραπάνω ερώτημα, ακούμπησε τα λεφτά του στο τραπέζι.

Γίνεται να ενσωματωθούν αρκετοί παράγοντες ασφαλείας στην αποστολή ώστε το ποσοστό επιτυχίας της να φτάνει το 95%;

Ρωτήστε τον σκηνοθέτη και εξερευνητή Τζέιμς Κάμερον, ο οποίος πρόσφατα έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ επανδρωμένης αποστολής με υποβρύχιο στην Τάφρο των Μαριανών.

Μπορεί μια μικρή ομάδα ανθρώπων να ταξιδέψουν μαζί, σε εξαιρετικά περιορισμένους χώρους και υπό πολύ μεγάλο στρες για εννέα μήνες, χωρίς να αλληλοσκοτωθούν;

Ας το απαντήσουμε αυτό με ένα άλλο ερώτημα: Η ζωή στα πετρελαιοκίνητα/ηλεκτροκίνητα υποβρύχια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδωσε απάντηση στο ερώτημα αυτό;

Τα Στοιχειώδη Σωματίδια, Μισέλ Ουέλμπεκ – Εκδόσεις Εστία

Το δεύτερο μυθιστόρημά του «Τα στοιχειώδη σωματίδια», ήδη παγκόσμιο μπέστ σέλερ, αφηγείται την ιστορία του Δυτικού κόσμου στα τελευταία 35 χρόνια. Πρωταγωνιστές του βιβλίου δύο ετεροθαλή αδέλφια, ο Μισέλ και ο Μπρούνο. Ο Μισέλ, βιολόγος ερευνητής, ανίκανος να αγαπήσει, ζει στην παρακμή της σεξουαλικότητάς του, επικεντρωμένος στη δουλειά, στο σούπερ μάρκετ και στα ηρεμιστικά. Κάποτε, ωστόσο, οι επιστημονικές ανακαλύψεις του θα σημάνουν τη μεταμόρφωση του κόσμου. Ο άλλος αδελφός, ο Μπρούνο, αναζητεί απεγνωσμένα τη σεξουαλική απόλαυση στο εσωτερικό οργανωμένων τόπων ηδονής. Θα κατορθώσει άραγε να προσεγγίσει την ευτυχία που αχνά διαφαίνεται σε μια καινούργια σχέση; Η ταραχώδης οικογενειακή και συναισθηματική διαδρομή των δύο αδελφών περιγράφει παραστατικά την αυτοκτονία της Δύσης -ίσως, όμως, και να εξαγγέλλει την απαρχή μιας μετάλλαξης του ανθρώπου. Ένα μυθιστόρημα που προκαλεί και εκπλήσσει από την πρώτη ώς την τελευταία του σελίδα.

Μετάφραση: Αλέξης Εμμανουήλ

* Φωτογραφία: Pexels/Thought Catalog