Αστυνομικές ιστορίες, αλλά και βιβλία αυτογνωσίας και ψυχανάλυσης είναι οι προτάσεις του intronews.gr για αυτή τη βδομάδα. Και φυσικά και ποίηση που ταιριάζει με την Άνοιξη!

Μίμικ

Sebastian Fitzek
Μτφρ. Γέουργα Ρένα
Εκδόσεις Διόπτρα

Μη φοβάσαι τίποτα!
Μόνο τον εαυτό σου…

Μια μικρή σύσπαση στη γωνία του στόματος, μια απειροελάχιστη αλλαγή στην κόρη του ματιού, αυτά της αρκούν για να «διαβάσει» τον πραγματικό εαυτό κάποιου…

Η Χάνα Χερμπστ είναι η πιο έμπειρη ειδικός στην ερμηνεία των εκφράσεων του προσώπου στη Γερμανία. Ως σύμβουλος της Αστυνομίας, έχει βοηθήσει να συλληφθούν πολλοί επικίνδυνοι εγκληματίες.

Αλλά τώρα, καθώς παλεύει με την απώλεια μνήμης μετά μια εγχείρηση, έρχεται αντιμέτωπη με μια τρομερή περίπτωση: Μια μέχρι πρότινος άμεμπτη γυναίκα ομολογεί ότι δολοφόνησε βάναυσα την οικογένειά της. Μόνο ο μικρός της γιος, ο Πάουλ, επέζησε.

Μετά την ομολογία της, η μητέρα δραπετεύει. Ψάχνει τον γιο της για να ολοκληρώσει την «αποστολή του θανάτου» της;

Η Χάνα έχει μόνο το σύντομο βίντεο της ομολογίας της για να βγάλει τα συμπεράσματά της. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: Η δολοφόνος στο βίντεο είναι αυτή η ίδια…

Προτάσεις 6 βιβλία για να διαβάσεις

Μαύρος Σεπτέμβρης

Σέρκο Φατάχ
Μτφρ. Ιωάννα Μεϊντάνη
Εκδόσεις Νήσος

Το μυθιστόρημα του Σέρκο Φάταχ ρίχνει το βλέμμα του στην οργάνωση του Μαύρου Σεπτέμβρη, στους χειραγωγούς πίσω από αυτήν, στους υποστηρικτές και στους εχθρούς της.

Η σφραγίδα «Μαύρος Σεπτέμβρης» αναφέρεται σε μια παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα, η οποία έγινε αντικείμενο παγκόσμιας προσοχής με την επίθεσή της το 1972 στην ισραηλινή ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου. Το μυθιστόρημα του Σέρκο Φάταχ ξεκινά ένα χρόνο πριν, με τη δολοφονία του Ιορδανού πρωθυπουργού Γουάσφι Ταλ.

Το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του μυθιστορήματος διαδραματίζεται στη Βηρυτό τη δεκαετία του 1970, με πρωταγωνιστές δύο πράκτορες της CIA, έναν τρομοκράτη και τρεις Γερμανούς φοιτητές.

Μέσα σε ένα πραγματικό ιστορικό πλαίσιο, ο συγγραφέας εστιάζει περισσότερο στην ψυχοσύνθεση των ηρώων του, που αιτιολογούν εν πολλοίς τις πράξεις τους.

Οι αποτυχίες των ηρώων του σηματοδοτούν και την ηθική χρεοκοπία των ιδεολογιών που εκπροσωπούν.

Παρά το γεγονός πως έχουν περάσει 50 χρόνια από τα γεγονότα του βιβλίου, οι ταραχώδεις εξελίξεις που διαρκούν μέχρι και σήμερα στην Μέση Ανατολή, καθιστούν το βιβλίο εξαιρετικά επίκαιρο.

Προτάσεις 6 βιβλία για να διαβάσεις

Ρόδο σε καθρέφτη

Στάθης Κουτσούνης
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Nιάτα

νέος επάνω στα ντουζένια μου
σκέφτηκα απ’ το πλεόνασμα
ν’ αποταμιεύσω λίγα νιάτα
χάπια για τα γεράματα
όταν έφτασε η ώρα
πήγα στον γιατρό να τον ρωτήσω
μην τα πάρεις μου λέει
δεν είναι τα νιάτα χάπια
για την ηλικία σου
βλάπτουν τα κύτταρα του εγκεφάλου
και προξενούν παλιμπαιδισμό
ερεθίζουν τα νεύρα των ματιών
δημιουργώντας παραισθήσεις
ενέχονται ακόμη για εμφράγματα
αλλά η πιο φριχτή παρενέργεια
είναι που προκαλούν
ακατάσχετη νοσταλγία

Προτάσεις 6 βιβλία για να διαβάσεις

ΝοΜοΦοβία

Τάκης Νταλάκος
Εκδόσεις Βακχικόν

Ένας νέος γρίφος προς απάντηση· η τρίτη περιπέτεια για τον ερευνητή Χάρη Λουκά, του οποίου, επί του παρόντος, οι διαδρομές είναι ενδοαθηναϊκές, ανάμεσα σε Γ-υψέλη, Κουκάκι, Καλλιθέα, Ταύρο και Βουλιαγμένη, αλλά που κοσμοπολιτεύεται μεταξύ Αθηνών και Βερολίνου, καλούμενος να ξεδιαλύνει ένα ασφαλιστικό μυστήριο με δολοφονίες χωρίς ίχνη και ύποπτα συμβόλαια προς τελική λύση.

Αναδύεται και πάλι ανάμεσα σε πολλές μοιραίες γυναίκες, μεταξύ των οποίων μια modest Wunderfrau και μια γλυκόπικρη μέλισσα, καταναλώνοντας αναρίθμητα τσιγάρα, εσπρέσο και ρακές, με soundtrack από τα αγαπημένα του 60’s.

Προτάσεις 6 βιβλία για να διαβάσεις

Η εγγονή της Σταχτοπούτας

Έλενα Αλεβιζοπούλου, Στρατής Πανούριος
Εκδόσεις Key books

Γεμάτη με απίστευτη λαχτάρα για ζωή, «Η εγγονή της Σταχτοπούτας» μάς καλεί να ανακαλύψουμε βαθύτερες έννοιες και αλήθειες μέσα από ένα κλασικό παραμύθι που διαβάζεται από γιαγιάδες σε εγγονές ανά τους αιώνες.

Το παραμύθι της Σταχτοπούτας αποτελεί ένα μοναδικό ταξίδι αυτογνωσίας για κορίτσια κάθε ηλικίας, κάθε εποχής.

Προτάσεις 6 βιβλία για να διαβάσεις

Θεατές και δράστες

Σύλβα Γάλβα
Εκδόσεις Βακχικόν

Οι «Θεατές και δράστες» ταξιδεύουν στον χώρο και τον χρόνο. Από τη μακρινή Σαγκάη μέχρι τα βουνά της Ρουμανίας και από τη Θεσσαλονίκη του 1908 μέχρι το 2289. Καμιά φορά, ψάχνουν απαντήσεις σε απλά αντικείμενα.

Τι μυστικά κρύβουν μια παλιά ιατρική τσάντα, ένα στρώμα ή ένας πολυέλαιος μουράνο; Δραπετεύουν, αποδημούν ή επιστρέφουν –πάντως αλλάζουν τη ζωή τους με έναν τρόπο, μέσα σε λίγες σελίδες. Είναι ήρωες στο χαρτί, αλλά άνθρωποι κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν.

Δρουν, παίρνουν αποφάσεις, είναι οι Δράστες. Όχι μόνο δράστες εγκλημάτων, αλλά και λαθών και ευεργεσιών. Είναι οι πρωταγωνιστές των ιστοριών, οι φανεροί ήρωες. Υπάρχουν όμως και οι Θεατές, οι μάρτυρες των γεγονότων, οι αφηγητές μερικές φορές. Τα πρόσωπα που βρίσκονται σε δεύτερο πλάνο υποστηρίζουν τους ήρωες, ή τους κρίνουν. Συχνά, μας δανείζουν το βλέμμα τους για να δούμε μέσα στην ιστορία.

Προτάσεις 6 βιβλία για να διαβάσεις