Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα και αποκάλυψε τις βασικές αρχές που, όπως είπε, θα καθοδηγήσουν την ειρηνευτική επιχείρηση στην περιοχή μετά τον πόλεμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι «πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για την προστασία των αμάχων και να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει σε αυτούς» στη Γάζα.

Οι δηλώσεις του Άντονι Μπλίνκεν

«Πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, πάρα πολλοί έχουν υποφέρει αυτές τις τελευταίες εβδομάδες και θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους προστατέψουμε και να μεγιστοποιήσουμε τη βοήθεια που θα φτάσει σε αυτούς», είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του υπουργικού διαλόγου ΗΠΑ-Ινδίας στο Νέο Δελχί. «Περισσότερα μπορούν και πρέπει να γίνουν», σημείωσε.

Ο Μπλίνκεν εξέφρασε την εκτίμησή του για τη χθεσινή απόφαση του Ισραήλ να αρχίσει να εφαρμόζει καθημερινές, τετράωρες ανθρωπιστικές παύσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της βόρειας Γάζας για να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν ή να προμηθευτούν τρόφιμα, νερό, φάρμακα ή άλλα είδη πρώτης ανάγκης εν μέσω των μαχών.

Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι πρέπει να επιτραπεί η είσοδος επιπλέον φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, καθώς και να διασφαλιστεί ότι υπάρχει «επαρκής προμήθεια» καυσίμων για την τροφοδοσία νοσοκομείων και άλλων απαραίτητων μονάδων στη Γάζα.

Ο υπουργός είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συζητούν συγκεκριμένα μέτρα που μπορεί να λάβει το Ισραήλ για την προστασία των αμάχων εν μέσω των μαχών στη Γάζα, ενώ παράλληλα θα εργάζονται «αμείλικτα» για να επιστρέψουν οι 239 όμηροι στην πατρίδα τους, θα εντείνουν τις προσπάθειες για την επέκταση της πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, θα αποτρέψουν τους αντιπάλους από το να ανοίξουν πρόσθετα μέτωπα εναντίον του Ισραήλ και θα εργαστούν για μια ενδεχόμενη λύση δύο κρατών όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Ο Μπλίνκεν αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει μια σειρά από «βασικές αρχές» που θα καθοδηγήσουν τη μεταπολεμική ειρηνευτική προσπάθεια: όχι βίαιος εκτοπισμός των Παλαιστινίων από τη Γάζα, όχι χρήση της Γάζας ως πλατφόρμας για τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, όχι μείωση του εδάφους της Γάζας και δέσμευση για διακυβέρνηση της Γάζας και της Δυτικής Όχθης υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων με ενιαίο τρόπο.

Την ίδια ώρα στη Γάζα

Το Ισραήλ και οι στρατιώτες του «θα σκοτώσουν» τους μαχητές της Χαμάς «που πυροβολούν μέσα από τα νοσοκομεία» της Γάζας, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. «Εάν βλέπουμε τους τρομοκράτες της Χαμάς να πυροβολούν μέσα από νοσοκομεία, θα κάνουμε αυτό που πρέπει, θα τους σκοτώσουμε» είπε ο Ρίτσαρντ Χεχτ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο εκπρόσωπος παραδέχτηκε πάντως ότι αυτές οι επιχειρήσεις είναι «ευαίσθητου χαρακτήρα».

«Θα ήταν ευκολότερο αν η Χαμάς εγκατέλειπε τα νοσοκομεία και μας το έδειχνε ξεκάθαρα» πρόσθεσε, κατηγορώντας την παλαιστινιακή οργάνωση ότι «επιχειρεί μέσα από τα νοσοκομεία». Ο Χεχτ υποστήριξε ότι ο ισραηλινός στρατός «λαμβάνει όλες τις δυνατές προφυλάξεις για να διασφαλίσει ότι δεν θα επιτεθεί σε ανθρώπους στους οποίους χορηγείται ορός ή νοσηλεύονται με κατάγματα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σήμερα από πλήγμα του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Το Ισραήλ είπε χθες ότι έβαλε στο στόχαστρο ένα «κέντρο στρατιωτικής διοίκησης» της οργάνωσης, κοντά στο νοσοκομείο. Ο διευθυντής του νοσοκομείου ανέφερε ότι ισραηλινά άρματα χτύπησαν τη μαιευτική κλινική.

*Photo Credits: Getty Images