Μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου ταξιδεύεις σε νέους κόσμους και μαθαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου.

Βιβλία Έρωτας από το πουθενά

Έρωτας από το πουθενά

Mariana Zapata
Μτφρ. Γκαρτζονίκα Όλγα
Κλειδάριθμος

Αν κάποιος είπε ότι το να είσαι ενήλικας είναι εύκολο, τότε δεν σου τα είπε όλα. Η Ντιάνα παραδέχεται ότι δεν ξέρει τι στο καλό κάνει τις περισσότερες φορές. Το ότι κατάφερε να περάσει τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής της χωρίς να σκοτώσει κανέναν είναι θαύμα. Το να είσαι ενήλικας δεν θα έπρεπε να είναι τόσο δύσκολο…

Με ένα καινούριο σπίτι, δύο μικρά αγόρια που απέκτησε με τον πιο οδυνηρό τρόπο, ένα γιγάντιο σκυλί, μια δουλειά που συνήθως αγαπά, πολλούς συγγενείς και φίλους, έχει σχεδόν όλα όσα θα μπορούσε ποτέ να ζητήσει.

Εκτός από έναν φίλο. Ή έναν σύζυγο. Αλλά ποιος τους χρειάζεται;

*Φιναλίστ στα Βραβεία Goodreads Choice Awards (2017) στην κατηγορία Αισθηματικά

*Στα Top 10 μπεστ σέλερ του Amazon

Βιβλία Χόλι

Χόλι

Stephen King
Μτφρ. Μακρόπουλος Μιχάλης
Κλειδάριθμος

Η Χόλι Γκίμπνι, ένας από τους πλέον συναρπαστικούς και ευρηματικούς χαρακτήρες του Στίβεν Κινγκ, επιστρέφει σ’ αυτό το ανατριχιαστικό μυθιστόρημα.

«Δεν μπόρεσα ποτέ ν’ αφήσω τη Χόλι Γκίμπνι να χαθεί. Υποτίθεται πως ήταν ένας δευτερεύων χαρακτήρας στον Κύριο Μερσέντες, κι αυτή πήγε κι έκλεψε το βιβλίο και μου ‘κλεψε και την καρδιά. Η Χόλι είναι καταδική της». (Stephen King)

Όταν η Πένι Νταλ επικοινωνεί με τη Χόλι για να βρει την αγνοούμενη κόρη της, την Μπόνι, η Χόλι διστάζει να αναλάβει την υπόθεση. Κάτι όμως στην απελπισμένη φωνή της Πένι την πείθει. Λίγα μέτρα μακριά από εκεί όπου εξαφανίστηκε η Μπόνι μένουν οι καθηγητές Ρόντνι και Έμιλι Χάρις.

Ένα πρότυπο ευυπόληπτων καλλιεργημένων αστών: ογδοντάρηδες συνταξιούχοι ακαδημαϊκοί, αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλον. Όμως κρύβουν ένα σκοτεινό μυστικό στο υπόγειο του γεμάτου βιβλία σπιτιού τους, και η ανακάλυψη θα αποδειχτεί σχεδόν ακατόρθωτη, γιατί είναι έξυπνοι, υπομονετικοί κι αδυσώπητοι.
*Βραβείο Goodreads Choice 2023
*#1 μπεστ σέλερ των New York Times

Βιβλία Η γοητεία της εμμονής

Η γοητεία της εμμονής

Νίκος Παπαδόπουλος/ Γιάννης Φλωράκης
Ροπή

Τι κοινό μπορεί να έχει ως προς τον τρόπο εργασίας του ένας θεωρητικός φυσικός με έναν καλλιτέχνη; Πώς αντιλαμβάνεται ένας μη ειδικός μια επιστημονική εργασία που περιλαμβάνει δυσνόητες έννοιες ακόμη και για ειδικούς σε παρεμφερή αντικείμενα;

Αυτές οι ερωτήσεις έρχονται στο μυαλό του αναγνώστη αυτού του βιβλίου, το οποίο προέκυψε μέσα από συζητήσεις ενός επισκέπτη καλλιτέχνη με έναν θεωρητικό φυσικό στο Ευρωπαϊκό εργαστήριο φυσικής σωματιδίων (CERN) στη Γενεύη της Ελβετίας.

Βιβλία Για ποιον θεό μου μιλάς

Για ποιον θεό μού μιλάς

Αιμίλιος Ριζογιάννης
Γράφημα

Τρεις φίλοι, δυο προσφυγόπουλα κι ένα εβραιόπουλο, γεννημένοι το 1925 στη Θεσσαλονίκη, μεγαλώνουν στην ταραγμένη δεκαετία του 1930, κάνοντας όνειρα και σχέδια για το μέλλον.

Έρχεται, όμως, η γερμανική κατοχή, με τη βία των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, για ν’ αρχίσουν να γκρεμίζονται τα όποια όνειρα. Κι ακολουθεί η ακόμα πιο σκληρή εποχή των πρώτων μετακατοχικών χρόνων.

Βιβλία Παιχνίδια Τύχης και Στρατηγικής

Παιχνίδια τύχης και στρατηγικής

Brian Clegg
Μτφρ. Λαλιώτης Μιχάλης
Τραυλός

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε το αληθινό πρόσωπο κάποιου εύκολα και γρήγορα; Πώς θα αποφύγουμε την ήττα αν υποψιαστούμε ότι ο «κολλητός» μας είναι έτοιμος να μας προδώσει προκειμένου να απολαύσει τα οφέλη της νίκης του;

Όταν παίζουμε χαρτιά ή τάβλι, όταν ποντάρουμε στη ρουλέτα, όταν ρίχνουμε ζάρια, όταν στοιχηματίζουμε στη λοταρία, όταν «ανεβάζουμε» την προσφορά μας σε μια δημοπρασία, όταν παζαρεύουμε σε μια αγοραπωλησία, όταν, ως χώρα, καταστρώνουμε στρατηγική εμβολιασμού, όταν, γενικώς, παίζουμε ένα παιχνίδι τύχης, πάντα κάτι κρυφό ξεφεύγει.

Ίσως όχι από τα πρώτα λεπτά, αλλά σταδιακά. Μια νικηφόρα ζαριά, ένα κακό φύλλο, μια λάθος πληροφορία, μια αποτυχημένη συνεργασία… κι αυτό που σχεδιάζουμε, βαθιά μέσα μας, βγαίνει στην επιφάνεια.

Μια παθιασμένη αντίδραση, μια λάθος κίνηση, και η στρατηγική αποκαλύπτεται.

Η θεωρία παιγνίων -η οποία προέρχεται από τη μελέτη των πιθανοτήτων στα παιχνίδια τύχης- άρχισε, σύντομα, να εφαρμόζεται και στις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις: ποια είναι η καλύτερη στρατηγική που θα μπορούσες να χαράξεις για να «κερδίσεις στη ζωή» (όποιο παιχνίδι κι αν παίζεις);

Οι μαθηματικές τεχνικές της θεωρίας παιγνίων εμφανίζονται, με διάφορους βαθμούς «σοφίας», όταν -αντιμετωπίζοντας «συμπαίκτες»- καταστρώνουμε στρατηγικές με σκοπό είτε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη είτε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειές μας -από το προσωπικό συμφέρον μέχρι την παγκόσμια οικονομία… ακόμη και κατά τον σχεδιασμό ενός πυρηνικού πολέμου.

Ο Μπράιαν Κλεγκ εμβαθύνει στην πολύχρωμη ιστορία και τα σημαντικά ευρήματα της θεωρίας παιγνίων και δείχνει τι μπορούμε να μάθουμε από αυτό το, συχνά, παρεξηγημένο πεδίο μελέτης.

Βιβλία Μικρά τραύματα

Μικρά τραύματα

Dr Meg Arroll
Μτφρ. Μπαρουξής Χρήστος
Διόπτρα

Ίσως δεν μπορείτε να καταλάβετε τι ακριβώς φταίει, αλλά ξέρετε ότι κάτι δεν πάει καλά.
Δύσκολες οικογενειακές σχέσεις, τοξική θετικότητα, εργασιακό και γενικό στρες -αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα αυτού που η δρ Meg Arroll αποκαλεί μικρό τραύμα.

Αυτά τα μικροσκοπικά τραύματα μπορούν σιγά σιγά να συσσωρευτούν μέσα μας και, αν τα αγνοήσουμε για καιρό, ενδεχομένως να εκδηλωθούν ως άγχος, τελειομανία, υπερφαγία, αϋπνία, διαλυμένες σχέσεις και μια σειρά από άλλα προβλήματα.

Το βιβλίο αυτό μας διδάσκει πώς να αναγνωρίζουμε και να αντιμετωπίζουμε προηγούμενες εμπειρίες, ώστε να ξεπεράσουμε τον μόνιμο πόνο και τις καταστροφικές συνέπειες, και να αρχίσουμε πραγματικά να ζούμε την πιο ευτυχισμένη και ειρηνική ζωή που μας αξίζει.

H δρ Meg Arroll μας βοηθά να βρούμε ισορροπία και ευτυχία με έναν επαναστατικό οδηγό, παρουσιάζοντας την προσέγγισή της σε τρία βήματα:

  • Αντίληψη: Ανακαλύψτε τον μοναδικό σας συνδυασμό μικροσκοπικών τραυμάτων.
  • Αποδοχή: Δείτε πώς εμφανίζονται αυτά τα μικροσκοπικά τραύματα στη ζωή σας και ξεκινήστε να τα επεξεργάζεστε.
  • Δράση: Ξεκινήστε να εφαρμόζετε τα βήματα για να δημιουργήσετε ενεργά τη ζωή που επιθυμείτε.

Όσο μικρό κι αν είναι το τραύμα, το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν πλήρη οδηγό για να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και να αρχίσουμε να ζούμε την καθημερινότητά μας όπως μας αξίζει.

Ένα βιβλίο για την ψυχική υγεία, για τα μικρά καθημερινά τραύματα που συχνά θεωρούνται αμελητέα αλλά είναι χαραγματιές από τις οποίες διαφεύγει λίγο λίγο η ευτυχία μας.

Σε κάθε κομμάτι της ζωής μας, στις φιλικές και ερωτικές σχέσεις, στην εργασία, στην οικογένεια και στην κοινωνία, υπάρχουν στιγμές που μας τραυματίζουν, συναισθήματα που μας πονούν. Άντρες και γυναίκες, εξίσου, κρύβουν τη γνήσια αντίδρασή τους στις καθημερινές απορρίψεις, συγκρούσεις, στη μοναξιά, την ασθένεια και τις αναποδιές.

Αυτή η συσσώρευση μικρών «αμυχών» οδηγεί σε απώλεια ενέργειας, χαράς, δημιουργικότητας. Η προσέγγιση της συγγραφέα για την αντιμετώπιση του καθημερινού τραύματος είναι σοβαρή, απλή, καλά δομημένη: Αντίληψη, Αποδοχή, Δράση.