Οι επιλογές για έξοδο πολλές και ενδιαφέρουσες, για ποτό στο ενημερωμένο CV Distiller, για κρασί και εκλεκτές γεύσεις στο Metafysiko, μάθε τι «Συνέβη στο Μonterey. Ταξίδεψε με στους ρυθμούς τη Lamia Bedioui, μπες στη μαγεία της Μεγάλης οθόνης με τα Περάσματα ή αν έχεις τις κλειστές διάβασε τη «Λέσχη Ανάγνωσης και Πατατόπιτας». Αυτά είναι τα must του ΣΚ σου.

Μπαρ

CV Distiller

Ένα κλασικό, ατμοσφαιρικό μπαρ δύο επιπέδων που διαθέτει μία από τις πιο ενημερωμένες κάβες της Αθήνας. Η μεγάλη ημικυκλική μπάρα με ξύλο και πολλούς καθρέφτες δεσπόζει στο χώρο και προσδίδει το κλασικό ύφος του ποτάδικου. Εκεί όμως που πραγματικά ξεχωρίζει είναι το «μυστικό» speakeasy υπόγειο, όπου φιλοξενείται και το κελάρι του μαγαζιού.

Ένας φοβερός χώρος με ξύλινους πάγκους και καθίσματα, δερμάτινους καναπέδες, κρυφούς φωτισμούς, λεπτομέρειες στη διακόσμηση (στο ταβάνι υπάρχει λιωμένος χαλκός) και old fashioned στοιχεία που παραπέμπουν στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης και του Μεσοπολέμου, τότε που το ουίσκι έγινε το πιο διάσημο ποτό στον κόσμο, ακριβώς επειδή απαγορεύτηκε η κατανάλωσή του.

Χατζηγιάννη Μέξη 7, 210 7231767

must της εβδομάδας

Εστιατόριο

Metafysiko

Στον αριθμό 10 της οδού Δορυλαίου, εκεί που κάποτε ήταν ο ναός των fashion victims, το Faz, βρίσκεται το Metaphor Athens’, ένα πρωτοποριακό creative hub. Εδώ φιλοξενείται το νέο wine bar της πόλης που ακούει στο όνομα Metafysiko (ή ‘Μεταφυσικό’ αν προτιμάς). Στην περιεκτική του λίστα -που θα ανανεώνεται συχνά- συναντά κανείς κυρίως ελληνικά και διεθνή κρασιά ήπιας παρέμβασης, τα οποία αλληλεπιδρούν με την κουζίνα του.

Για την τελευταία φροντίζει ο Κωνσταντίνος Παρδάλης, με πιάτα στη λογική του μοιράσματος, όπως μοσχαρίσιο ταρτάρ με λεμόνι κονφί, καμένο πράσο και κρέμα παρμεζάνας, ημίπαστο λαβράκι με καπαρόφυλλα και εθιστικό μπουκατίνι με σάλτσα κακαβιάς και κρόκο Κοζάνης.

Δορυλαίου 10, Πλατεία Μαβίλη
Τηλ. 210 6451169

Θέατρο

Συνέβη στο Monterey

Η Λυδία Φωτοπούλου και Καίτη Κωνσταντίνου σε ένα γλυκόπικρο ντουέτο στο Μικρό Χορν σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.
Η Λυδία Φωτοπούλου υποδύεται το ρόλο της Λητώς Χανδρή, μιας διάσημης τηλεοπτικής ηθοποιού που γνωρίζει ότι σύντομα θα απολυθεί από τη σαπουνόπερα στην οποία πρωταγωνιστεί, και μάλιστα με τον ταπεινωτικό θάνατο της ηρωίδας της.

Η Καίτη Κωνσταντίνου ερμηνεύει την Γαλάτεια, μια μανικιουρίστα που ζει σε ένα πολυκαιρισμένο γάμο. Οι δυο τους συναντιούνται στις τουαλέτες ενός πανάκριβου κοσμικού εστιατορίου που ονομάζεται «Monterey».

Η μία αναγνωρίζει στα γέλια και στα δάκρυα της άλλης κάτι από τον δικό της κρυφό εαυτό, ενώ ανακαλύπτουν ότι τις ενώνει και ένα μυστικό θαμμένο στο παρελθόν σε σχέση με τον ίδιο άντρα: «Κι έτσι στα τυφλά πήγες ν’ ανοίξεις τα πόδια σου; Μου άρεσε το ψευδώνυμό του στο ίντερνετ, “Longtime hermit”».

Από 10 Μαρτίου η παράσταση θα παίζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο (9 μ.μ.) και Κυριακή (8 μ.μ.).

must της εβδομάδας

Μουσική

Η Lamia Bedioui στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις (Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη)

Το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 21:00 η Lamia Bedioui σ’ ένα πρόγραμμα με τραγούδια από την πλούσια και πρωτότυπη παράδοση της Σαρδηνίας!

Θα ακουστούν σε διασκευή, κομμάτια διαχρονικά που σχετίζονται με την καθημερινότητα των ανθρώπων κατά τον παραδοσιακό τρόπο: νανούρισμα (anninia), χορός (ballo), τραγούδι πηδηχτό (duruduru), μοιρολόι (attitu), θρησκευτικό τραγούδι (gosos), τραγούδι σε ποιητική φόρμα (mutettus)…

Τραγούδια που εκφράζουν τη χαρά της ζωής, τη ζωντάνια, τις ελπίδες αλλά και την αίσθηση του τραγικού ενός μεσογειακού λαού με ισχυρές ρίζες στην παράδοσή του και αγάπη για την ελευθερία!

Lamia Bedioui: τραγούδι/αφήγηση
Γιώργος Βουρνάς: κιθάρα/μαντολίνο/φλογέρες/τραγούδι
Αλέκος Βασιλάτος: κοντραμπάσο
Σόλις Μπαρκή: κρουστά

must της εβδομάδας

Σινεμά

Περάσματα (Passages, Δραματική)
Διάρκεια:
91′

Η ζωή του σκηνοθέτη Τόμας και του γραφίστα Μάρτιν, οι οποίοι είναι παντρεμένοι μεταξύ τους, θα αναστατωθεί από την παρουσία της Αγκάτ, μιας καθηγήτριας με την οποία ο πρώτος κάνει παράλληλη σχέση.


Σκηνοθεσία: Άιρα Σακς

Με τους: Αντέλ Εξαρχόπουλος, Μπεν Γουίσο, Φραντς Ρογκόφσκι

Πού παίζεται: Νιρβάνα 1 & 2 Cinemax (Λ. Αλεξάνδρας 192, τηλ.: 2106469398)

Βιβλίο

Η Λέσχη Ανάγνωσης και Πατατόπιτας της Shaffer Mary-Ann
Μτφρ. Καλλέγια Αντουανέτα
Αίολος

«…Απορώ πώς έφτασε το βιβλίο μέχρι το Γκέρνζι. Ίσως υπάρχει κάποιο ένστικτο που κάνει τα βιβλία να βρίσκουν το σπιτικό τους και τους κατάληλλους αναγνώστες τους…»

Από τους μαγευτικούς βράχους και τους κατάλευκους αμμουδερούς κόλπους ως τα υπέροχα λιθόστρωτα του Σεντ Πίτερ Πορτ, το Γκέρνζι είναι ένα πανέμορφο νησί να τριγυρνάς. Σ’ αυτό, λοιπόν, το νησί της Μάγχης καταφθάνει το 1946, στον απόηχο του πολέμου, η νεαρή συγγραφέας Τζούλιετ Άστον ενόσω ψάχνει να βρει θέμα για το βιβλίο της.

Τελικά την πηγή έμπνευσης τη βρίσκει στους κατοίκους του Γκέρνζι, που της μαθαίνουν την αξία των μικρών πραγμάτων και πόσο βοηθούν τους ανθρώπους να μεγαλουργούν, υπηρετώντας έννοιες σαν την αγάπη, την ειρήνη κόντρα στον πόλεμο, τη γενναιότητα, την αυτοθυσία, τη συντροφικότητα. Κι ύστερα ήρθε ο έρωτας…

Εντέλει όλοι και όλα, και οι Νησιώτες και η Τζούλιετ και τα βιβλία, πρωταγωνιστούν στο ανά χείρας ρομαντικό επιστολικό μυθιστόρημα των Μέρι Ανν Σέφερ και Άννι Μπάροουζ, «Η Λέσχη Ανάγνωσης και Πατατόπιτας του Γκέρνζι», που για έντεκα εβδομάδες κατείχε την πρώτη θέση στη λίστα των ευπώλητων των Νιου Γιορκ Τάιμς και έγινε μπεστ σέλερ πουλώντας πάνω από 7,5 εκατομμύρια αντίτυπα, το δε 2018 γυρίστηκε σε ταινία που προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Ένας ύμνος στην αθωότητα με την οποία αφοσιώνονται οι άνθρωποι στο νόημα και την ουσία της ζωής.

must της εβδομάδας